Skip to content

Skulpturer i Kopervik Multi-cache

This cache has been archived.

cervisvenator: Hi

While I feel that Geocaching.com should hold the location for the cache owner and block other cachers from placing a cache in the area around this cache for a reasonable amount of time, we can’t do so forever.

Nothing seems to happen with this cache listing, so it is now archived, so that someone else can place a cache in the area, and geocachers can once again enjoy visiting this location. Also, if it hasn’t been done already, please pick up any remaining cache bits as soon as possible.

If the owner wants it reopened, send me an e-mail and I’ll be happy to unarchive the cache listing if it still satisfies the requirement/guidelines.

(This reviewer note is in English so non-Norwegian cache owners, geocachers and cache reviewers can understand what it says.)

Thanks for your understanding,
Cervis Venator
Geocaching.com Volunteer Cache Reviewer

More
Hidden : 4/2/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dette er en multi som vil ta deg rundt i Kopervik, til skulpturer som kanskje ikke er så godt kjente blant alle på Haugalandet. Det er totalt 8 oppgaver du må løse for å finne den endelige boksen.

Du skal nå følge en løype gjennom Kopervik sentrum, og løse noen oppgaver når du finner skulpturene. Disse opplysningene trenger du for å løse multien. Lykke til! For å finne boksen, må du finne et tall på hvert av stoppestedene. Tallene skal du bruke i denne formelen: N 59° 1A.BCD E 005° 1E.FGH

A Magnus Haaland.
Første stoppested er bysten av Magnus Haaland. Haaland levde fra 1876 til 1935. Han var født og oppvokst i Hovedgata 45 i Kopervik, like ved stedet der bysten står. Magnus Haaland var lege og forsker. Han ble en av de store pionerene innen kreftforskningen, og samarbeidet med flere av de fremste medisinske forskerne i Europa. Han startet ”Den norske Kreftforening”, og fra 1911 bygde han opp Gades Institutt, som var det første mikrobiologiske institutt i Norge. Han arbeidet svært hardt og med mange oppgaver, og døde bare 59 år gammel. Bysten er en portrettskulptur i bronse på granittsokkel, avduket i 2003. Kunstneren er Arne Mæland (f. 1950) fra Etne.

B Magnus Gjertsen.
Karmøys kanskje mest kjente kunstmaler het Magnus Gjertsen, og var født i Kopervik. Han levde fra 1904-1987. Da han var ung, arbeidet han en stund i USA, og fikk sin kunstutdannelse i USA og Frankrike. Men mesteparten av livet bodde han på Karmøy, og her fant han motivene for de fleste av sine malerier. Gjertsen malte naturen, steder, strender, lyngheier, fiskere i arbeid, fiskebåter på sjøen og hverdagsliv i Kopervik. Han var også en dyktig og populær portrettmaler. Tidlig var hans bilder påvirket av kubismen, senere nærmet de seg en mer naturalistisk stil. Flere av Magnus Gjertsens malerier henger i Kopervik rådhus, i det såkalte Gjertsenrommet. Portrettskulpturen er i bronse, og er reist på granittsokkel i 2005. Kunstneren er Lars Fletre (1904-1977) fra Voss, som laget bysten med Gjertsen som levende modell.

C Gustav.
Gustav Johnsen (1894-1984) var gatefeier i Kopervik i mange år, og mange husker ham nettopp som vi ser ham her. Det fortelles at han var en avholdt mann i Kopervik, folk var glade i ham, for han var alltid blid og fornøyd. Gustav var nøye med å holde det ryddig og fint i byen. Senere kom han på aldersheimen i Kopervik, da passet han på at ingen unger kom nær blomstene eller klatret på rådyr-skulpturen i hagen der. Han hadde en fløyte i lomma som han kunne blåse i for å advare ungene. Kunstneren er Svein Magnus Håvarstein (f. 1942) fra Rennesøy, som laget et portrett i helfigur i bronse av Gustav Johnsen.

