Skip to Content

<

1 dorpentocht Woudrichem 'Rijswijk'

A cache by Gemoetje Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/31/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

snelle oppikker met aanwijzing voor de bonus.

Het Land van Heusden en Altena is een landelijk gebied van polders, grienden, natuurgebieden en kleine dorpen. Een uitstekend gebied om met de auto of fiets dit gebied m.b.v. de GPS te bekijken; te cachen dus! De gemeente Woudrichem is een van de drie gemeenten in het Land van Heusden en Altena. Deze tocht voert u langs het karakteristieke, open polderlandschap , fraaie rivierdijk , natuurgebieden en door de verschillende dorpen van de gemeente Woudrichem. De totale tocht bestaat uit 11 caches + een bonuscache. Dit zijn allemaal afzonderlijke “traditionals”. Bij elk van deze caches vind je gegevens voor de bonuscache. Via enkele tussentijdse waypoints die je kunt gebruiken om naar de volgende cache te gaan, (volg dan wel de nummering) kom je langs de mooiste plekjes van de route. Deze route is in totaal ca. 36 km lang, zowel per auto als per fiets. Fietstip! Begin deze route in Woudrichem. Gratis parkeren bij de onderstaande coördinaten.
Rijswijk
Rijswijk ligt langs de kronkelende dijk van de Afgedamse Maas, die in alle jaargetijden een mooie route vormt. Langs de Maasdijk ligt het Rijswijkse Wiel, dat ontstaan is bij een dijkdoorbraak in 1809. Nabij Rijswijk vindt men het Almbos en de bochtige loop van de Alm, waaromheen zich enkele bosjes bevinden. Nadat de eerste plannen voor de dijkverzwaring tussen Rijswijk en Woudrichem bekend waren, werd het de bewoners van de Nol in Rijswijk duidelijk dat een aantal woningen moest worden gesloopt. Deze dijkverzwaring was zeer noodzakelijk want juist het dijkvak bij de Nol was een zeer zwakke schakel. De bewoners verenigden zich in een stichting en voerden zowel op zakelijke als ludieke wijze actie tegen de plannen van het hoogheemraadschap. Het resultaat was dat de dijkverzwaringswerkzaamheden niet binnendijks maar buitendijks werden uitgevoerd, waardoor de woningen gespaard bleven. Dit kon alleen maar worden verwezenlijkt omdat toen de beleidslijn ruimte voor de Rivier nog niet van kracht was. Na 1996 zou het niet meer gelukt zijn om de as van de dijk zo’n 25 meter rivierwaards te schuiven. Toen de eindfase van het werk was aangebroken, rees bij een dijkbewoner het idee om het waterschap een cadeau aan te bieden als blijk van waardering voor de goede samenwerking tussen dijkbewoners en waterschap. De buurtbewoners van de Nol (zoals het gebied tussen Woudrichem en Rijswijk wordt genoemd) stemden in met dit idee. Ze brachten zelf het geld bijeen voor de vervaardiging van een kunstwerk. Een zitbank met daarachter een ovaalvormig stenen monument, ingelegd met een soort mozaïek.
Vervolg de route via dorpentocht woudrichem 2 'Giessen'.

Additional Hints (No hints available.)



 

Find...

848 Logged Visits

Found it 836     Didn't find it 6     Write note 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 36 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.