Skip to Content

This cache has been archived.

Pirkanmaa United GC: No niin, nyt ei hypi kenenkään gepsiin [:D]

More
<

Laipanmaan geovaellus

A cache by Pirkanmaa United GC Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Saturday, 15 June 2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size: not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Alkutiivistelmä 15.6.2013, Laipanmaa, Kangasala/Pälkäne.
Täysvaellus: Lähtö Laipanmaalta Rajalan kämpältä kello 10:00.
Puolivaellus: Lähtö Rajalan kämpältä kello 11:00.
Tapahtuma: Pihtilammen laavu, 15.6.2013 kello 12-16.

LaipanmaaLaipanmaa on kahden pirkanmaalaisen kunnan - Kangasalan ja Pälkäneen - alueelle levittyvä yksi Etelä-Suomen suurimmmista yhtenäisistä erämaa-alueista. Pinta-alaltaan Laipanmaa on noin 15 000 hehtaaria, joka kasvaa suurimmaksi osaksi normaalia metsätalousmetsää. Opastettuja polkuja on noin 30 km, joiden varrelta löytyy useita hyvin varustettuja taukopaikkoja ja tietenkin myös geokätköjä. Laipassa voi aavistaa olevansa entisen erämaa-alueen sydämessä, sillä edelleenkin se on lähes kaiken melun ja liikenteen kuulumattomissa. Laipanmaan luontoa kuvaa mosaiikkimaisuus; kankaat, järvet, suot ja mäet vaihtelevat muodostamatta kuitenkaan yhtenäistä aluetta. Maaperä on karua ja maastoltaan Laipanmaan polkuverkosto onkin hyvin vaihteleva, välillä pompitaan kivikoissa ja välillä kuljetaan metsäteitä pitkin. Suoalueille on toki rakennettu pitkospuut.Laipan alueella on myös useita muinaishistoriallisia kohteita. Useat näistä vaelluskierrosten varrelle sattuvista kohteista on yllättäen kätkötetty. Alla olevien linkkien takaa löytyy merkittävät paikat kartalle merkittynä kuvauksineen.
Laipanmaan kartta * Kartan luontokohteiden kuvaukset

Laipanmaan geovaellus 15.6.2013 järjestetään Laipanmaan geovaellus. Ajatuksena on unohtaa hetkeksi arjen murheet ja kaupungin melu ja tunkeutua niin syvälle metsän rauhaan kuin se vain pirkanmaalla on mahdollista. Ja jotta motivaatio vaellukselle lähtöön löytyisi, reitin varreltahan löytyy toki lukuisia geokätköjä. Eli unohdetaan ne urbaanit drive-init vähäksi aikaa ja haastetaan itsensä ja kaverit kierrokselle. Jotta vaellus tapahtumana sopisi kaikille kiinnostuneille, tarjolla onkin mahdollisuus suorittaa vaellus kolmella eri reittivalinnalla, musta-, punainen ja vihreä reitti. Toki kukaan ei estä tekemästä aivan omaa reittivalintaa, mikäli haluaa nauttia luonnon hiljaisuudesta ihan omassa seurassa.


Musta kierros
Musta vaellus kiertää Laipanmaan pisimmän merkityn reitin eli Hirvijärven kierroksen. Suurin osa Laipan kätköistäkin osuu tämän reitin varrelle. Reitillä on pituutta virallisesti noin 12 kilometriä, todellisuudessa jopa päälle 15 kilometriä kaikkine poikkeamisineen. Tälle vaellukselle osallistuvat kokoontuvat Rajalan kämpälle (kartalla nro 1) kello kymmeneksi. Tällä kertaa on syytä olla ajoissa, sillä noin kymmeneltä lähdetään kierrokselle yhteislähtönä ja tarkoituksena kiertää reitti vastapäivään. Vastapäivään siksi, että rankempi ja pidempi osuus osuu aamupäivälle ja tauon jälkeen onkin luvassa huomattavasti leppoisampaa tallustelua takaisin autoille.
Varsinainen eventti ja tauko pidetään Pihtilammen laavulla (kartalla nro 15), jonne on matkaa noin 2/3 kokonaisvaelluksesta. Tämä alkupätkän vaellus pitääkin sisällään ne rankimmat osuudet eli Laurilanvuoren ja Korppivuoren kallioiset maastot. Aikaa reissuun kuluu noin kolmisen tuntia, eli laavupaikalle saavuttanee tuossa pikkasen yhden jälkeen riippuen porukan vauhdista. Etenkään rankoilla pätkillä Korppivuorella ja Launilanvuorella ei kannata kuitenkaan kiirehtiä vaikka laavu jo melkein häämöttää. Maisemat on se verran uskomattomat, että kannattaa nauttia niistä täysin siemauksin. Taukopaikalla on pannu kuumana ja mahdollisuus tankkailla juomapullot täyteen vettä loppumatkaa varten. Muutenkin on hyvä pitää vaikka lounastauko laavulla ja grillailla makkara jos toinenkin (omat makkarat mukaan!). Kun tauko on pidetty lähdetään taas porukalla vaeltelemaan loppupätkä Rajalan kämpälle. Vaikka matkaa onkin jäljellä ehkä nyt hieman enemmän kuin sen 1/3 niin nopeudessaan tämä pätkä on toista luokkaa. Polku menee suureksi osaksi metsäteitä ja hyväkuntoisia mukavia polkuja pitkin. Rajalan kämpällä on hyvä morjestaa kollegat ja lähteä kotimatkalle. Toki kannattaa napata vielä ne pari liki drive-in kätköä paluumatkan varrelta.

