Skip to Content

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
<b>OBS </b>Efter en sådan arkivering kan cachen IKKE blive genåbnet.
<br>
<br>
<b>Følg de danske reviewere på [url=https://www.facebook.com/DanskeReviewere]Facebook[/url]</b><br>
<br>
Geohilsen
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland<br>
Kontaktinformation: danskereviewere@gmail.com<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og cachenavn fremgå som det første i beskeden, gerne med et link!<br>
(mgl reaktion)

More
<

Nydamskolens skat

A cache by eftersidderen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/13/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cachen er placeret på skolens biotop. Det særlige ved denne biotop er, at biotopen indeholder min. 1 træ af alle de naturligt forekommende træer i den danske natur. Træerne er plantet af Nydamskolens mangeårige lærer Jørgen Lind, der dog gik på pension for nogle år tilbage. Biotopen indeholder foruden de mange træer en bålhytte, kælkebakke og et lille vandhul.

I det nuværende Sottrup Sogn var der tilbage i tiden 3 skoler. En i hver af lokalområderne Snogbæk, Ø. Sottrup og V. Sottrup.

Disse 2-klassede skoler levede efterhånden ikke op til de pædagogiske og bygningsmæssige ønsker og krav, som skolelovgivningen stillede, og måske havde også krigstiden været hindrende for en vis udvikling.

Omkring 1950 begyndte man at diskutere den fremtidige struktur for kommunens skolevæsen. Nogle mente, de 3 bestående skoler burde udbygges, og andre mente, at der burde centraliseres.

Centraliseringstanken vandt, men det var vist ikke uden sværdslag. Jeg har ladet mig fortælle, at når skolen har den beliggenhed, den har, så var det for at være så tæt på de hidtidige skoledistrikter som muligt - et ønske fra borgerne i Snogbæk og Ø. Sottrup. Ja, i det bagerste hjørne af den gamle skolegård etableredes endda en dør i læskursmuren og en trappe, så Snogbækbørnene kunne komme den vej ind i skolen.

Den nye skole - SOTTRUP CENTRALSKOLE - blev så bygget, indviet under stor festivitas og taget i brug 21. august 1954.
Skolen var en årgangsdelt 7-klasset skole, og der var gymnastiksal, bibliotek, skolekøkken, sløjd- og håndarbejdslokale. De bygningsmæssige rammer var udover gymnastiksalen de to røde murstensbygninger længst ned mod landevejen. (Eller hvis man er indendørs - de fløje, der stadig har de oprindeligt lyserøde vægge).

Ønskede forældre/børn efter de 7 års undervisningspligt at tage mellemskole- og realeksamen, så foregik det for egen regning på Sønderborg Statsskole. Men i skoleloven af 1958 blev det pålagt kommunerne at sørge for, at alle elever, der havde lyst og evner, skulle have mulighed for at få en realeksamen.
Sonderinger ved Sønderborg Kommune viste, at man her godt ville modtage Sottrup-elever i byens eksamens-klasser. I Ullerup og Nybøl kommuner havde man tilsvarende problemer og overvejelser, hvorfor det da også endte med, at de tre kommuner indgik en overenskomst om oprettelse af en eksamensskoleafdeling og som en overbygning ved Sottrup Centralskole.

Denne beslutning medførte selvfølgelig, at der måtte foretages en bygningsmæssig udvidelse, og ved skoleårets start i august 1961 blev den sidste af de røde murstensfløje ud mod gaden taget i brug. Denne bygning rummede sanglokale, kombineret fysik- og naturhistorielokale samt 5 klasselokaler. Man havde nemlig udover realafdelingen også taget højde for oprettelse af 8. - og 9. klasse.

I slutningen af 60-erne syntes vi på skolen, at navnet Sottrup Centralskole var lidt kedeligt og idéforladt, (der var så mange centralskoler i Danmark). Blandt forskellige forslag fandt vi, at NYDAMSKOLEN skulle være navnet.

1. april 1968 dannedes Sundeved Kommune ved sammenlægning af de tre skoleforbundskommuner. Dette medførte bl.a., at 8.-9. overbygningen på Bakkensbro Skole overflyttedes til Nydamskolen.
En samtidigt begyndende kraftig befolkningstilvækst og senere oprettelse af 10. klasse og børnehaveklasse betød et voksende behov for yderligere klasse- og ikke mindst faglokaler. 

Til alt held stod den gamle skole i V. Sottrup ledig, (den havde fra nedlæggelse i 1954 været henholdsvis kommunekontor og sygekassekontor), og fra 1969 til 1993 var den et godt lokalesupplement. Selv om den gamle skole på et vist tidspunkt sammen med en del af lærerboligerne gav husly til 6 klasser, var Nydamskolens rammer dog stadig for små, og nye byggeplaner måtte udtænkes.
August 1972 stod den gule bygning færdig, og vi fik administrationslokaler, lærerværelse, bibliotek, 2 klasseværelser og 5 faglokaler. Men omgående måtte det planlagte formningslokale midlertidigt omdannes til 3 klasseværelser. (Det midlertidige varede dog i 21 år).

Kommunens befolkningstal voksede stadig, og i slutningen af 70-erne nåede vi skolens højeste elevtal nemlig ca. 520, og den sidste blok med 4 klasseværelser byggedes.
Nydamskolen blev udvidet i 2004 med opførelsen af to børnehaveklasser samt en del af SFOén. Året efter i 2005 blev der opført en hal kaldet Naturium. Formålet med bygningen var at lave lokaler som matchede de behov faget N/T stod overfor. 
Fra sommeren 2013 bliver Nydamskolen endnu større, eftersom Bakkensbro skole i Ullerup bliver lagt ind under Nydamskolen på matriklen i Vester Sottrup.


Cachen indeholder fra begyndelsen:

First Finder Certificate, 1 logbog + blyant, 3 farveblyanter og 3 viskelædere

Additional Hints (Decrypt)

Qh fxny xvttr haqre rg aåyrgeæ

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

78 Logged Visits

Found it 71     Didn't find it 4     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.