Skip to Content

<

Käläviän Hirsimehtä - Bonus

A cache by Kattila1 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/09/2012
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kälviän Hirsimehtä - sarjan bonuskätkö, jonka koordinaatti on katkaistu neljä kertaa ja sijoitettu kätkösarjan viiteen numeroituun purkkiin. Sarjan esittely kätköllä ja kutosella ei tällä hetkellä ole bonuskätkön koordinaati tietoa. Muista kerätä niistä "bonuksen" naatit käydessäsi sarjan muilla ja numerojärjestys on suositeltavaa koska bonusplussaa ei tälle kätkölle ole toimestani tulossa!. .. Kätkö saattaa olla löydettävissä vähän lumen aikana.

Kätkö sijaitsee Lohtajall..., siis nykyisellä Lestijärvellä, luultavasti Valtion maalla.
Käläviän hirsimehtä ? - Hirsimehtä uhattuna !

 
Kaukana Pitäjän asutuksesta sijaitsevan Hirsimehtän vaiherikkaaseen historiaan mahtuu kyllä monenlaista kiistaa ja pientä ja suurta "vääntöä ja vedätystä" jotta toiminta on saatu kunakin aikana jatkumaan.

Varsinkin Metsätaloustoiminnan alettua 1900-luvun alkupuolella, ilmeni alkuun ylemmältä taholta hakkuiden rajoituksia ja metsien rauhoittamisia ja lisäksi jonkinlaisia verotusongelmia entisten osakkaiden ja ennen tilusvaihtoa, maan omistaneiden Pitäjien tahoilta. Ullava saatiin luopumaan verotuksesta toimittamalla luettelo osakkaista ja heidän verotiedoistaan Ullavan taksoituslautakunnalle, mutta Lestijärven Kunnan ja -seurakunnan hillitsemiseksi, verotus- ja peritätoimissaan tarvittiin avuksi jo Lääninhallitusta. 

!970-luvulla alkanut hanke Luonnonsuojelualueen perustamisesta oli varmasti suurimmalle osalle osakkaista ja muista Käläviläisistä tuolloin suuri uhka! Suojelualue perustettiin lopulta itse ja sen päätöksen oikeellisuudesta, näin jälkeenpäin katsottuna, tuskin monikaan on eri mieltä. Miltä tämä alue nyt sitten näyttäisi jos sitä ei olisi suojeltu? - sitä voi jokainen tykönänsä miettiä, mutta oma näkemykseni on että tuskin suurempia muutoksia noilla nevoilla olisi havaittavissa, ei ainakaan niin radikaaleja kuin nykyiset Metsäkeskuksen laatimat metsäsuunnitelmat ovat saaneet aikaan alueen metsissä.

Samanlaisena uhkana monet varmaan alkuun pitivät, suuren työllisyys vaikutuksesta huolimatta, vuonna 1957 alkanutta Venetjoen tekoaltaan suunnittelua ja tekoa. Nykyisin tuo meidän Halsualaisten kanssa yhteinen, kalaisa ja linturikas Venejärvi on mm. aika suosittu kalastus- ja sorsastuspaikka ja sen pohja, vaikka paljon niitä kantojakin paljon siellä on, olisi nykyään kuitenkin suurimmaksi osaksi suota. Tänä vuonna ainakin, altaalla on varmasti ollut oma merkityksensä Perhojoen tulvasuojelussa.

Koivusaarennevan Ilmeniitti-kaivoshanke:

Noita Talvivaaran tapahtumia kun vähän seuraa, ei tätäkään uhkaa voi oikein ohittaa. Tämän lisäksi kaivossuunnitelmia on myös aivan vieressä; Ullavan läntällä, jossa louhittava aine olisi Litium.

