Skip to Content

<

Tarvasjoen kirkko / Tarvasjoki church

A cache by Heinon5 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/3/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kaunis, yli 230-vuotias kirkko keskellä kylää ja perinteinen kätkö sen läheisyydessä.
 
A beautiful church in the middle of the village and a traditional cache nearby. The church is over 230 years old.
 

Kirkko on avoinna kesä-elokuussa klo 9-16.
The church is open for public in June-August at 9am-4pm.

Noudatathan kätkön läheisyydessä huomaavaisuutta, jos menossa on kirkollisia toimituksia.

Ja olethan varovainen kivien kanssa :)

Seurakunnan työntekijät ovat tietoisia alueella sijaitsevasta kätköstä.

******************************

Tarvasjoen kirkon 200 vuoden pituista historiaa juhlittiin vuonna 1979. Kotiseutuneuvos Kalervo Mäkinen kirjoitti tuolloin myös historiikin nykyisen ja sitä edeltävien kirkkorakennusten vaiheista. Tuo historiikki on kokonaisuudessaan luettavissa myös Tarvasjoen seurakunnan nettisivuilta (www.tarvasjoenseurakunta.fi).

Ohessa lainaus Kalervo Mäkisen historiikista uuden kirkon osalta;

Pyydän seurata nyt hetken op. J.F. Ansaan tekstiä, kun hän kuvaa ilmeekkäästi 17.8.1777 pidetyn kirkonkokouksen päätöksiä:

"Kappelin kirkko oli peräti huono ja lahonnut. Niinpä kokoontuivat seurakunnan jäsenet ja kirkon vanhimmat päättämään uuden kirkon rakentamisesta. Kokous uskallettiin kaiketi pitää vielä vanhassa kirkossa, vaikka sen täydellinen luhistuminen oli jo vaarassa. Ensiksi esitettiin kokoukselle tuomiokapitulin kirjelmä 25.6.1774, koskeva uuden avaramman kirkon rakentamista.

Samaan kokoukseen oli kutsuttuna saapunut myös mestari Mikko Hartlin Turusta, joka ilmoitti haluavansa ruveta kirkon mestariksi, luvaten heti esittää kokoukselle piirustukset sanottua kirkkoa varten, jos seurakunta hänet hyväksyy, ja pyysi palkkiota 500 kuparitaalaria, sekä kapan rukiita, juuston ja kakun joka talosta ynnä kaksi edestakaista matkaa Turkuun. Tämän johdosta seurakuntalaisilla ei ollut mitään muistuttamista, vaan selittivät olevansa tyytyväisiä mestarin tarjoukseen, vieläpä palkkaan ja ruokamääriinkiin nähden. Kun kirkon mestari Hartlin näin oli yksimielisesti hyväksytty kirkon mestariksi, esitti hän samalla laatimansa piirustukset, jotka oli tehty ristikirkon muotoon, varustettuna pienellä tornilla sen toiseen päätyyn, joka oli samalla kellotapuli. Tähän ehdotukseen oli kokous tyytyväinen. Samoin päätettiin, että kirkon tulee olla 12 syltä pitkä ja 5 1/2 syltä leveä, koska katsottiin näiden mittojen täysin vastaavan seurakunnan väkilukua, samoin kuin niidenkin tarvetta, jotka Liedon lähikylistä mieslukuisina olivat saapuvilla. Viimeksi mainitut ilmoittivat, että jos he saavat edelleen ottaa osaa jumalanpalvelukseen, he myös ottavat samalla tapaa osaa kirkon taksvärkkiin, kuin seurakuntalaiset itsekkin, mutta he toisivat rakennusaineita vain puoliksi, pidättäen lietolaiset oikeutensa kirkon penkkijakoon sekä itselleen, että vaimoilleen ja lapsilleen. Tähän kappelin miehet suostuivat sitä mieluummin, kun lietolaiset näin lupasivat auttaa ja helpottaa kirkon rakentamista.

Siihen katsoen taas, että kirkon kuninkaallisten määräyksien mukaan pitäisi tulla rakennetuksi kivestä, huomauttivat seurakuntalaiset, ettei sitä voida tehdä enempää kivestä kuin tiilestäkään, eikä edes molemmista yhdessä, koska ei lähiseurakunnissakaan, vielä vähemmän omassa seurakunnassa, ole sellaisia kiviä, paitisi mitä kirkon kivijalkaan tarvitaan, seikka jonka kirkkoraatikin hyvin tiesi, ollen asia kunnianarvoisan tuomiokapitulin kautta ilmoitettava kuninkaaliselle majesteetille.

Hartlin ilmoitti, että mikäli kirkon suuruus tulee määrätyksi, hän on tilaisuudessa jo tänä syksynä rakentamaan kirkon perustuksen ja mikäli sitten rakennusaineet hänen määräyksensä mukaan ovat tuodut paikalle ensi kevääksi, otetaan rakennus heti talven mentyä tehtäväksi, jos nimittäin kuninkaalinen majesteetti siihen mennessä on vahvistanut piirustuksen ja seurakunnan ylempänä tekemän muutosehdotuksen.

Vielä pyysivät seurakuntalaiset tietoa, suostuuko mestari rakennustyön ohella rakentamaan myös kirkon porstuan, permannon, välikaton, ovet, ikkunat, kellotapulin, sakariston ym. työt ennen kuin hän nostaa palkkansa ja lupasi mestari Hartlin tehdä nämä kaikki, vieläpä kolme lehteriäkin ja penkit käyttämällä siihen vanhan kirkon penkkejä jatkamalla niitä tarpeen mukaan".

Näin siis päätettiin kirkon rakentamisesta. Koska kaikki seurakuntalaiset eivät seuraavana talvena ajaneetkaan kirkon mäelle heiltä vaadittuja puutavaramääriä, kirkko jäi suvella 1778 keskentekoiseksi, ja valmistui vasta alkusuvesta 1779. Miltä uusi kirkko näytti? Annetaanpa vielä Ansaan puhua:

"Varmaankin se näytti aivan erityisen komealta, sekä euralaisille että ohikulkijoille, jotka pitkissä rohdinmekoissaan ja härjillä ajaen siitä aikojen päästä verkkaan ohi laahustivat. Varmaan annettiin härkien tien poskessa ruohoa purra, kun ukot jäivät tätä uuden uutukaista, valkoista ja komeata kirkkoa katsomaan, kirkkoa, jossa kiinni rakennettu korkea tornikin vielä lisäsi laitoksen juhlallisuutta , herättäen varmaan ukoissa syvää jumalallista hartautta".

Mikael Hartlin-Piimänen (1748-1820) oli isänsä Antti Piimäsen (1714-1775) kanssa aikakautensa tunnetuimpia ja arvostetuimpia kirkonrakentajia. Antti Piimänen oli rakentanut mm. Längelmäen ja Säkylän sekä emäpitäjän Marttilan kirkot, joiden rakentamisessa poika oli saanut oppinsa. Niinpä hän samalla taidolla rakensi meidän kirkkomme lisäksi Pöytyän ja Ylänenn kirkot sekä Kosken kellotapulin. He edustivat parhaimmillaan niitä kansan joukosta nousseita kirkonrakentajia, jotka pettämättömällä tyylitajulla ja hämmästyttävällä taidolla loivat kirkkorakennuksesta itsestään taideteoksen, jota me vielä vuosisatojakin jälkeenpäin voimme ihailla.

Additional Hints (Decrypt)

[varovainen kivien kanssa]
[be careful with stones]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

1,137 Logged Visits

Found it 1,084     Didn't find it 27     Write note 23     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 21 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.