Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

This cache is temporarily unavailable.

Schatmeester: Ik ga de cache binnenkort wederom aan groot onderhoud onderwerpen, tot die tijd - Closed.

More

Multi-cache

Klein Duimpje in't Haaksbergerveen

A cache by Schatmeester Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 2/3/2012
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Klein Duimpje en zijn 6 grotere zussen en broers worden achtergelaten in het gevaarlijke Haaksbergerveen. Ga met zevenmijlslaarzen het Haaksbergerveen in en vind na 4,7km met behulp van kiezelstenen (die vaak verdwijnen) en de striproute de veilige schuilplek van Klein Duimpje.


Haaksbergerveen
Het Haaksbergerveen is een afgetakeld hoogveengebied dat nu nog ca 500ha groot is. Aan Duitse zijde ligt aansluitend het 70ha grote Ammeloër Venn. Doel van het beheer is het herstel van het hoogveen.In het Haaksbergerveen is er een groot hoogteverschil, de meest oostelijke punt (Wennewickweg) ligt op 35 m NAP en op het meest westelijke bij de parkeerplaats Niekerkerweg (waar je gestart bent) is dat 31 m NAP. Dwars door het gebied ligt een zandrug van oost naar west,daardoor stroomt het water aan de ene kant naar de Buurserbeek. Aan de andere kant gaat het water richting Duitsland naar de Berkel.
DE BODEM. Vele miljoenen jaren geleden zijn er in het gebied van het Haaksbergerveen in een komvorm via gletschers uit Scandinavië slecht waterdoorlatende kleiafzettingen gevormd die relatief dicht onder het maaiveld liggen nl. 4 tot 7 m. De gletschermorenen hebben zaden en sporen van verschillende planten meegenomen o.a. het veenmos(sphagnum).

Klein Duimpje
Er was eens een houthakker die een vrouw en zeven kinderen had. De houthakker was zo arm, dat hij onmogelijk de kost kon verdienen voor zijn grote gezin. De jongste van de zeven kinderen was een heel klein ventje. Toen hij geboren werd, was hij niet groter dan een duim. Daarom werd hij Klein Duimpje genoemd. Klein Duimpje wordt met zijn oudere broers en zussen door hun vader in het bos achtergelaten omdat er te weinig eten voor hen is. Eerst weet hij de weg naar huis met behulp van kiezelsteentjes, die Klein Duimpje achter zich heeft laten vallen, terug te vinden. Als ze voor de tweede maal worden achtergelaten heeft Klein Duimpje geen steentjes kunnen verzamelen en laat hij broodkruimels achter. Die worden door de vogels opgegeten. Als zij al zoekend in het huis van de mens etende reus terechtkomen, verwisselt Klein Duimpje de mutsen van zijn broertjes met de kroontjes van de slapende kinderen van de reus, waarop de reus zijn eigen kinderen doodt. De reus wil zich wreken op Klein Duimpje, maar deze heeft tijdens hun vlucht de zevenmijlslaarzen van de reus gestolen, zodat de reus hen niet meer in kan halen. Als ze tenslotte thuiskomen, blijkt dat hij ook nog eens de schatten van de reus heeft meegenomen.

Jullie Opdracht
Vanaf de parkeerplaats loop naar "Stag01". Hier vind je het 1e kiezelsteentje van Klein Duimpje met daarop de startcoördinaten. Ga naar dit startpunt, ga oostwaarts en volg de striproute. Onderweg vind je 10 extra (figuurlijke) kiezelstenen met soms cryptische cache aanwijzingen.
Op de 10e kiezelsteen vind je de definitieve hulplijn om de cache te vinden. Om schrijfwerk te voorkomen is een fototoestel hier handig.
Ik bedank Staatsbosbeheer voor de toestemming deze cache te mogen leggen.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

154 Logged Visits

Found it 115     Didn't find it 13     Write note 10     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 5     Update Coordinates 2     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 20 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 11/15/2017 3:55:01 PM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (11:55 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page