Käännyttäessä Rahkosen ja Sykäräisten väliseltä tieltä Hirsimetsään, on pian tien oikealle puolelle suunnitteilla Ilmeniitti kaivos. Hanke on ollut vireillä jo jonkin aikaa ja joitain koe kaivauksia alueella on tehty. Ilmeniittiä käytetään kai suurimmaksi osaksi jonkinlaisena maalien raaka-aineena ja tällä hetkellä sitä tuodaan Norjasta, jossa sitä saa vuonon seinämistä lastata suoraan laivaan.

Hirsimetsä saa toiminnasta mahdollisesti jonkinlaisia pieniä vuokratuloja ja tulevaisuudessa ehkä jonkin pienen osuuden sen tuotosta, mutta Kälviän Hirsimetsän yhteismetsän toimiala ja toiminnan taloudellinen tarkoitus, on kuitenkin yhteisen maaalueen hallinnoinnnin lisäksi, nähdäkseni metsätalous.

Kaivostoiminnan mukanaan tuomista haitoista ympäristölle, ei varmasti kellään ole varmaa tietoa. Käsittääkseni ainoa varma perintö jälkipolville, - mikäli toiminta alkaa, on puskettuva autio kenttä, jota reunustavat tyhjät aavemaiset rakennukset - ja ne altaat ja jossain keskellä on vedellä täyttynyt vanha kaivoskuilu . Eikä siihen ihmisen elinkaareen nähden mene edes kovin kauan. Mutta niiden aina mahdollisten muiden haittojen, joita ei ehkä vielä tiedetä saati osata ennustaa, korjaantumiseen menee todennäköisesti erittäin pitkä aika.

Seuraavassa erään tuttavan ja biologin näkemys kaivostoiminnan vaikutuksista - aivan pääteltävissä olevia asioita. Lainaukseen ei ole kysytty kirjoittajalta lupaa, eikä kysytä! - hänellä taitaa tosin olla vähän omakin ...!?

"Kotkannevan uhkana - ainakin osittain - tulevaisuudessa tulee olemaan kaivostoiminta ja sen mukanaan tuomat haitat, kuten melu, pöly, räjäytykset, prosessista lähistölle päästettävät jätevedet sekä ilmeisesti myös lisääntyvä liikkuminen alueella. Paikan erämaisuus on jatkossa järkkymässä, kun kaivostoiminnan seurauksena ainakin pohjoisen puoleinen liikenne ja tiestö lisääntyy. Kaivostoiminnan tulevista vaikutuksista pohjaveden pinnan tasoon ja sitä myöten Kotkannevan pohjoisten osien kuivumiseen on vielä vaikea ennustaa, mutta pelkään, että suon pinta tulee kuivumaan ja laskemaan mitä pitemmälle (ajallisesti) ja syvemmälle kallioperään kaivostoiminta pääsee."


Minkälaiset vaikutukset kaivostoimintaan, nämä Sotkamon Talvivaaran sakkaallas vuodot saavat lopulta aikaan, voi vain arvailla, mutta oman jälkensä tapahtumat ja julkisuus ovat varmasti jo jättäneet. - Sen verran oon Hirsimehtäsä tykänny kahtella ja kulukia, että toivon laivarahdin tanskansalmissa ja itämeressä, ( -kin ), pysyvän halpana ja ennen kaikkia "Tikkurilan ja Teknoksen tuotekehitys-insinööreille toivon resursseja ja jaksamista, ... ainaki! - Mitä jos koitettais keksiä vielä jotain muuta?

Itse kätköpurkki on löydettävyydeltään ehkä luokkaa D2,5 T2, loppu osa tähtösistä tulee kätkön koordinaatin keräämisen eteen nähtävästä vaivasta.

Kätkön koordinaateihin kaivetusta "montusta", et löydä varmaan mitään kovin erikoista ja mutta saa sielläkin käydä.


Additional Hints (Decrypt)

Rv "xvivxbffn"! Fra erhanzvyyn baxnyba ivrerffä, xvira nyyn wn xviryyä crvgrgglaä, Inwnn 10 zrgevä gvrfgä.

Wbf wbxh rv inna angfnn: 040-762 08 02

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

14 Logged Visits

Found it 13     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.