Skip to content

Uuno Kailas Traditional Geocache

Hidden : 9/1/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Heinolan suuren runoilijan syntymäpaikka esittelyssä.



Uuno Kailas (29. maaliskuuta 1901 – 22. maaliskuuta 1933), alkuperäiseltä nimeltään Frans Uuno Salonen, oli suomalainen runoilija ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten runokokoelmistaan, mutta Kailas teki myös paljon suomennoksia.

Uuno Kailas syntyi Kailaan ratsutilalla Heinolan maalaiskunnassa hämäläiseen talonpoikaissukuun. Hänen äitinsä Olga Josefiina Salonen (os. Honkapää) kuoli pojan ollessa vasta lapsi. Isä Johan Evert Salonen ei ollut kelvollinen hoitamaan poikaansa, joten tämä jäi isoäitinsä Maria Fredrikan hoidettavaksi ja asui useissa sukulaistensa perheissä. Isoäidiltä poika sai ankaran uskonnollisen kasvatuksen, joka vaikutti häneen läpi koko elämän ja myös runotuotantoon.

Kailas kävi koulua ja oli Helsingin yliopistossa kirjoilla vuodesta 1920 lähtien suorittaen kuitenkin vain hajanaisia opintoja estetiikassa ja kirjallisuushistoriassa. Kailas osallistui vuoden 1919 Aunuksen retkeen, jossa hänen hyvä ystävänsä Bruno Schildt sai surmansa. Kailaan tämän vuoksi tuntema syyllisyys näkyy novellissa Bruuno on kuollut.

Opintojen sijaan Kailas keskittyi kirjoittamaan, ja hänen arvostelujaan ja käännöksiään julkaistiin mm. Helsingin Sanomissa ja Nuori Voima -lehdessä. Esikoisrunokokoelmansa Tuuli ja tähkä Kailas julkaisi vuonna 1922. Kriitikot pitivät kokoelmaa varsin hajanaisena, eikä se saavuttanut suurta arvostelumenestystä. Kailas itsekin suhtautui esikoiskokoelmaansa varsin kriittisesti ja kelpuutti myöhempään Runoja-kokoelmaansa vain joitakin runoja siitä.

Kailaan ystäväpiiriin kuului monia tulenkantajia – mm. toinen nuori runoilija Katri Vala –, mutta Kailas itse jossakin määrin vieroksui heidän näkemyksiään. Silti esimerkiksi Kailaan runokokoelmasta Purjehtijat (1925) voi löytää samanlaista eksotiikkaa kuin tulenkantajilla, ja mieltymyksen ekspressionismiin Kailas jakoi tulenkantajien kanssa. Kailas tutustui tähän muotivirtaukseen alettuaan kääntää saksalaista runoutta Goethesta alkaen ja päätyen ekspressionisteihin. Kailas käänsi myös mm. Edith Södergranin runoutta.

Vuosina 1923–1925 Kailas palveli armeijassa. 1920-luvun lopulla hän puolestaan työskenteli Suomen ilmoituskeskuksessa ja Kuluttajain Lehdessä. Näihin aikoihin hän nousi erittäin suosituksi nuorten runoilijoiden parissa ja onnistuipa herättämään konservatiivisissa piireissä suurta paheksuntaa teoksensa Silmästä silmään (1926) eroottisilla teemoilla.

Vuonna 1929 Kailas joutui mielisairaalaan skitsofrenian vuoksi. Osaltaan tähän ilmeisesti vaikuttivat lapsuuden traumat ja homoseksuaalisuuden tukahduttaminen. Kailaalla todettiin myös keuhkotuberkuloosi. Vaikka hän pääsi jonkin ajan kuluttua pois sairaalasta, tuberkuloosi vei nuoren runoilijan hautaan vuonna 1933 Nizzassa, jonne hän oli lähtenyt parantumaan. Kailaan ruumis tuhkattiin ja tuotiin takaisin Suomeen ja Helsinkiin, jonne hänet haudattiin.

Lähde (nettijulkaisu FINNICA Keski-Suomi): (visit link)

Kätköpaikan tarkoitus on esitellä paikka, jossa Uuno Kailas aikoinaan syntyi. Paikalle on selkeä viitoitus. Tiellä voi tulla vastaan maatalouskoneita ja kenties hevosiakin, joten olkaapa varovaisia liikkeissänne.

Additional Hints (No hints available.)