Skip to Content

<

Les Coves: Corral de Vilaplana

A cache by Tossal Gros Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/21/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Els masos de les Coves de Vinromà
Zona 4. Tossal Gros
205. Corral de Vilaplana

El terme de les Coves de Vinromà, amb les seues 13.644 ha. és el cinqué més gran de la província de Castelló, i els masos estan presents per tot arreu. Aquestes construccions, que durant anys han format part del paisatge covarxí, han tingut un percentatge d'importància elevat, tant en l'economia o la demografia, con en la història o la cultura del municipi de les Coves (el 34% del cens de 1932 viuen als masos, i el 33% del padró de 1940). El seu origen és molt difícil de datar, al menys en els masos més antics. La major part de les construccions que es poden vore actualment en ells no crec que siguen d'abans de 1700. Sols algunes molt concretes podrien ser del segle XVII o anteriors. Això no vol dir que no hi havia cap mas abans d'aquestes dates (de fet hi ha masos que ja apareixen en documents del segle XIV). Sols que les construccions al llarg dels anys van tenint moltes modificacions, reconstruccions i variacions, i les noves obres van tapant o substituint a les velles. Qualsevol mas pot tindre el seu origen en un poblat ibèric, i al mateix temps les cases que es poden vore actualment ser recents.
Aquests masos més antics solien ser de grans propietaris que vivien en les ciutats i podien acumular varies masades (probablement propietats d'origen feudal). Quan van vore que la terra perdia rendibilitat van anar venent els masos. Molts d'ells van ser comprats per la gent que els treballava arrendats fins a llavors, i que a base d'esforç havien estalviat uns diners. Més endavant els seus fills i nets van ampliar aquests masos, o bè, van construir un mas nou dins d'una part de les seues terres. Els creixements demogràfics de finals del segle XIX i principis del XX van fer aparèixer molts masos de nova creació, es van bastir al llarg del segle passat i d'alguns encara queden testimonis que recorden la seva construcció.

Juanjo Sales

El término de les Coves de Vinromà, con sus 13.644 ha. es el quinto más grande de la provincia de Castellón, y las masías están presentes por todas partes. Estas construcciones, que durante años han formado parte del paisaje covarchinense, han tenido un porcentaje de importancia elevado, tanto en la economía o la demografía, cono en la historia o la cultura del municipio de Coves (el 34% del censo de 1932 viven en masías, y el 33% del padrón de 1940). Su origen es muy difícil de fechar, al menos en las masías más antiguas. La mayor parte de las construcciones que se pueden ver actualmente en ellas no creo que sean de antes de 1700. Sólo algunas muy concretas podrían ser del siglo XVII o anteriores. Esto no quiere decir que no había ninguna masía antes de estas fechas (de hecho hay masías que ya aparecen en documentos del siglo XIV). Sólo que las construcciones a lo largo de los años van teniendo muchas modificaciones, reconstrucciones y variaciones, y las nuevas obras van tapando o sustituyendo a las viejas. Cualquier masía puede tener su origen en un poblado ibérico, y al mismo tiempo las casas que se pueden ver actualmente ser recientes.
Estas masías más antiguas solían ser de grandes propietarios que vivían en las ciudades y podían acumular varías masías (probablemente propiedades de origen feudal). Cuando vieron que la tierra perdía rentabilidad fueron vendiendo las masías. Muchas de ellas fueron compradas por la gente que las trabajaba arrendadas hasta entonces, y que en base al esfuerzo habían ahorrado un dinero. Más adelante sus hijos y nietos ampliaron estas masías, o bien, construyeron una masía nueva dentro de una parte de sus tierras. Los crecimientos demográficos de finales del siglo XIX y principios del XX hicieron aparecer muchas masías de nueva creación, se construyeron a lo largo del siglo pasado y de algunas todavía quedan testigos que recuerdan su construcción.

