Skip to content

Ruiterrondje Multi-cache

Hidden : 08/30/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kort
Het doel van deze geocache is om ruiters een mooie ronde aan te bieden, in combinatie met een geocache. De nadruk ligt op de buitenrit zelf. De route is 20 km en gaat alleen over ruiterpaden over de Noord Ginkel, over de heide en door de Planken Wambuis. Je hoeft nergens wegen over te steken, een spoorweg over of een tunnel door. De start is op een trailer vriendelijke parkeerplaats: ruim en meestal rustig.

Uitgebreide beschrijving


Let op: per september 2021 zijn de vragen om C en G te vinden veranderd en is de eindformule aangepast
Algemeen
Deze cache voert u door een terrein van Gemeenten Ede, Arnhem en Renkum. Met deze cache probeer ik een gat te dichten wat ik zelf ervoer: geen ruitercaches in de buurt. Vele caches in deze omgeving kan je deels te paard doen, maar daarna stuit je op een pad verboden voor paarden. Bovendien is flink moeten zoeken, half onder een picknicktafel duiken of graven met een paard aan de teugel niet ideaal. Vandaar deze cache met vragen waarvoor je niet van je paard af hoeft. Dat moet overigens wel voor een aantal hekken, hoewel sommige ruiters dit ook al te paard kunnen.


De route is 20 km lang, je komt onderweg langs een paarden aanbindplaats met picknicktafels, WP 13 (op de helft) en later langs de theeschenkerij De Mossel (na 13,5 km, referentiepunt MO) . De mossel is nu helemaal ingericht op ruiters, er zijn stallen waar je je paard in kan zetten. Hooi en water is er ook. Je moet alleen na afloop de mest even uit de stal scheppen. Bij de eerder genoemde aanbindplaats is het hekwerk onlangs vervangen, en met de picknicktafel erbij dus ideaal voor als je zelf wat te eten/drinken hebt meegebracht.


Fietsers raad ik af deze route te doen. Ik schat zo in, dat een vierde van de route over niet befietsbare paden gaat, ook mountainbikers raad ik dit af vanwege het mulle zand. Deze route wandelen kan natuurlijk wel.

Route informatie

Nieuw en gemakkelijker in 2022: ruiterroute knooppunten!
In het gebied is een nieuwe ruiterknooppuntenroute aangelegd. Daardoor zijn en nieuwe ruiterpaden bij gekomen, maar ook oude ruiterpaden verdwenen. Dat heeft nauwelijks invloed op de route. Alle essentiële punten kom je langs. Alleen het eindpunt ligt niet meer aan een ruiterpad. Die vind je na knooppunt 82. Het maakt het vinden van de juiste route wel een stuk eenvoudiger. Deze knooppunten moet je achtereenvolgens volgen: Start en einde bij 52.

52-65-47-44-55-37-27-4-34-75-48-11-45-57-43-26-39-17-78-59-87-66-20-82-52


De route gaat op ongeveer 400m na alleen over zandpaden en is dus prima te rijden met een onbeslagen paard.
Onderweg kan je wilde runderen, paarden, zwijnen, edelherten, reeën, vossen en dassen tegenkomen. Verder maak je ook kans op het horen of zien van raven en zwarte spechten. En nu missen er vast nog veel meer interessante soorten. Als je wat gezien hebt, lees ik dat graag terug in de logjes! Goede tijden voor grof wild zijn de schemering. Ik kan wel een aantal plekken aangeven waar ik geregeld wild heb gezien, maar eigenlijk is de hele route kansrijk.
Rij de route volgens de nummering van de waypoints, alleen dan weet je zeker dat je op de ruiterpaden rijdt.


De start is op een trailer vriendelijke parkeerplaats: ruim en meestal rustig, P1. Van de parkeerplaats naar WP01, moet je eerst een hek door en dan rechtdoor. Op een kruising van ruiterpaden, met een hek aan je linkerhand, moet je rechts het ruiterpad in (zonder hek). Kort daarna linksaf. Volg dat ruiterpad.
Er zijn parkeer alternatieven als parkeerplaats P1 te vol is: P2 of P3, of langs de weg tussen deze 2 parkeerplaatsen. De route naar de start gaat dan door 2 hekken: Rijdt dan via V1, V2 en V3. Na dit hek direct rechtdoor, dan zit je gelijk op de route.

