Skip to Content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
<

Tukki - Lohja Alphabet T

A cache by launen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/30/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö Hiidensalmen entisen sahan alueella.


Eletään helmikuuta 1928. Edeltävien vuosien aikana on Hiidensalmen autiolle, hyödyttömälle rantapalstalle noussut uusi ja uljas Lohjanvesistön Metsä Oy:n saha. Siinä se seisoo uutuuttaan hehkuen, pitkät kaksikerroksiset ikkunarivit auringonvaloa heijastellen ja korkean tiilisen savupiipun puhkuessa savuaan taivaalle. Nyt valmistuttuaan se käy täydellä höyryllä, uudenaikaiset laitteet purevat puuta ja puskevat ulos jalostettua puutavaraa jopa 35000 kuutiometriä vuodessa ollen näin vesistön suurin sahalaitos.


Hiidensalmen sahan alue todennäköisesti vuonna 1929. Taustalla vasemmalla on varsinainen sahaushalli. Sen taakse jäävästä voima-asemasta näkyy vain savupiippu. Sahaushallin edessä sijaitsevat höyläämö ja kuivaamo. Lautojen kuljetussillan takana Hiidensalmen yli johtavan maantiesillan korvassa erottuu sahan konttori- ja johtajan asunto, joka on yhä jäljellä muistuttamassa sahalaitoksen toiminnan vuosista. (Kuva: Marja Seppälän kokoelmat)


Seuraavina vuosikymmeninä saha kukoisti, kysyntää puutavaralle riitti ja parhaimmillaan neljä viidesosaa tuotannosta lähetettiin ulkomaille. 1940- ja 1950 luvuilla sahan koneistoa uusittiin, rakennettiin kyllästämö ja samoihin aikoihin yhtiö otti myös vastuulleen vesistöalueen uitot.

1960-luvun alussa elettiin sahan korkeimman kukoistuksen aikaa… kunnes… Pohjoisesta alkoi näkyä myrskyn merkkejä. Riihimäkeläinen Paloheimo-yhtymä laajensi toimintaansa ja oli kiinnostunut Lohjan alueesta. Vuoden 1966 aikana Paloheimon edustajat kiersivät Lohjanvesistön Metsä Oy:n osakkeenomistajien luona vakuuttelemassa, ettei pienen sahan kilpailukyky riittäisi pitkään vaan osakkeet kannattaisi myydä pikaisesti – tietenkin Paloheimolle. Näin osake-enemmistö päätyi Paloheimolle syyskuussa 1966 ja lokakuussa 70 työntekijää irtisanottiin ja sahan toiminta lakkasi vuodenvaihteessa. Suurin osa rakennuksista purettiin, höyläämö jäi palvelemaan alueella toiminutta puutavaraliikettä kunnes sekin purettiin. Myös sahan työntekijöille 1937 rakennettu punainen asuinrakennus Sahakadulla sai jäädä paikoilleen kunnes tuli tuhosi sen toukokuussa 2011.

Nyt, vuonna 2012, sahan ajasta ovat jäljellä enää muistot, valokuvat sekä Hiidensalmen sillan kupeessa seisova sahan konttori- ja johtajanrakennus sekä Roution puolella sijaitsevat 1940-luvun asuintalot.
 
Lohjan Alphabet-sarja -FTF:n löytäjä voi halutessaan tehdä seuraavan kätkön, yhden viikon, korkeintaan kahden viikon sisällä. Jos kätkö ei ilmesty tässä ajassa, on seuraavan löytäjän vuoro, mikäli tämä haluaa kätkön tehdä. Mikäli hän/he eivät halua tehdä sitä, olisimme kiitollisia jos hän/he ilmoittaisivat sen loggauksessa. - Aakkoset käydään läpi järjestyksessä (A-Ö) - Seuraava kätkö voi olla helpohko tradi, multi tai mysteeri. - Kätköjen sijainnit tulisi olla n. 20km:n säteellä Lohjan keskustasta. - Nimeä kätkö siten,että se alkaa vuorossa olevalla aakkosella. Käytä samaa nimeämismuotoa kuin tässä kätkössä eli esim. X-kätkölle"Xxxxx:Lohja Alphabet X". - Tavoitteena on tuottaa Lohjalle uusia kätköjä kätkijöiden toimesta, jolloin saataisiin kätköjä myös sellaisiin paikkoihin Lohjalle, joista "puuttuu" kätkö. Nämä ohjeet tulisi lisätä myös sarjan muihin kätkötiedotteisiin, jotta sarja jatkuisi.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

389 Logged Visits

Found it 369     Didn't find it 1     Write note 4     Archive 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 3     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.