Skip to Content

This cache has been archived.

underground: Vandaag is het zover.... Bij het bladeren door een kookboekje over een paar van de serie Limburgse Streekgerechten, is de laatste bladzijde bereikt. Als voormalig CO wil ik iedereen zeer hartelijk bedanken voor alle mooie momenten zoals de anekdotes, geweldige logs, foto's (ook van daadwerkelijk gemaakte recepten) en natuurlijk voor de meer dan 500 favo's!!!

Afgezien van de nachtcache maak ik nu plaats voor anderen, maar ik blijf natuurlijk ook zelf gedreven in het maken van een paar nieuwe caches waarvan ik hoop dat jullie weer net zoveel plezier gaan krijgen als bij deze serie. Nogmaals dank iedereen!!!

Ruud aka underground

More
<

Limburgse streekgerechten: Unne sop

A cache by _underground_ Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/18/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Over deze receptenserie


Deze serie bestaat uit 6 streekgerechten. Bij elke afzonderlijke cache treft u een eenvoudig maar wel typisch Limburgs (streek)recept aan welke u mag meenemen zodat u het gerecht zelf thuis kunt klaarmaken.

Verzamel alle recepten want bij de bonus treft u een bijpassende receptenhouder als 'goodie' aan welke u natuurlijk eveneens mag meenemen...


Deze serie bestaat uit


De Bonus


Elke receptencache bevat 2 bonusaanwijzingen waarmee u uiteindelijk de coördinaten van de bonus kunt berekenen. Het spreekt voor zich dat u zonder deze aanwijzingen de bonus natuurlijk niet zo 1-2-3 kunt vinden... Noteer daarom zorgvuldig alle aanwijzingen!!

Smakelijk eten alvast, maar voor het zover is moet er natuurlijk eerst nog een cache gevonden worden....


Let op de houdbaarheidsdatum ...


BELANGRIJKE MEDEDELING!!!!

Net zoals in het echte leven hebben we ook bij geocaches soms te maken met een uiterste houdbaarheidsdatum. Eerder was via de sociale media al aangekondigd dat deze serie (al dan niet deels) in januari 2015 zou worden gearchiveerd.

Om echter ook de niet-premium geocachers nog kennis te laten maken met deze serie is er besloten het 'members only' vinkje 'uit' te zetten en de serie pas op

1 juni 2015nog éénmaal te evalueren en vervolgens tot archivering over te gaan. Het is dus nog mogelijk dat er na deze datum alsnog één of meerdere caches zelfstandig blijven voortbestaan.


Over deze "Unne sop"-cache


Ook al ligt de de cache en de oude Karthuiser boerderij "Bosserhof" met de ommuurde binnentuin dicht tegen Maasbracht aan, het is toch al op grondgebied van de gemeente Echt-Susteren waar u dit keer moet wezen.

Zorg er svp voor dat de bewoners van de boerderij geen parkeeroverlast hebben en hun erf steeds kunnen op- en afrijden.

Denk aan de 2 bonusletters en recept

De spullen svp met beleid in en uit de cachecontainer bewegen.

 


Deze cache werd mogelijk gemaakt dankzij medewerking van
De "Unne sop": Meer dan een lekkernij!


Die Bourgondiers toch...

Wij Limburgers staan bij 'die van dao baove' bekend als echte Bourgondiers. Waarom houden we van feesten, tradities en vooral van lekker eten en drinken? Wellicht kunt u een deel van het antwoord zel ook al ontdekken door een paar typische gerechten eens zelf te maken en deze onder het genot van een goed glas bier of wijn samen met vrienden of kennissen op te peuzelen.

Dat een unne sop overheerlijk is dat weten we vaak wel. Maar dat het belangrijkste onderdeel van uiensoep ook nog eens supergezond is weet lang niet iedereen. Wat weet U eigenlijk van een ui, behalve dat je er van moet huilen??? Laten we eens kijken of u onderstaande feiten al kende.... ;-)

De ui als geneesmiddel


Voor de Egyptenaren was de ui een heilige plant en de geneeskracht ervan wordt in alle oude kruidenboeken rijkelijk bezongen. Alle looksoorten hebben een sterk desinfecterende werking. Zo is uit studies gebleken dat mensen die regelmatig uien eten een beduidend kleinere kans hebben op het ontstaan van darmkanker.Een van de belangrijkste bestanddelen van de ui is di-allyl-di-sulfide. Deze zwavelverbinding veroorzaakt de geur die veel mensen tot tranen toe beroert. Elke dag een uitje hakken werkt dan ook uiterst effectief in geval van rode of ontstoken oogleden. In het oogtraanvocht bevindt zich namelijk een stof met een antibacteriële en antivirale werking: lyzozyme. Deze stof beschermt het oog zich tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Uien schoonmaken is dus zo ongezond nog niet.

Mijn oma deed dat ook: een doorgesneden ui op het nachtkastje. Dit werkt erg goed als er sprake is van aandoeningen van de luchtwegen zoals verkoudheid, keelontsteking en bronchitis.

En bij een keelontsteking of opgezette klieren maakte zij een keelomslag van ui. Plakjes ui op het keelgebied, afdekken met een vochtige katoenen lap (een zakdoek voldoet prima) en het geheel vastzetten met een warme wollen shawl. En dan natuurlijk hup onder de wol, je kent oma's...Verder doen uien de bloedsuikerspiegel dalen, zijn in te zetten bij vermoeidheid, zwellingen van lymfeklieren en opgezette amandelen en werken ze effectief bij trombosegevaar. Ook is de ui urinedrijvend waardoor ze goed werk verricht bij oedemen, niet kunnen urineren en niergruis. De ui is spijsverteringsbevorderend en antiseptisch waardoor ze effectief is in te zetten bij darmkolieken, sterke gisting in de darmen, darm-infecties en darm wormpjes. Daarnaast stimuleerd de ui de slijmklieren waardoor ze goed toe te passen is bij een vastzittende hoest of een verkoudheid.

Uienwijn maak je door drie delen gehakte ui te mengen met één deel acaciahoning (andere honing voldoet ook) en zes delen droge witte wijn. Laat dit 48 uur trekken en zeef daarna de uien eruit. Neem dagelijks 2 tot 4 eetlepels.

Uiensiroop maak je door 500 gram fijn gesneden uien een nacht weg te zetten in een liter water. Voeg er vervolgens 250 gram rietsuiker aan toe en kook het geheel even op. Haal het door een fijne zeef en je hebt een uiterst geneeskrachtige siroop die kinderen ook lekker vinden.Additional Hints (Decrypt)

Gbx baqre rra unysebaqr obbt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

254 Logged Visits

Found it 220     Didn't find it 16     Write note 11     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.