Skip to content

6 Graden Oost #17 - Fietsrondje Kadoelen Multi-cache

Hidden : 6/5/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De cache ligt niet op bovenstaande coördinaten...



Meridianen
Meridianen lopen van de Noordpool naar de Zuidpool over de aardbol. Aan de hand daarvan kan bepaald worden op welke E of W positie we ons op aarde bevinden. De meridiaan van Greenwich of nulmeridiaan is de meridiaan die door het Koninklijk Greenwich Observatorium in Greenwich, Engeland, loopt. Het is de lijn waar de lengtegraad 0 is. Deze meridiaan deelt de aarde op in een Oostelijk en Westelijk halfrond. Beide halfronden komen weer bij elkaar op de 180° meridiaan, ook wel antimeridiaan genoemd, die ongeveer door Nieuw Zeeland loopt. De positie van de nulmeridiaan werd afgesproken op de Internationale Meridiaanconferentie in 1884 in Washington D.C. waar, op uitnodiging van de President van de Verenigde Staten, 41 afgezanten uit 25 naties bijeen waren om aan de onduidelijkheid omtrent de ligging van de nulmeridiaan een eind te maken. Alleen Brazilië en Frankrijk hielden vast aan de meridiaan van Parijs. Daarmee konden zij echter niet verhinderen dat de nulmeridiaan door de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk zou gaan lopen. Voor 1884 werd meestal de meridiaan van het Canarische Eiland El Hierro (ook bekend als Ferro) gebruikt. Andere gebruikte hoofdmeridianen liepen door Rome, Kopenhagen, Jeruzalem, Sint-Petersburg, Pisa, Parijs en Philadelphia.



De 6°O meridiaan
De 6°O meridiaan loopt over Oostelijk Nederland en doorkruist diverse mooie gebieden én plaatsen, zoals Dokkum, de Weerribben met het plaatsje Muggenbeet, de Veluwezoom, Apeldoorn, de Posbank, Kasteel Doornenburg, natuurgebied de Oude Waal bij Nijmegen, de Peelrand, Roermond, de Brunssumse heide en (bijna) het gehucht Nederland en de Vaalserberg met het drielandenpunt. Een paar korte stukken liggen net in Duitsland door het Reichswald - waar ook veel caches liggen - en door de Duitse gemeente Selfkant ten zuiden van Roermond, een gebied dat na de tweede wereldoorlog korte tijd door Nederland geannexeerd is geweest en waar nog steeds veel Nederlanders wonen. Vanwege alle mooie en interessante gebieden die de 6°O meridaan doorsnijdt, ontstond de gedachte om caches of fysieke waypoints op deze meridiaan te plaatsen en wel het liefst zo precies mogelijk, maar toch zeker binnen 0.100' (in Nederland ongeveer overeenkomend met 100 m). Dus tussen E 005° 59.900 en E 006° 00.100.


Meedoen?
Er is begonnen met het leggen van caches in de gemeente Steenwijkerland, maar het zou wel grappig zijn als er ook op andere stukken van deze meridiaan in Nederland caches geplaatst worden. We sluiten hierbij aan bij het idee van de serie 'Aan de rand van Steenwijkerland' van Hôvel. Omdat we de basis pagina-layout gelijk willen houden is de html-code en het volgnummer bij de CO van '6 Graden Oost # 1' te verkrijgen. We hopen om een mooie en gevarieerde serie caches door Nederland heen waarbij alleen jullie fantasie de begrenzing vormt voor het type en de uitvoering van de cache, zolang die maar op de 6° meridiaan ligt!

Specifieke cache informatie '6 Graden Oost # 17 - Fietsrondje Kadoelen'

Deze multi bestaat uit een fietstocht van 37 km door het Land van Vollenhove en om de Belterwiede. Langs de route liggen een aantal waypoints waar het antwoord op onderstaande vragen gevonden kan worden. De hieronder gegeven routebeschrijving voert langs die waypoints. Je kunt een track-bestand van de route voor in je fietsnavigatie downloaden.

De fietsroute kan worden afgekort tot 23 km. Maar dan mis je wél een heel mooi stuk van de route én twee punten die nodig zijn voor de oplossing. De cache-coördinaten kunnen bepaald worden, maar slechts op ongeveer 20 meter nauwkeurig (als voor de ontbrekende punten nul ingevuld wordt). De fietsroute is ook een beetje uitgezet ter ere van cacheteam Veno-ers: enthousiaste fietsers, wonende in 'Veno' oftewel Vollenhove.

Het Land van Vollenhove is een prachtig gebied en uitermate geschikt om op de fiets te doorkruisen. Het gebied ten westen van de Wieden is een stuwwal, voor een groot deel bestaand uit keileem en overgebleven uit een van de ijstijden. Vandaar ook dat er wat hoogteverschillen aanwezig zijn. Wees voorbereid op af en toe wat vals (en soms minder vals) plat... Net voorbij Heetveld, op het eind van de route, passeert u een (helaas wat minder goed onderhouden) geologisch monument dat wat vertelt over de ontstaansgeschiedenis van dit gebied en waar een doorsnede door de grond te zien is, met daarin de keileem-afzetting. Ook is van een aantal stenen getracht de herkomst weer te geven op een kaart van Scandinavië. De verhoging van dit gebied is overigens ook heel goed waarneembaar op de dijk langs het water, net voorbij het transformatorstation. Neem ook de tijd om eens rustig rond te kijken in Vollenhove. Onder andere bij landgoed Old Ruitenborg met de nabijgelegen kasteelruïne of in de tegenover Old Ruitenborg (achter de muur gelegen, maar via de Bisschopsstraat bereikbare) tuinen van Marxveld met tuinen uit 4 verschillende tijdsperiodes (Middeleeuwen, Renaissance, Barok en Landsschapsstijl).

