Skip to Content

This cache has been archived.

kyteluna: Dit punt in archief omdat er een nieuw punt gemaakt wordt voor Ronde 3

More
<

Kagerplassen boottrail 2

A cache by kyteluna Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/05/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Maak kennis met de mooie Kagerplassen. Het grootste aaneengesloten plassengebied van Nederland, zonder dat je bruggen en sluizen tegenkomt. Op iedere pagina zullen wij een ander onderwerp over of rondom de Kagerplassen toelichten. De caches zelf zijn eenvoudig te vinden. Bij een trail draait het tenslotte om puntjes en bij deze trail bovenal om genieten!

ZOMERSLOOT


In 1790 lagen in het ambacht Alkemade, omsloten door de Akkersloot, de Oude Ade, de Zomersloot en de Rijpwetering, drie kleine polders: de Akkerslootpolder, de Hertogspolder en de Blijverspolder. De drie polders waren van elkaar gescheiden door boezemwater; de Wijde Sloot tussen de Akkerslootpolder en de Hertogspolder, de Blijsloot tussen de Hertogspolder en de Blijverspolder. Op de kaart van Floris Balthasars uit 1615 komen de polders niet voor, maar in 1638 blijkt de Blijverspolder al te bestaan, terwijl de Akkerslootpolder op de in 1647 door Dou en Van Broekhuysen vervaardigde kaart voorkomt.
In juni 1790 verzochten de schout van Alkemade en de voornaamste ingelanden van de drie polders aan dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland om vergunning tot het bedijken, vervenen en droogmaken van hun polders. Hiertoe moest één ringdijk om de drie polders gelegd worden. Nadat de rooms-katholieke gemeente van Oud-Ade bezwaar gemaakt had tegen de voorgestelde loop van de ringdijk waardoor de pastorie van Oud-Ade binnen de bedijking zou komen te liggen, werd het plan gewijzigd. De pastorie zou buiten de bedijking blijven. Datzelfde gold voor meer gronden, die al in het eerste ontwerp buiten de bedijking gelaten waren, zoals de noordoostelijke hoek van de Hertogspolder. Op 12 februari 1791 verleenden hoogheemraden van Rijnland vergunning tot het bedijken, vervenen en droogmaken van de drie polders. De Wijde Sloot en de Blijsloot zouden afgesloten worden en de vervening zou 24 jaar mogen duren. Aldus geschiedde. In 1816 waren de Gecombineerde Akkersloot-, Hertogs- en Blijverspolders uitgeveend, drooggemalen en verkaveld.
In het kader van de concentratie van polders binnen het hoogheemraadschap van Rijnland werd de polder op 1 januari 1979 opgeheven en opgenomen in het nieuw gevormde waterschap De Oude Veenen.

FluisterbootBelangrijk: Het is onmogelijk deze trail te voet, per fiets of wadend te doen. Een enkele cache uit deze trail is wellicht wadend te doen, maar dit is dan wel voor eigen risico! Let erop dat de Kagerplassen op sommige punten erg diep kan zijn!

De trail is bedoeld per boot te doen. Geniet vooral van de mooie omgeving. Een enkele cache is wellicht met een opblaasboot bereikbaar. Ook dit is geheel voor eigen risico! Wij adviseren het gebruik van een stevige en stabiele boot die tegen een stootje kan.

Wij wensen een ieder heel veel plezier met deze trail!


Wil je een bootje huren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Van roeiboot tot luxe sloep. Een voordelige en leuke middenweg is het huren van een fluisterboot.  Dit kan in Rijpwetering bij Stille Wateren b.v. (even googlen) Hier is ook avond- en nachtverhuur mogelijk!

 

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.