Skip to content

Watertoren West Traditional Geocache

This cache has been archived.

Johphi: De cachelocatie is niet meer geschikt om een cache te verstoppen. We doen hem in het archief.

More
Hidden : 02/29/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Watertoren West

Een traditional bij een rijksmonument in de stad Groningen, de watertoren aan de Hofstede de Grootkade.

De watertoren staat op de hoek van de Hofstede de Grootkade en de Herman Colleniusstraat en staat ook wel bekend als "Watertoren West". De watertoren is ontworpen door stadsarchitect Jan Anthony Mullock Houwer en werd in 1912 gebouwd.

Met z'n hoogte van 56.30 meter is hij een van hoogste watertorens van Nederland. De toren had oorspronkelijk één hangbodemreservoir van 1000 m2. In 1925 werd daaronder een tweede reservoir gebouwd van 782 m2. Het bovenste reservoir werd op 15 april 1945 onherstelbaar beschadigd door Canadees artillerievuur.

Als je deze cache doet, kijk dan even bij de voordeur van deze watertoren. Daar zie je links en rechts van de deur kogelinslagen van de Canadezen die de toren op de Duitsers hebben veroverd. Een Shermantank heeft vanaf de Terborghlaan in Eelderwolde de toren onder vuur genomen. Twee granaten zijn in de gevulde waterkuip(inhoud 1000 kubieke meter!!!)ontploft en al het water stortte via de ramen en deuren naar buiten. Het bemande mitrailleursnest is toen uitgeschakeld. In het Groningerarchief bestaat hier nog een film van, gemaakt door meneer van Dam, wonende aan de Prinsesseweg.

Het tweede reservoir is nog altijd in gebruik bij het waterbedrijf Groningen .

De watertoren is een rijksmonument.

In de stad Groningen bevindt zich nog een watertoren aan de Noorderbinnensingel waar ook een cache is geplaatst (GC3CB0N). AUB DE CACHE WEER GOED TERUGPLAATSEN EN AFDEKKEN!!

Additional Hints (No hints available.)