De route voert ook langs het waterrijke deel van Noord-West Overijssel. De daarin gelegen Wieden zijn ontstaan als gevolg van de turfwinning die hier vroeger plaatsvond. De fietstocht voert tussen de Beulaker- en de Belterwiede door. Beide Wieden zijn ontstaan doordat de legakkers (zoals in de Weerribben nog te zien zijn) hier te smal werden door overmatige turfwinning en vervolgens wegsloegen. Met als gevolg dat het dorpje Beulake in de golven verdween. Mogelijk heeft de 'Blauwe Hand' (fietsknooppunt 94) zijn naam te danken aan de blauwe handen die het gevolg waren van de winning van (kopersulfaathoudende) turf. Dit was de oudste, meest voedselarme turf met de hoogste verbrandingswaarde. Maar ook andere, meer lugubere, verhalen doen de ronde...

Je kunt de fietstocht benutten om nog enkele andere caches mee te nemen, zoals earthcache De Wieden bij het Natuurmonumentencentrum nabij Sint Jansklooster en 6 graden Oost - Zwarte Meer. Ook valt de fietsroute te combineren met Fietsrondje Kadoeler Meer.

Veel informatie over Vollenhove en omgeving is te vinden op de website over de geschiedenis van Vollenhove


Met de auto...

Ben je met de auto en heb je de fietsen achterop dan kun je het handigst parkeren op een parkeerplaats vlak bij de Kadoelerbrug: zie de waypoints. De routebeschrijving begint en eindigt bij het punt waar het fietspad over de dijk de weg over de brug kruist (fietsknooppunt 80). Vanaf de parkeerplaats is dat net aan de andere kant.

Beschrijving van de fietsroute


afkortingen: KP=fietsknooppunt, RA=rechtsaf, LA=linksaf, RD=rechtdoor, RI=richting

1. Steek vanaf de parkeerplaats de Kadoelerkeersluis over naar het begin van de route (bij FKP 80):
2. RD Kadoelerweg
3. RA parallelweg N331
4. na 750 m: LA N331 oversteken (voorzichtig!) Dennenbos
5. Y-splitsing LA Dennenbos
*** Q1 (zie waypoints) ***
6. RA Kadoelen
7. na 900 m: 4-sprong LA Bergkampen
*** Q2 ***
8. LA Halleweg
9. na 1100 m tegenover boerderij 'De Halle' schuin LA bospaadje op
10. einde pad LA voor boerderij langs
*** Q3 ***
11. vervolg pad
12. eind, door poort, RA pad volgen
13. steek provinciale weg over (voorzichtig!)
14. RA parallelweg N331
15. na 370 m LA Wendeler Bentweg
16. na 480 m LA fietspad op en na 50 m scherpe bocht RA de dijk op
17. fietspad blijven volgen (je passeert geocache GC3B4RH)
18. na circa 1900 m, LA weg en dan nieuw fietspad volgen
*** Q4 ***
19. na circa 1100 m, RD De Voorst
20. na 160 m, LA fietspad
21. RD ophaalbruggetje haven Vollenhove over
22. RA Kerkplein
*** Q5 ***
23. Vervolg Kerkplein, RD Bentstraat
24. LA Groenestraat
25. LA Voorpoort
26. Y-splitsing RA Kerkstraat
27. RA Heilige Geeststeeg
28. RD Vismarkt
29. RD fietspad
30. RA onder tunneltje door, KP 73
31. KP 74
*** Q6 ***
32. vervolg KP 74
33. KP 75
34. KP 81
*** Q7 ***
35. KP 82
bij KP 82 kun je afsnijden door rechtdoor te fietsen: Barsbeek en na ongeveer 600 m LA opnieuw Barsbeek (beide RI FKP84). Na 250 m RA Poepershoek. Hier pak je de route weer op bij punt 40. De prijs hiervoor is dat je een fout van ongeveer 20 m in de uiteindelijke cache-positie oploopt.
*** Q8 ***
36. KP 94
37. RI KP 84
*** Q9 ***
38. vervolg KP 84
39. RI KFP 82
40. op Barsbeek LA Poepershoek
*** Q10 ***
41. eind Poepershoek, LA Heetveld
42. einde weg T-splitsing RA Barsbeek
43. steek de N331 over (voorzichtig!) en LA de dijk op
44. Op de dijk meteen RA fietspad Wendelerdijk
(je passeert 6 graden Oost # 1 (GC3BJ0N))
*** Q11 ***
*** Je hebt nu alle antwoorden, neem plaats op het bankje en bereken de eind-coördinaat! ***
45. Vervolg het fietspad naar het beginpunt van de route


Deze cache is een multi. Je vindt de waypoints van de multi in de waypoint-list. Zoek op de waypoints naar de antwoorden op de gestelde vragen. Als je de verkorte route gefietst hebt, vul dan voor H en J bijvoorbeeld nul in. In dat geval krijg je de cache-coördinaten op ongeveer 20 meter nauwkeurig. De grondeigenaar heeft toestemming voor plaatsing gegeven, je kunt het terrein dus gewoon betreden.


De cache ligt op:
N 52° 3(A+1).(G-D)H(C+K)' en E 005° 5L.(B-D)(F-J)B'



checksum (alles, behalve H): A+B+C+D+E+F+G+J+K+L=55



Additional Hints (Decrypt)

Baqre 7r cynax Va triny ina abbq: ahymrfgjrrahyqevrivrenpugqevrqevrgjrr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)