Skip to Content

<

Kalliokoski

A cache by Pekan_poppoo, oksut Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 7/30/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö esittelee Kalliokosken ja suvannon. Täällä on kuvattu vuonna 1980 sarjaa Rauta-aika.

Kuvausryhmä löysi Kaaville Lauri Törhösen kyseltyä Ossi Walliukselta ja tämän vaimolta Pirkko Pelkoselta kuvauksiin soveltuvia paikkoja. Ossilla oli ollut kuvia Kalliokoskelta ja ohjaaja Kalle Holmberg oli ne nähtyään todennut, että se on siinä. Ossi Wallius on kesä-Kaavilainen, jonka huvila sijaitsee Vaikkojoen vesistöreitin varrella. Hän on julkaissut mm. kolme Kaavi-kuvakirjaa, viimeisimmän vuonna 2012.

Ossi Wallius antoi seuraavat tiedot sarjasta ja kuvauksista Kaavilla:
Rauta-aika on vuonna 1982 YLE TV2:lle valmistunut neliosainen draamasarja. Kalevalasta vaikutteensa ottaneen Rauta-ajan päähenkilöt Väinö, Ilmari ja Lemminki hakevat itselleen naista, käyvät sotaa Pohjolan väen kanssa ja tilittävät lopussa suhdettaan elämään, rakkauteen ja kuolemaan.
Televisiosarjan ohjasi Kalle Holmberg ja käsikirjoitti kirjailija Paavo Haavikko. Musiikin sävelsi Aulis Sallinen. Rauta-aika oli valmistuessaan suomalaisen televisiodraaman suurimpia hankkeita, sitä tehtiin neljä vuotta.
Sarja sai vuonna 1982 Telvis-palkinnon sekä Jussi-palkinnon parhaasta lavastuksesta (TV2:n päälavastaja Ensio Suominen), ja sen kolmas osa palkittiin vuonna 1983 Prix Italia -draamapalkinnolla. Rauta-aika on esitetty noin 20:ssä eri maassa; se on YLE:n kautta aikojen parhaiten ulkomaille myynyt draamasarja.

Kaavilla Vaikkojoen maastossa kuvattiin joitakin kohtauksia: mm. ratsastuskohtauksia ja ennen kaikkea kohtaus, jossa JOUKO(Joukahainen) /Kari Heiskanen ampuu nuolella VÄINÖÄ (Väinämöinen) / Kalevi Kahra. Väinö suistuu ruuheen, joka lähtee lipumaan vastavirtaan. Tämä kohtaus kuvattiin Kalliokosken suvannossa. Väinö oli jyrkän kallionseinämän kielekkeellä (kieleke on kallioseinämän oikeassa reunassa).
Rauta-ajan apulaisohjaaja Lauri Törhönen kertoi, että vastavirtaan lipuminen toteutettiin niin, että veneen pohjassa oli koukku, johon kiinnitettyä vaijeria kelattiin traktorilla ja saatiin liike vastavirtaan.

Kaavilla keskusteltiin kuvausten aikana siitä miksi paikalliset hevoset eivät kelvanneet kuvauksiin ja miksi koko kuvausryhmä ja näyttelijät eivät yöpyneet alueen lomakylissä. Muistaakseni vastasin lehden palstoilla, että kuvauksissa on jo turvallisuussyistä käytettävä hevosia, jotka on koulutettu ja joilla on hoitajat mukana (ja samat hevoset ovat kohtauksissa muuallakin Suomessa) ja että kuvauksissa mukana oleva joukko on suuruudeltaan sellainen, että sen ripotteleminen eri puolille vuokramökkeihin, iltaruokailujen ja aamiaisten järjestäminen ja ennen kaikkea kuljetukset majoituspaikasta kuvauspaikalle ja takaisin eivät onnistu ”hajasijoittamalla”. Koko joukkuehan oli töissä tiukan aikataulun mukaisesti - ei lomailemassa.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

44 Logged Visits

Found it 39     Didn't find it 4     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.