Skip to content

Pierre Cuypers Kranenburg (ACE 2013) Multi-cache

This cache has been archived.

kruimbol: The end.

Gezien de cachers van tegenwoordig niet meer echte wandelingen waarderen gaat hij het archief in.

More
Hidden : 03/24/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Afstand: 14 - km
Op een mooie locatie in een klein dorp staat een enorme kerk.


De Antoniuskerk is de oudste nog bestaande Cuyperskerk en het op één na oudste ontwerp. Dat is heel bijzonder!. Verder vormen kerk, pastorie, grafkapel, school en schoolmeesterswoning samen één van de oudste Rooms-katholieke Cuyperscomplexen in Nederland. Het koetshuis Wientjesvoort is zelfs diens oudste ontwerp.


Pierre Cuypers is onder andere bekend van het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam. Ook het kasteel de Haar is van zijn hand

Cuypers ontwierp in zijn beginjaren voor de buurtschap Kranenburg een RK-complex, dat geheel werd gefinancierd door de freules Judith en Josephine van Dorth van het nabijgelegen landgoed het Medler. Het complex bestaat uit kerk, pastorie, devotiekapel, begraafplaats, school en schoolmeesterswoning.
Even verderop ligt het voor de freules Van Dorth gebouwde landhuis De Wientjesvoort, waaraan Cuypers een bijdrage leverde met een door hem ontworpen koetshuis. De bouwperiode van het complex strekt zich uit van de jaren vijftig tot tachtig van de negentiende eeuw. In zijn atelier ontwierp Cuypers beelden, kruisen, lampen, bidstoelen, priestergewaden en ander religieus roerend goed. Een aantal voor de kerk op de Kranenburg ontworpen zaken hebben twee wereldoorlogen en de 'beeldenstorm' van de jaren zestig van de twintigste eeuw overleefd. Hiertoe behoren ook het orgel en een deel van het hoogaltaar.

Deze wandeling voert je langs de verschillende Cuypersmonumenten die hier in de tweede helft van de 19e eeuw zijn gebouwd. In het begin van zijn carrière als architect, ontwierp Pierre Cuypers verschillende gebouwen in een gebied, dat in feite een niemandsland was. Kranenburg als dorp bestond toen nog niet.

Meer informatie over de gebouwen vindt je hier
De cache kan je vinden op:

N 52° 06.(B+D+E+F+K+N)
E 006° 21.((A*(C+D))+G+H+I+J+L+M+O+P-C-D)
trash bag

Help Nederland schoon houden  "Cache In Trash Out"
Als u aan het Geocachen bent neem dan het zwerfaval wat u op uw tocht tegenkomt even mee.

Additional Hints (No hints available.)