Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

This cache has been archived.

Rotjong: Mooi geweest

More
Multi-cache

Beckum's Altena Voetpad

A cache by Rotjong Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/12/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

header

In de zeventiende en achttiende eeuw waren in Twente twee soorten bossen te onderscheiden: de markebossen (in gemeenschappelijk bezit) en de landgoedbossen (in privé-bezit). De Twickeler bossen behoren tot de laatste categorie. De oude Hottingerkaart (1787) laat zien, dat er ook op Twickel in die tijd niet veel bos, boerenbosjes, wallen etc. aanwezig waren. Rond Delden en bij het kasteel Twickel liggen enkele boscomplexen. Voor het kasteel ligt langs de (toen net gegraven) Twickelervaart het Twickelerbos en verspreid over het landgoed, bij een aantal havezaten en boerderijen, liggen kleinere boscomplexen. Dit betrof voornamelijk eikenbossen. De rest van het landschap in de wijde omgeving van Delden is cultuurgrond of woeste grond (heide, moeras).

Na de markeverdelingen in de tweede helft van de vorige eeuw zijn steeds meer gronden bebost. Oorzaak hiervan was dat de schapenteelt niet meer winstgevend was door de wol uit Australië en niet meer nodig omdat er kunstmest kwam. Voor het bebossen werden met handkracht ontwateringsloten gegraven en werd grondbewerking toegepast, waarna de voormalige heidevelden vooral met Grove den ingeplant zijn. In deze tijd zijn op de betere gronden ook eikenbossen en gemengde bossen aangelegd.
Door het dichtgroeien van de heidevelden (met berk en grove den) is in de loop van deze eeuw het bosoppervlak op Twickel nog verder sterk toegenomen.
In de periode van 1900 -1940 bestond het bosbeheer vooral uit verzorgende dunningen in jongere opstanden en het weghalen van dode bomen uit oudere bossen. In de tweede wereldoorlog is op last van de Duitsers ca 60 ha bos kaalgekapt (houtvorderingen). Deze kapvlaktes zijn voor een deel ingeplant met snelgroeiende uitheemse boomsoorten. Na 1945 volgde een periode (tot ca. 1975), waarin spaarzaam geoogst is. De bosverjonging gebeurde volgens de toen gangbare inzichten door inplant van uitheemse naaldboomsoorten (Douglas, fijnspar, Japanse lariks) en snelgroeiende loofbomen (populier). De stormrampen van 1972 en 1973 sloegen grote gaten in de oude bossen. Na het overlijden van de barones van Twickel (in 1975) was het de bedoeling om het bosbeheer meer planmatig te benaderen.

Twickel onderscheidt verschillende beheereenheden, vaak gekoppeld aan de bedrijven die in de omgeving staan.

Er staan verschillende oude Twickelboerderijen, waarvan de middenposten in de deeldeuren een stiepelteken vertonen.
De erven waar u tijdens een wandeling langs of over komt zijn erve Altena, Veldsnijder, Obdam, Asbroek en Witveld. De boerderijen laten met hun zwart-witte luiken (blinden) zien dat het hier grotendeels om Twickelgebied gaat.

Het Altena bosdeel.

Het Altenabosdeel ligt in het begin vanaf de parkeerplaats aan de Haaksbergerstraat rechtdoor. De boerderij Groot Altena ligt direct links van de ingang. De verharde weg gaat naar erve Klein Altena. Vlak voor het bos begint het kerkpad richting Stepelo.
Het landgoed Altena verraadt zijn identiteit door veel dikke bomen en een mooie afwisseling van natuur en cultuur, dat wil zeggen een rijk van bos voorzien boerenland.
Altena's bos is een Wintereiken - Beukenbos met oude opstanden van Zomereik. Vanwege de combinatie van hoge natuurwaarden en dito houtteeltkundige waarden is het beheer van het Altena's bos gericht op een combinatie van natuurbeheer en bosbouwkundig beheer. Problemen rond het bosbeheer zijn de slechte vitaliteit van de oude eikenopstanden en de vele Adelaarsvarens die de natuurlijke verjonging in de weg staan. In de komende beheersperiode zullen de meest problematische opstanden kleinschalig verjongd worden (aanplant van Eik).

Beschreven is dat het erve Altena bij Beckum in 1475 vernield is. Er is veel over deze naam geschreven en hij wordt verklaard als 'al te na', gezegd van een erf, een kasteel of sterkte, dat al te dicht bij een ander gelegen was. Het huidige erf Altena dateert van 1844.
Bijzonder is het lange en smalle Altena's voetpad, zeer waarschijnlijk een oud kerkpad. Dit pad leidde naar het gebedshuis (kapelletje) van 't Altena. Vele havezaten en adellijke huizen hadden vroeger een eigen kapel. Bewoners van buurtschap 't Stepelo liepen hierover om bij dit gebouwtje te kunnen komen

(Bron : http://www.natuurlijk.nl)

 

Nu naar de wandeling. Deze is ongeveer 7,5 kilometer lang, waardoor je tussen de 2 en 2,5 uur bezig bent. Er zijn maar een paar waypoints, die liggen lekker ver uit elkaar en zijn niet moeilijk, waardoor je echt kunt genieten van de mooie omgeving. Je hoeft voor geen enkel waypoint het pad te verlaten. Je zult af en toe over een boeren erf lopen, dit mag ! LAATSTE UPDATE 01-06-2015. De cache locatie is veranderd, Berekening is veranderd.

 

En de banner :

<a href="http://coord.info/GC3PKNY"><img border="1" src="img border="1" src="http://img.geocaching.com/cache/large/b4284074-27a5-437a-b425-8c0813be0c36.jpg" img style="width: 250px; height: 100px;" />

Additional Hints (Decrypt)

YNNGFGR HCQNGR 01-06-2015. Qr pnpur ybpngvr vf irenaqreq, Orerxravat vf irenaqreq.

Uvag : Ryx nagjbbeq fgncrygryyra gbg 1 pvwsre.
Pnpur : Re ghffra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

185 Logged Visits

Found it 170     Didn't find it 1     Write note 8     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 44 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 11/15/2017 3:47:49 PM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (11:47 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page