Skip to Content

This cache has been archived.

Team JoWi: Hier gaan we geen tijd meer insteken en verhuisd dus naar het archief
Groetjes Team JoWi

More
<

Toegang tot Hoorn Kersenboogerd 12

A cache by Wisecachers Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/02/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is een onderdeel van 16 (13 traditionals en 3 multi's) caches die te samen alle toegangswegen (voor voetgangers, fietsers en auto's en motoren) naar de wijk Kersenboogerd te Hoorn (provincie Noord Holland) moeten voorstellen.
In elke cache bevindt zich een getal die weer nodig is om de bonus cache (Ik ga Hoorn Kersenboogerd ontdekken) te vinden.


Vanaf 1990 wonen we zelf met grote tevredenheid in het zuidelijke gedeelte van de Kersenboogerd. En om dit te benadrukken hebben we besloten om deze serie rond de Kersenboogerd te maken.
De Kersenboogerd is een nieuwbouwwijk in de gemeente Hoorn. De Kersenboogerd is verdeeld in 2 wijken te weten Kersenboogerd-Noord en Kersenboogerd-Zuid.
Kersenboogerd-Noord Kersenboogerd-Zuid
De Kersenboogerd-Noord is het gedeelte van de Kersenboogerd aan de noordelijke kant van de spoorlijn. In deze wijk zijn een aantal winkels te vinden, zoals een Aldi filiaal, een fietsenwinkel (is inmiddels weg) en een aantal andere kleine winkeltjes. De meeste winkels bevinden zich in het winkelcentrum van de is Kersenboogerd-Zuid, dat aan de zuidelijke kant van de spoorlijn ligt. De straatnamen in dit gebied zijn vooral vogelnamen, de doorgaande wegen zijn voornamelijk genoemd naar kleine Nederlandse rivieren.

Begin 19e eeuw was het gebied, waar nu de grootste nieuwbouwwoonwijk van Hoorn is gelegen, een prachtige kersenboomgaard. De toenmalige bongerd had de naam De Kersenboomgaard. De naam van de wijk de Kersenboogerd is ontleend aan deze kersentuin. Het gebied van de Kersenboogerd werd in de jaren zeventig al aangewezen als nieuwe woonwijk in het structuurplan Groot-Hoorn.
In 1981 ging de eerste paal voor de Kersenboogerd op grondgebied van het voormalige dorp Blokker (gemeente Hoorn) de grond in en in oktober 1982 kwamen de eerste bewoners, en aan het einde van dit jaar telt de wijk 291 woningen. Omdat tijdens de eerste jaren van de bouw van de Kersenboogerd Hoorn groeikern was van Amsterdam, kwamen de meeste inwoners hier ook vandaan. Een ongewenst neveneffect hiervan was dat de gemeente Hoorn zo snel mogelijk (1983) 50.000 inwoners wilde halen en met name in de Kersenboogerd buurten uit de grond werden gestampt. Dit heeft tot gevolg gehad dat bepaalde buurten hard gingen verloederen en verpauperen. Deze ontwikkeling heeft men tot staan gebracht en vanaf de jaren '90 werd er veelal voor hogere inkomens gebouwd. Als gevolg hiervan hebben veel bewoners die in de eerste jaren zijn gekomen wooncarrière gemaakt en zijn doorgestroomd naar nieuwere buurten. De Kersenboogerd heeft op dit moment 21567 (telling eind 2011) inwoners.
In de beginjaren toen er nog geen winkelcentrum was, bevonden zich de meeste voorzieningen aan de noordkant van de wijk. Vlakbij de huidige ADOS-sporthal bevonden zich in aparte keten een postkantoor, een apotheek en een gezondheidscentrum en naast de basisschool De Kerseboom stond een noodkeet waarin eerst een supermarkt en later de bibliotheek zat. Met de komst van het winkelcentrum van de wijk dat is aangelegd rond het NS-station Kersenboogerd zijn alle noodketen overbodig geworden en nadien gesloopt.
Het huidige winkelcentrum werd in 1985 geopend en bestond toen alleen nog uit het Betje Wollfplein. 10 jaar later in 1995 werd met de opening van het Aagje Dekenplein het winkelcentrum fors uitgebreid. In het winkelcentrum bevinden zich twee supermarkten, een bakker, een slager, een speelgoedwinkel, een visboer, een drogist, een reisbureau en nog een aantal winkels. Elke dinsdag is er markt. Aan de rand van het winkelgebied bevinden zich het gezondheidscentrum, de openbare bibliotheek, sporthal "De Kers" en het wijkcentrum.
De bewoners van de nieuwste delen van de Kersenboogerd kunnen voor de dagelijkse boodschappen terecht in een grote supermarkt aan het Stan Kentonhof, maar ook gebruikmaken van het winkelcentrum Betje Wolffplein/Aagje Dekenplein. De Kersenboogerd heeft zich in de loop der jaren flink uitgebreid. Zo is de zogenaamde "hoffenbuurt" in zo'n 10 jaar uit de grond gestampt. Deze wijk met vooral gezinnen is gelegen in de buurt van Schellinkhout, een dorpje aan het Markermeer.

Inwoners aantallen Kersenboogerd Noord, Kersenboogerd Zuid, en Hoorn totaal over de jaren 2007 t/m 2011
Wijk 2007 2008 2009 2010 2011
Kersenboogerd-Noord 4011 4058 4021 4009 4019
Kersenboogerd-Zuid 17742 17672 17604 17493 17548
Hoorn 68174 68696 69358 70252 70697

Voor recreatie kunnen de wijkbewoners terecht in het Mandelapark, het Willem Wiesepark en het nabijgelegen Julianapark.
Het Mandelapark is een klein parkje in het oudste gedeelte van de Kersenboogerd, waarin zich een groot grasveld bevindt.
Het Willem Wiesepark is een groot en nieuw park dat in het nieuwere gedeelte van de Kersenboogerd ligt. In het park vind je verschillende grasvelden, speeltuinen, sloten en veel groen.
Aan de rand van het winkelgebied bevindt zich sporthal "De Kers". De Sporthal heeft in samenwerking met het wijkcentrum het project Sport-Opbouw-Werk-Hoorn (SOWH) opgericht. Dit is een organisatie die ervoor zorgt dat kinderen wat te doen hebben in hun vrije tijd. Deze organisatie is gebaseerd op vrijwilligers en heeft meerdere projecten waaronder The Summer Games, een aantal evenementen in de zomer.

De cache.
Gezien de grootte van de cache svp zelf schrijfgerei meenemen. In de cache is geen ruimte voor goodies. Plaats na het loggen de cache weer terug zoals het hoort.
SVP geen spoilerfoto's bij de logs plaatsen. Uiteraard zijn foto's van de omgeving van de cache wel toegestaan.
Parkeer uw auto NIET bij het nabij gelegen rouwcentrum. Heb respect voor de bezoekers van het rouwcentrum. De bezoeker van het rouwcentrum rouwen hier niet voor niets!! Uiteraard hoeft u niet te zoeken op het terrein van het rouwcentrum.
In de nabij gelegen woonwijk zal vast ergens wel een plaatsje zijn voor uw auto.

Veel plezier bij het doen van deze cache en de serie.

Met dank aan de gemeente Hoorn voor de toestemming om deze cache te mogen leggen!

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.