Skip to Content

This cache has been archived.

TapsaM: Tämäkin toteutus on näköjään kadonnut. Nyt en enää lupaa perustaa tätä uudelleen --> kätköjen taivaaseen. Cache destroyed and now finally archived.

More
<

Church of St Lawrence

A cache by TapsaM Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/16/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tervetuloa tutustumaan vanhaan Helsingin Pitäjän kirkkoon ja sen hautausmaahan. Kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus.

Welcome to visit the old church of St Lawrence and its cemetery. It is the oldest building in Helsinki capital area.

Helsingin pitäjän kirkko eli Pyhän Laurin kirkko on ollut tällä paikalla uusimpien tutkimusten mukaan jo ainakin 1460-luvulla. Kirkko on tuhoutunut historiansa aikana monesti. Se kärsi pahoin ns. isonvihan ja pikkuvihan aikana 1700-luvulla. Vuonna 1893 kirkossa syttyi tulipalo, jonka jälkeen kirkosta olivat jäljellä vain kiviseinät ja holvit. Korjaustyöt suunnitteli aikansa kuuluisa arkkitehti Theodor Höijer ja ne muuttivat kirkon ulkoasua merkittävästi. Kirkko onkin ainutlaatuinen yhdistelmä keskiaikaa ja 1800-luvun lopun höijeriläistä tyyliä.

Kirkon nykyinen sisustus, alttari ja saarnatuoli, penkit ja lehterit sekä seinä- ja kattomaalaukset ovat Höijerin 1890-luvulla suunnittelemia. Tulipalosta pelastuneita esineitä on vain muutama, esim. Leonardo da Vincin Viimeistä ehtoollista jäljittelevä alttaritaulu sekä kaksi messinkistä kattokruunua, jotka ovat lahjoituksia paikallisilta kartanonherroilta 1600- ja 1700-luvuilta. Alttari-ikkunan suuri lasimaalaus on 1893 palon jälkeinen lahjoitus. Perimätiedon mukaan lasimaalauksessa esiintyvillä enkeleillä on Köningstedtin kartanon omistajan eversti E. von Haartmanin nuorena Vantaanjokeen hukkuneiden tyttärien kasvonpiirteet.

Kannattaa tutustua myös piha- ja hautausmaa-alueeseen, josta joitain poimintoja: kivikirkossa pidettiin jumalanpalvelukset ruotsin kielellä ja sen vieressä on ollut historian saatossa kaksikin puukirkkoa suomenkielisiä varten. Nyt puukirkkojen paikalla, hautausmaan osassa I (noin koordinaateissa N60 16.989 E24 59.124) on muistomerkkinä kuvanveistäjä Heikki Häiväojan veistos. Helsingin Pitäjän hautausmaalla on monien vanhojen aatelis- ja kartanonomistajasukujen hautoja. Hautakivistä vanhin on Tuomarinkylän kartanon rakennuttajan, sotakamreeri Johannes Weckströmin (1753 - 1811) hauta, joka löytyy hautausmaan osasta O (noin koordinaateissa N60 16.976 E24 59.150). Hautausmaalla osassa Ä (noin koordinaateissa N60 16.971 E24 59.202) on myös Ruotsinsalmen taistelun (1790) sankarin ja Viaporin komentajan, amiraali Carl Olof Cronstedtin (1756-1820) ja hänen vaimonsa kreivitär Beata Sofia Wrangelin (1762-1840) vaalea rapattu hautakappeli. Oven päällä on molempien sukujen vaakunat.

Suosittelen kirkkoon ja hautausmaahan tutustumisen lisäksi kävelyretkeä Tuusulanväylän ja Kehä III:n puristukseen jääneessä, mutta yhä tuulahduksen menneestä tarjoavassa Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Myös tunnelmallista kahvihetkeä kirkon puistomaisessa pihapiirissä sijaitsevassa kahvitupa Laurentiuksessa voi olla vaikea sivuuttaa.

Kätkö on ehdottomasti hautausmaa-alueen ulkopuolella. Älä turmele mitään rakenteita kätköä etsiessäsi ja aseta naamiointi kuten se on tarkoitettu!

Kätkö on perustettu elokuussa 2012 uudelleen jatkoksi 2006 perustetulle saman nimiselle aiemmalle multikätkölle. Kun en itse oikein pidä microista enkä kiusallisesta toisten silmien alla paikkojen tonkimisesta, tästä tuli vaihteeksi sitten toteutus kunnon kokoisella rasialla ja uskoakseni varsin rauhallisessa paikassa.

Tietolähteet: Vantaan seurakunnat ja Vantaan kaupunki

The latest researches indicate that the church of St. Lawrence has stood on its present location at least from the 1460s. It has been destroyed several times by russian soldiers or fire. The most dramatic incident in the rich and varied history of the church was the late 19th century fire that destroyed the building so completely that only the stone walls and vaults remained. The reconstruction plans were drawn by architect Theodor Höijer. The church of St Lawrence is a unique combination of medieval and the Neo-Reneissance style represented by Höijer.

Note: Cache is situated definitely outside the cemetery.

Little walk in Helsinki Parish Village(west from church), part of the national heritage, is also highly recommended. It might be hard to resist a coffee break at old farmhouse Café Laurentius.

Note: Cache is situated definitely outside the cemetery. Do not break anything here while searching!

Sources: Vantaa congrecation and City of Vantaa.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.