Juanjo Sales

Text i fotos extrets del llibre Els Masos de les Coves de Vinromà. Dipòsit Legal: CS-381-2006. ISBN: 84-369-3764-2.

El Catxé

El contenidor és un recipient cúbic rectangular de 1.500 ml. Conté lo necessari per registrar la troballa (llibreta, llàpis, goma i maquineta), certificat FTF, instruccions geocatxing i algunes andròmines per intercanviar. És a 433 msnm.

El Caché

El contenedor es un recipiente cúbico rectangular de 1.500 ml. Contiene lo necesario para registrar el hallazgo (libreta, lápiz, goma y sacapuntas), certificado FTF, instrucciones geocaching y algunos cachivaches para intercambiar. Está a 433 msnm.

Com arribar al mas

Circulant per la CV-10, eixir de la carretera per l'esquerra (si es ve del sud) o per la dreta (si es ve del nord) en les coordenades del punt R1/205001. Continuar pel camí fins arribar al punt R2/205002, on s'haurà de seguir pel camí de la dreta. Des d'aquest punt el camí és de terra i en alguns trams pedregós, però es pot circular. Seguint el camí s'arribarà al punt R3/205003, on triarem el camí de la dreta (recte) i continuarem fins el punt R4/205004, Corral de Vilaplana.

Es pot descarregar arxiu ZIP que conté en format GPX|KML|TRK el track des de la CV-10 fins el Corral de Vilaplana fent clic al següent enllaç:

Como llegar a la masía

Circulando por la CV-10, salir de la carretera por la izquierda (si se viene del sur) o por la derecha (si se viene del norte) en las coordenadas del punto R1/205001. Continuar por el camino hasta llegar al punto R2/205002, donde se deberá seguir por el camino de la derecha. Desde este punto el camino és de tierra y en algunos tramos pedregoso, pero se puede circular. Siguiendo el camino se llegará al punto R3/205003, donde escogeremos el camino de la derecha (recto) y continuaremos hasta el punto R4/205004, Corral de Vilaplana.

Se puede descargar archivo ZIP que contiene en formato GPX|KML|TRK el track desde la CV-10 hasta el Corral de Vilaplana haciendo clic en el siguiente enlace:

Més coses...

Aquest catxé conté apegada al fons del contenidor y també plastificada a l'interior, una pista de la qual s'haurà de prendre nota per desxifrar les coordenades de l'últim catxé (mystery). La sèrie completa és la següent:

Más cosas...

Este caché contiene, pegada en el fondo del contenedor y también plastificada en el interior, una pista de la que se habrá de tomar nota para descifrar las coordenadas del último caché (mystery). La serie completa es la siguiente:

NUM CODI|CÓDIGO CATXÉ|CACHÉ CONTINGUT|CONTENIDO
1 GC40ZVR Les Coves: Mas del Tossal Gros PISTA
2 GC40ZVJ Les Coves: Les Xoses PISTA
3 GC40ZVD Les Coves: El Llentisclà PISTA
4 GC410DQ Les Coves: Mas del Malpàs PISTA
5 GC40ZVW Les Coves: Corral de Vilaplana PISTA
6 GC40ZVZ Les Coves: Mas del Coixo PISTA
7 GC40ZWB Les Coves: Mas de Tarragó MYSTERY
Per a la resolució del mystery no és rellevant l'ordre de les pistes dels catxés. De voler fer tota la sèrie en una sessió, s'aconsella seguir l'ordre de la taula anterior (1 = més allunyat, 7 = més proper).
Para la resolución del mystery no es relevante el orden de las pistas de los cachés. De querer hacer toda la serie en una sesión, se aconseja seguir el orden de la tabla anterior (1 = más alejado, 7 = más cercano).

Additional Hints (Decrypt)

Cre yrf ebqnyvrf qr yn onffn v qr y'norhenqbe, ny green
Cbe ynf prepnaínf qr yn onyfn l qry noerinqreb, ra ry fhryb

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.