Skip to Content

<

Kasteel Zuidewijn

A cache by Orteeltjes.nl Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/19/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Geschiedenis

Het oude slot Zuidewijn (of: Zijdewinde) lag aan het Oude Maasje nabij Besoijen. Als eerste wordt Johannes van Strijen genoemd, die omstreeks 1290 heeft geleefd. Een document uit 1363 verklaart dat Jan van Beloys, heer van Schoonhoven en stadhouder van Albrecht van Beieren, het ambocht van den Hoeke van der Zijdwinne binnen ende buitendycs mit winde, mit vere, mit tiende, mit viskeriën, mit voghelien en met allen... zou vermaken aan Haedwien Janswijf van Bueren en aan de kinderen die zij reeds had of zou krijgen van Jan van Buren, indien de huidige leenman, Willem Wildenesse, geen erfgenamen zou hebben. Jan van Buren was de oom van Willem en bij diens dood, in 1403, kreeg Jan van Buren het leen inderdaad. In 1420 kwam het goed aan Willem van Besoyen, daarna aan Floris van Wijtvliet. Ten gevolge van de Sint-Elisabethsvloed van 1421 moesten de bewoners hun slot Zuidewijn (of: Zijdwinde) prijsgeven. Ze gingen toen in De Stenen Camer wonen, en de naam Zuidewijn ging hierop over. Deze Stenen Camer was een reeds bestaande 15e-eeuwse edelmanswoning, op de locatie van het huidige kasteeltje.In 1432 kwam het kasteeltje in het bezit van Dirk van der Merwede, maar in 1462 ontving Filips van Bourgondië het goed terug en verkocht het aan Jan Oudaart, Hendrik van den Hout en Hendrik van Doorne. Vrijwel direct daarna bleek het toch weer in het bezit van de Van der Merwedes te zijn. Dirk van der Merwede had hoge functies in het Graafschap Holland. In 1448 kwam het goed aan Dirks zoon, Jan van der Merwede, en in 1456 aan diens broer, Klaas van der Merwede. Deze was ook heer van Baardwijk. In 1478 kwam Zuidewijn aan hun jongste broer Daniël van der Merwede en in 1512 aan diens zoon Dirk van der Merwede, gehuwd met Margaretha van Bekestein. In 1527 erfde hun zoon het goed, daarna kwam het aan diens zuster Margaretha van der Merwede, die in 1544 trouwde met Dirk van Nuyssenborch, welke overleed in 1566. Margaretha overleed in 1593 en haar zoon Zijdewijn van Nuyssenborch erfde het goed. Omstreeks 1670 kwam het goed aan Theodoor van Nuyssenborch, die stierf in 1709, waarna zijn weduwe, Catharina Havermans, tot haar dood in 1752 vrouwe van Zuidewijn. Daarna kwam het goed aan Johanna van Nuyssenborch en later aan haar kleindochter, Catharina Wilhelmina Montens, welke in 1784 gehuwd was met Adam Johannes Frans de Roy, lid van de Staten van Holland. Deze voegde de naam: van Zuydewijn toe aan de achternaam, en aldus ontstond de familienaam: De Roy van Zuydewijn. Adam de Roy overleed in 1807. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, Arnoldus de Roy van Zuydewijn, welke in 1876 overleed. In 1913 was Bernard de Roy van Zuydewijn de eigenaar. Het huis werd toen als zomerverblijf voor de familie gebruikt. Later werd het door de familie verhuurd.

Het oudste gedeelte van het huidige kasteel, een vooruitspringend middenstuk, waarop haaks de linker zijvleugel met trapgevel staat, stamt uit het eind van de 16e eeuw. In de 17e eeuw is daar de rechtervleugel aan toegevoegd, terwijl de rest van het kasteel bij de verbouwing van 1763 of later is toegevoegd.

(bron; wikipedia)


Cache

Parkeren kun je op de coördinaten bovenaan de cache pagina. We beginnen de wandeling aan de kant van de Winterdijk. Het is geen moeilijke of lange wandeling. Gewoon genieten van de natuur. Je loopt langs het slagenlandschap, dat ontstaan is in de Hoge middeleeuwen, zo rond het jaar 1000. Een kwart van de oppervlakte werd gebruikt voor ontwatering, die geschiedde door een stelsel van evenwijdige sloten die aan de lange zijden van de perceelsgrenzen te vinden waren. Het Zuiderafwaterings-kanaal waar je langs loopt, ten zuiden van de Winterdijk, is in 1901 gegraven om de landbouwgronden verder te ontwateren.

Totaal is de route 2,5 kilometer en voor je deze cache vind, kun je GC3NWPC "extraatje" vinden. De weg terug loop je via een ander pad.

Laat je verrassen door dier en natuur in dit gebied. Het zou kunnen dat er hier koeien vrij rond lopen.

 

Deze korte Multi én het extraatje kun je prima combineren met onze lange Multi "genieten in de langstraat".

Je kunt gewoon die multi volgen en je komt dan vanzelf tijdens die wandeling langs het extraatje en veel later langs de cache van deze.

 

Waypoint 1 (STAGE1)

N51 41.366  E005 01.366

 - Vind hier een datum... Dit geeft AB maand CDEF

 - bereken waypoint 2

 

Waypoint 2 (STAGE2)

N51 4(C-A).(F-A)(C-D)(B)    E005 0(F-C).(D-E)(B-F)(B-A)

 - Vind hier een telefoonnummer op een stikker. Dit geeft GHI  JKL MN OP

- bereken de cache GC3NWPC "extraatje"

 

Cache (FINAL)

N51 4(J-L).(K-J)(H-I)(G)   E005 0(O+P).(J+L)(K+M)(H+M)

Als je vanaf de cache iets verder loopt, kun je rechtsom om de schuur naar de voorkant van het kasteel.

 

De terug weg neem je als volgt.

Ga over de brug op

N51 41.067  E005 01.101 (STAGE3)

 

loop rechtdoor tot

N51 41.067  E005 01.396 (STAGE4)

Ga hier links en loop geheel rechtdoor.

Je bent nu weer bij het begin.

 

(Dank aan team Magneetjes voor het proeflopen)

 

 

Log Verstandig én stiekem

Is het druk, wacht dan even tot een geschikt moment

Zorg dat de cache niet ontdekt wordt door niet Geocachers

Verstop een cache altijd weer goed én op de dezelfde plek

Zo houden we onze hobby in stand

Additional Hints (Decrypt)

pnpur; 1 zrgre npugre rra tebgr obbz, Abbeq xnag.
Nstrmnntq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

345 Logged Visits

Found it 324     Didn't find it 3     Write note 6     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 87 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.