D Tormod Torfæus.
Tormod Torfæus (1636-1719) er en formidabel person i Norges historie. Bysten ble avduket av kronprins Olav i 1936, i forbindelse med 300-årsdagen. Den er plassert i parken i Kopervik, som en gang var del av Torfæus sin eiendom. Fredrik den 3., som var konge over Danmark-Norge, sendte Torfæus til Island for å samle inn norrøne manuskripter til sine samlinger. Senere fortsatte han sitt historiearbeid i København. I 1671 drepte han en beruset mann på et vertshus, og ble dømt til døden, men senere ble han benådet av kong Christian den 5. Han fikk tillatelse av kongen til å bo på Karmøy, og fikk i oppdrag å skrive en omfattende Norgeshistorie. Han skrev Norges historie frem til 1387 på latin. I over 30 år jobbet han med historiearbeidet, helt til han døde. Torfæus ble gravlagt i Olavskirken på Avaldsnes, hvor vi kan se gravhellen like foran alterringen. I april 2008 var de tre første bindene av ”Norges historie” endelig oversatt til norsk. Kunstneren er Erik Haugland (1894-1965) fra Stavanger, bysten er en portrettskulptur i bronse, på sokkel av granitt.

E Havet og vinden.
Skulpturen er bestilt som utsmykning til Karmøy rådhus, og ble satt opp i 1986. Den er laget av hvit marmor fra Carrara i Italia, og står midten av et kvadratisk, grunt vannspeil. Marmoren har en utflatet, tilnærmet trekantlignende form som står i vertikal stilling. Overflaten er noe ujevnt tilhogd. Fordi den er ganske høy, er den satt sammen av fire deler, og den står i et grunt vannbasseng, med en lav mursteinskant rundt. Kunstneren er Dora Bendixen (f. 1954) fra Asker.

F Arquebus.
Dette er en minneplate med portrett av Sverre K. Andersen (1924-1986). Under 2. verdenskrig holdt han til i fjellområdene inne på Bjoa som sabotør under dekknavnet ”Arquebus”. Han fikk informasjon fra motstandsfolk på Karmøy, og telegraferte videre til England. Dette var en svært farlig oppgave. Museet for krigsminner i Førresfjorden heter ”Arquebus”, og har fått navnet sitt etter dekknavnet til Sverre K. Andersen. Skulpturen er en minneplate i bronse på stein. Portrettrelieff av ”Arquebus” med innskriften ”For frihet og fedreland”, avduket i 1990. Kunstneren er Svein Magnus Håvarstein (f. 1942) fra Rennesøy.

G Minnesmerke over falne fra Kopervik og Stangaland.
Monumentet er laget i granitt. Det er reist i 1951, til minne om fiskere og sjøfolk fra Kopervikområdet som omkom under 2. verdenskrig. Motivene er figurative, slik at vi kan se hva de forestiller. Samtidig er de stilisert, slik at det ikke ser ut nøyaktig som i virkeligheten. Her er ikke detaljer som kan vise spesielle trekk eller likhet med en person, men hvordan for eksempel en fisker ser ut i alminnelighet ved å kle ham i sydvest, oljehyre etc. Det var slik ”alle” fiskere så ut, og kunstneren ønsket å fortelle om mange fiskere og sjøfolks situasjon under krigen. Disse sjøfolkene har ikke noen vanlig grav, men har likevel fått et minnesmerke like ved gravplassene. Her blir de hedret med kransenedlegging hver 17. mai. Kunstneren er Nils Bruland (1922-2000) fra Kopervik.

H Springende rådyr.
Skulpturen er laget i bronse, og ble satt opp i 1974. Skulpturen er naturalistisk, rådyrene er laget slik de naturlig ser ut. Kunstneren får frem både det lette, grasiøse og farten hos dyrene som løper. De smekre bena berører så vidt underlaget. Vi ser også det nære forholdet mellom dyrene, da det minste holder seg nær opp til det største. Skulpturen ligger fint i terrenget, og det ser naturlig ut der rådyrene springer over grasbakken. Kunstneren er Arne Vigeland (1900-1983) fra Sør-Audnedal.

Additional Hints (Decrypt)

Fgrva.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)