Skip to Content

<

Kainuun maakuntahaaste

A cache by ArmasaGeo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/14/2012
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kainuun haaste kainuunmitalla


Haastekätköt ovat mysteerikätköjä, joiden loggaamisen edellytyksenä on lisätehtävän eli haasteen suorittaminen. Haasteessa esitetyt ehdot eivät saa olla ristiriidassa ohjenuorissa olevien ohjeiden kanssa. Haastekätkön suorittajan on osoitettava haasteen täyttymisen osoittavat tiedot hänen merkitessään kätkön löydetyksi. Tiedot osoitetaan pääsääntöisesti haastekätköön tehtävän löytömerkinnän liitteenä.
Haastekätkön omistajan tulee valvoa, että kätkön löydetyksi merkinneet kätköilijät ovat suorittaneet haasteessa esitetyt tehtävät. Hänellä on oikeus poistaa löytömerkinnät, jos löytömerkinnän suorittaja ei pysty osoittamaan haasteen ehtojen täyttymistä.

Kainuu


Kainuu on Suomen maakunta, joka sijaitsee Itä-Suomessa. Maakuntakeskus on Kajaani. Maakunnan suurin järvi on Oulujärvi (pinta-ala 893 km²) ja korkein kohta Hyrynsalmen Iso Tuomivaara, joka yltää 387 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Kainuuta ympäröivät seuraavat maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa lännessä ja pohjoisessa ja Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala etelässä. Idässä maakunta rajoittuu Venäjän Vienan Karjalaan.

Kainuun maakunnan pinta-ala oli 1. tammikuuta 2015 24 451,41 km², josta maa-alueita on 21 499,48 km² ja sisävesiä 2 950,63 km². Maakunnan väkiluku 29 .helmikuuta 2016 oli yhteensä 75 226 henkeä. Kainuun luonto on tyypillisimmillään vaaroja (metsäpeitteisiä tuntureita), järviä ja laajoja asumattomia metsäalueita. Kainuun maapinta-alasta 80 prosenttia on metsää. Ilmasto on mantereinen. Kainuu on väkiluvultaan Manner-Suomen toiseksi pienin maakunta.

Kainuun kulttuuri kuuluu laajempaan itäsuomalaiseen kulttuuriperintöön ja kainuun murre pohjautuu savon- ja karjalan murteisiin. Murre sekä kulttuuri vaihtelee hieman maakunnan länsiosissa; esim. Vaalan länsiosissa on jo havaittavissa piirteitä Pohjois-Pohjanmaasta sekä kulttuurisesti että murteellisesti, kun sen sijaan idemmässä Oulujärven puoleisessa osassa vallitsee selkeästi Kainuulainen vastaava.


Historia


Kainuussa on asuttu kivikaudelta lähtien. Keskiajalla, ehkä jo huomattavasti aiemminkin, Kainuun asukkaat olivat saamelaisia, jotka elivät lähinnä kalastuksen ja metsästyksen varassa. Kainuussa asui myös etelämpää tulleita riistamaiden hyödyntäjiä. Maata viljelevä suomalaisväestö alkoi asuttaa Kainuuta 1500-luvulta lähtien. Kainuu täytyi asuttaa suomalaisilla, koska uhkana oli karjalaisten muuttaminen alueelle idästä ja pohjoisesta. Muuttajia houkuteltiin muun muassa kymmenen vuoden verovapaudella. Kainuuseen muuttaneet olivat pääasiassa savolaisia kaskiviljelijöitä.

Riistan lisäksi Kainuun terva oli merkittävä vientituote 1800-luvun lopulle asti. Kajaaninjoen saaressa ollut Kajaanin linna oli uudistusasutusta ja hallintoa turvaava puolustuslinnoitus, jonka ympärille kasvoi vähitellen Kajaanin kaupunki.

Talvisodassa maakunnan alueella käytiin monia suuria taisteluja. Kajaani joutui rajujen pommitusten kohteeksi. Nykyinen 1970-luvulla alkanut ennätyksellisen nopea poismuutto selittyy sillä, että pienviljelijävaltainen maatalous ei enää elätä kuten ennen eikä muita elinkeinoja juurikaan ole. Kostamuksen kaivoskombinaatin rakennustyö silloisen Neuvostoliiton puolella 1970- ja 1980-luvuilla merkitsi Kainuun työllisyydelle, erityisesti rakennusalalle, suurta vaikkakin väliaikaiseksi jäänyttä piristysruisketta.Kunnat (päivitetty 3/2016)


Kainuun maakunnassa on 8 kuntaa, joista kaksi on kaupunkeja.

Hyrynsalmen kunta
Kajaanin kaupunki
Kuhmon kaupunki
Paltamon kunta
Puolangan kunta
Ristijärven kunta
Sotkamon kunta
Suomussalmen kunta

Entisiä kuntia


Kajaanin maalaiskunta
Vuolijoen kunta
Vaalan kunta

Kuntamuutokset


Vuonna 2016 Vaala siirtyi Pohjois-pohjanmaan maakuntaan. Vuoden 2007 alussa Vuolijoki liitettiin Kajaaniin. Tätä ennen ainut nykyisen Kainuun maakunnan alueen kuntaliitos tapahtui 1977, kun Kajaanin maalaiskunta ja Kajaanin kaupunki yhdistyivät.

-------------------------------------------------------------------------------------


Haaste ja sen ehdot:


Kuvauksessa oleva difficulty ja terrain kuvaavat tämän haasteen suorittamista. Kätkön difficulty on 4 ja terrain on 4. Tämän haastekätkön idea on siis tutustua Kainuuseen. Voidakseen logata tämän haastekätkön, joka löytyy annetuista koordinaateista, tulee kätköilijän täyttää ennen tätä seuraavat haasteen ehdot:

Kätköilijällä tulee olla löydettynä kätkö jokaisesta kätkökuvauksessa mainitusta eri kunnasta ( 8kpl) Kainuun maakunnan alueella (tilanne vuonna 2016).

Kätköilijällä tulee olla löydettynä yksi kätkö Kainuun maakunnan alueella seuraavista terrain luokituksista; (1, 1.5 tai 2), (2.5, 3 tai 3.5), (4, 4.5 tai 5).

Kätköilijällä tulee olla löydettynä yksi kätkö Kainuun maakunnan alueella seuraavista difficulty luokituksista; (1, 1.5 tai 2), (2.5, 3 tai 3.5) (4, 4.5 tai 5).

Loggaukseen on liitettävä lista näistä löydetyistä kätköistä.

Haasteeseen saat käyttää myös hyllytettyjä sekä arkistoituja kätköjä. Tätä kätköä ei voi käyttää yhtenä kätkönä haasteen suorittamiseen.

Koska kyseessä on haastekätkö kuvauksessa esitettyjä ehtoja täyttämättömät loggaukset tullaan poistamaan.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

207 Logged Visits

Found it 176     Write note 27     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 117 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.