Skip to Content

This cache has been archived.

DaRoChJa: Vanwege een artikel in de krant over drugsafval in dit bos hebben we besloten deze geocache te archiveren.

Groeten, DaRoChJa
[:o)]

More
<

SMOKKELEN TUSSEN TILBURG EN POPPEL

A cache by DaRoChJa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/26/2012
Difficulty:
5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het hierboven vermelde coördinaat is niet het coördinaat van de cache! Bekijk heel goed de additional waypoints!

SMOKKELEN TUSSEN TILBURG EN POPPEL

Zolang er landen, grenzen en belastingheffing op goederen bestaan, zolang bestaat het fenomeen smokkelen. Stel je voor, een drankje kost vanwege accijnsheffing in het ene land twee euro en een meter verder op in het andere land waar ze geen accijnsheffing kennen maar een euro. Je bent dan toch een dief van je eigen portemonnee als je niet die stap naar de goedkopere kant maakt om wat te drinken.

Het transport van een “goedkoop” land naar een “duur” buurland is dus puur handel, snel verdiend geld. De enige benadeelde partij is “Vadertje Staat”. So who cares?

Sinds de afscheiding van België van Nederland is er tussen beide landen ook zo'n levendige “handel” geweest. Zout was ooit in Nederland vanwege accijns meer dan twee keer zo duur als in België (toen zo’n 3 cent per kilo). Tot aan de Eerste Wereldoorlog was de smokkel tussen beide landen niet zo spectaculair. Tijdens WO I bloeide de smokkelhandel enorm op. Op 20 maart 1915 werden nabij de grensovergang Goirle-Poppel vier auto’s geladen met kaas, graan en petroleum in beslag genomen. Petroleum, nodig voor lampen en kacheltjes, was overigens een zeer groot illegaal “exportartikel”. Zo werden eind december 1914 in de bossen tussen Hilvarenbeek en Goirle in de grond gegraven opslagtanks ontdekt. 's Nachts kwamen de smokkelaars hun kannetjes, flessen en zelfs varkensblazen vullen met de inhoud van deze tanks. Onder de smokkelaars bevonden zich net zoveel Belgen als Nederlanders. Smokkelploegen van 30 tot 40 mensen waren geen uitzondering. Vrouwen en meisjes liepen mee, gestoken in mannenkleding.

Het “elektrisch gordijn” tijdens Wereldoorlog I. Coll. RHC Tilburg.
Het “elektrisch gordijn” tijdens Wereldoorlog I. Coll. RHC Tilburg.

Na de Eerste Wereldoorlog bloeide de grenshandel pas weer op tijdens de Internationale schuldencrisis (1930-1939). Van deze periode zijn de meeste spectaculaire verhalen bewaard gebleven. In Tilburg was er op de Koningswei een levendige handel in allerlei smokkelwaar tussen de smokkelaars en de opkopers uit het noorden.

Smokkelaars in de Oude Kerkstraat te Tilburg omstreeks 1928. Coll. RHC Tilburg
Smokkelaars in de Oude Kerkstraat te Tilburg omstreeks 1928. Coll. RHC Tilburg

In de bossen tussen Poppel en Tilburg is heel wat smokkelwaar ingegraven om van daaruit snel de grens over gebracht te kunnen worden. Tegenwoordig, jaren na de openstelling  van de grenzen merk je amper nog iets van de smokkelpraktijken van toen. Maar nog steeds ligt in de bossen tussen Goirle en Poppel smokkelwaar ingegraven die nooit meer teruggevonden is.

Mijn opa was in die tijd Douanier en hij had altijd spannende verhalen. Naarmate de jaren verstreken werden zijn verhalen steeds spannender. Dan vertelde hij bijvoorbeeld hoe hij een fietser staande wilde houden en dat hij zag dat deze een wapen pakte om te schieten. Dan ging mijn opa tijdens het verhaal er bij staan, legde denkbeeldig een karabijn aan en riep: "BONS... ik schoot hem zo van z'n fiets". Toen we laatst de zolder aan het opruimen waren kwam ik wat oude boeken van hem tegen en ben meteen weer gaan snuffelen. Bij het doorbladeren van een van zijn dagstaten zagen we deze opgevouwen tekening met op de achterkant de volgende tekst geschreven:

xtgbqpalzusvqbltdlboxvqblyiqrtkqjimudycsc

Zou deze kaart en de bijbehorende tekst leiden naar een plek waar nog wat te vinden valt?

U begeeft zich straks op prive terrein, houd u aan de regels die ter plaatse zijn opgegeven;
Verpest het niet voor de medecachers, blijf op de paden, ook voor de cache hoeft u het pad amper te verlaten;
Parkeer alleen in de buurt van het door ons opgegeven coördinaat of (medio 2013) op het aanwezige parkeerterrein;
Hou honden ten alle tijden aan de lijn!

Bronvermelding: Een grens vraagt om smokkel, auteur: Paul Spapens (link).
Enkele tips:
- GC3XM3Y@gc-spoilers.com
- decoderen combineren
- alles is hoofdletter gevoelig
- kennis van onze andere caches helpt veel

Bijbehorende banner:

<a href="http://coord.info/GC3XM3Y"><img style="border:
 0px solid ; width: 200px; height: 85px;" alt=""src=
"http://www.gc-spoilers.com/GC3XM3Y_smokkel/gc3xm3y.png"></a>

Met dank aan Rees-Five-O.nl voor het proefpuzzelen en proeflopen!

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.