Informatie over de omgeving
Noord Ginkel
Dit is het gebied van de gemeente Ede om grootwild te observeren. Doordat het terrein tegen het natuurgebied Planken Wambuis aanligt, waarmee het een wildbeheereenheid vormt, is dit gebied zeer rijk aan edelherten, wilde zwijnen en reeën. Deze dieren zijn in een groot gedeelte van de Noord-Ginkel vrij te observeren. Door dit gebied loopt een gemarkeerde wandelroute en ook ruiters kunnen op een voor hun uitgezette route door het gebied dwalen.
Verder herbergt dit gebied een bosreservaat met zeer oude grillige grove dennen die daar van nature voorkomen omdat de mens hier sinds lange tijd niet meer ingrijpt. Al met al een gebied voor mensen die in alle rust van de Veluwe willen genieten. (bron: www.ede.nl)


Edese heide
Schapen hebben een historische band met heide. Schapen werden reeds van oudsher ingezet om heidegronden te begrazen en eventueel te bemesten, voor ze omgezet werden in akkerland. Vooral oudere schapenrassen zijn op en top aangepast aan overleven op de mineralenarme heidevegetatie. In Ede zijn we bijzonder trots op ‘ons’ Veluws heideschaap. Dit is een echt rasschaap. Mooi hoog op de poten met hun karakteristieke koppen. Het is een zachtaardig en zeer kindvriendelijk ras.
Ede heeft maar liefst twee volwaardige schaapskudden. Zowel op de Ginkelse als op de Edese heide staat een kooi. De een direct in het zicht langs de weg Ede - Arnhem (N224) tegenover Restaurant Juffrouw Tok, de ander verscholen aan de bosrand in de buurt van de Kreelse plas, niet ver van het Natuurcentrum Veluwe aan de Groot Ginkelse-weg.
De broers Aart en Henk van den Brandhof zijn de herders in Ede. Samen met hun honden zijn ze verantwoordelijk voor het wel en wee van de kudden. De kudde van Henk bestaat uit 160 schapen en de kudde van Aart sedert 2011 uit ruim 300 schapen. In het voorjaar als de lammetjes geboren zijn worden beide kuddes tijdelijk verdubbeld! Het is altijd weer een prachtig gezicht als de schapen met hun lammeren buiten lopen in de prille voorjaarszon. (bron: www.edeseschaapskudden.nl)Planken Wambuis
De Planken Wambuis is een fraai natuurgebied bij Ede op de Zuidwest-Veluwe. U kunt er eindeloos paardrijden over glooiende heidevelden, langs stuifzand en door bossen.
Om het gebied goed te overzien zijn er drie uitkijkpunten. Misschien ontmoet u er wel viervoeters zoals reeën en zwijnen, of de meer exotische Spaanse runderen die de heide begrazen.
Tot voor kort lag Planken Wambuis sterk geïsoleerd tussen boerenbedrijven, snelwegen en andere hindernissen. Natuurmonumenten heeft daar verandering in gebracht. De omvangrijke landbouwenclaves Reijerscamp en Oud Reemst zijn aan Planken Wambuis toegevoegd en natuurvriendelijk ingericht. Tussenliggende barrières worden overbrugd met wildpassages over de A12 en A50. Zo ontstaat een groen netwerk van aaneengesloten natuurgebieden, zodat herten straks ook kunnen grazen in de uiterwaarden van de Rijn. (bron: www.natuurmonumenten.nl)Zie voor wp’s, vragen en extra informatie de tabel hieronder.
De cache vind je op:

N 52 02. ((A*F)+(B*C)+(E*G)+F-D) E 005 44. ((F+G)*(A+B+C+D+E+F+G))+D+F

Het is handig om na de laatste vraag de locatie van de cache te berekenen. Eenmaal terug bij de trailer is het niet handig om dit alsnog te voet te doen.
Voor de cache moet je van het pad af. Dat kan te paard, maar voorkom onnodig plattrappen aldaar, dus ga niet met een hele groep naar het eindpunt, maar laat één iemand het logboek naar het pad brengen.
In de cache zitten paardensnoepjes. Laat even weten als ze bijna op zijn, dan kan ik ze aanvullen.
Alle foto's heb ik zelf gemaakt.

Hierbij wil ik Gemeente Ede en Natuurmonumenten hartelijk danken voor de toestemming voor het uitzetten van deze cache. Houd je aan de regels en respecteer de natuur. Alleen dan kan deze cache blijven bestaan. Veel plezier!


Vind je banners leuk? Plak dan als je Ruiterrondje hebt volbracht onderstaande code in je profiel:

<a href="http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC3VRM2"><img src="http://img.geocaching.com/cache/large/e661b800-8ec5-42ce-b3b6-f3c0c4b1ae5b.jpg" width="20%" height="20%" />

Additional Hints (Decrypt)

Gwvyc

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)