Skip to content

Landgoed De Eese Multi-cache

This cache has been archived.

GeoMullie: We hebben hier een ander neer gelegd

More
Hidden : 04/13/2012
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Landgoed De Eese
Landgoed de Eese De Eese is een landgoed onder de rook van Steenwijk, dat al in de middeleeuwen is ontstaan. De adellijke familie die in de middeleeuwen het landgoed bewoonde had nauwe familierelaties met telgen uit het geslacht van de heren van Kuinre. Hiernaast ziet u het zogenaamde Hoge Huis van de Eese, de overblijfselen van een slot, dat eens op het landgoed stond. Het kasteeltje is onlangs gerestaureerd en staat op een lemen terp. Bij de terp zijn tuinen te vinden, waaronder de galgentuin, waar vroeger recht werd gesproken en vonnissen voltrokken toen er nog sprake was van een zelfstandige heerlijkheid. Landgoed de Eese is een gebied met gevarieerde bossen en vennetjes. Het landgoed is 700 hectare groot. In dit mooie natuurgebied zijn vele fiets- en wandelpaden. Eigenaar is de familie van Karnebeek, die de onderhoudskosten van het landgoed financiert door op 300 van de 700 hecatare een modern landbouwbedrijf uit te oefenen. Op de Eese werken tien mensen (waaronder een jachtopziener). De eigenaren proberen een evenwicht te handhaven tussen natuurwaarden en landbouw, door zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De familie van Karnebeek kwam pas in 1923 in het bezit van het landgoed. In de twintiger jaren van de vorige eeuw was een van Karnembeek minister, die besloot het landgoed de Eese over te nemen van de familie Onnes van Nijenrode, die ook de eigenaren waren van de huidige universiteit Nijenrode. De Eese was hun vakantieverblijf, maar door een faillissement moest de familie het landgoed de Eese van de hand doen.

Onze eigen herinneringen aan de Eese:

GeoMullie (Betsie):
Ik ben geboren aan de rand van De Eese net buiten de Gele Palen. Was als kind best wel veel in De Eese. Op zondag middag gingen we vaak naar de toen nog kleine dennen want daar stond dan in de zomer een ijscokar en kochten dan een ijsje. Verder ging ik ook wel met mijn Broers, Zus en Vader met paard en wagen naar het stuk land wat mijn ouders daar huurden vlakbij WP 13. Hovél (Tim):
Toen ik een jaar of 18 was heb ik in de zomervakanties op De Eese gewerkt. Dit bestond uit lelies koppen, maar ook uit het onderhoud van de tuinen op De Eese. Daarnaast heb ik ook stage gelopen op De Eese, hier heb ik onder andere ervaring opgedaan met trekker rijden en het rijden in de pick-up trucks van De Eese. Verder ben ik o.a. wel eens in het kasteeltje geweest en in het rode huis en heb ik mee gedaan aan een vossenjacht. Zodoende komen de namen van gebieden in De Eese zoals: De 11 bunder en de Franse laan mij niet onbekend voor. Ik heb leuke herinneringen aan mijn tijd op De Eese.

De Eese (192 pieces jigsaw puzzle)

Puzzel De Eese

Additional Hints (No hints available.)