Punainen kierros
Myöskin punainen vaellus lähtee liikenteeseen Rajalan kämpältä. Punaiselle kierrokselle kokoonnutaan kello yhdeksitoista ja samaan tyyliin kuin mustalla kierroksellä lähdetään yhteyslaukauksella matkaan tasan yksitoista, tällä kertaa myötäpäivään samaa Hirvijärven kierrosta. Myös punaisen vaelluksen taukopaikkana toimii Pihtilammen laavu jonne saavutaan arviolta yhden paikkeilla. Laavulla pidetään taukoa, rupatellaan niitä näitä ja paistellaan vaikka eväsmakkarat. Järjestäjien puolesta paikanpäälle on kannettu vesitäydennystä. Eli kun tauot on pidetty ja pullot tankattu, lähdetäänkin paluumatkalle koko porukan kanssa. Paluumatka punaisella vaelluksella menee siis samaa reittiä pitkin kuin tulomatkakin eli Launilan- ja Korppivuoren kivikkoiset ja mäkiset maastot jätetään tällä kevyemmällä vaelluksella väliin. Matkaa kertyy siis kokonaisuudessaan vajaa kymmenen kilometriä ja maastollisesti reitti ei ole niin haastava kuin musta vaellus. Kätköjä tälle reitille kertyy viitisen kappaletta.

Vihreä kierros
Toisin kuin muilla kierroksilla vihreän vaelluksen voi aloittaa Pihtilammen parkkipaikalta omaan vapaaseen tahtiin noin kahdentoista ja kuudentoista välillä. Matkaa parkkipaikalta laavulle kertyy noin sata metriä ja matkanvarrella on yksi kätkö. Tämä vaellus sopii siis myös perheen pienimmille.

Vinkkejä vaellukselle lähtijöille Musta vaellus on kokonaisuudessaan kohtuullisen rankka. Perheen pienemmille se ei missään tapauksessa sovellu ja vaikka ison osan reitistä voisikin maastopyörällä ajella, lienee fiksuinta jättää pyörä kotiin ettei tule äitiä ikävä pomppiessa kivikossa pyörä olalla. Vaikkakin punainen vaellus jättää rankimmat osuudet väliin, maastossa kävelyä kertyy kuitenkin ihan mukavasti, eli kukin perhekunta harkinnee millä kokoonpanolla ja mille reitille lähtee. Vihreä on varma valinta lasten kanssa jos pikkasenkin epäilyttää. Eventin T/D-arvot on määritelty mustan reitin mukaan.


Vaellukselle kannattaa
  • varata hyvät jalkineet ja kelin mukainen vaatetus
  • riittävästi juotavaa
  • varaparistot navigaattoriin
  • hätätapausten ja loukkaantumisten varalta täyteen ladattu kännykkä
  • ja ennen kaikkea reipasta mieltä!
  • Taukoeväitä unohtamatta.
Huom! Koska järjestäjä on huolehtimassa tauon onnistumisesta laavulla, ainakaan tällä tietoa vaelluskierroksille ei ole järjestäjien puolelta opasta. Toki jos joku vihreältä 'kierrokselta' eksyy matkan varrelle niin apua löytynee :)

Eventti Pihtilammen laavulla Pihtilammen laavu tarjoaa erittain mukavat puitteet taukopaikaksi. Laavun lisäksi paikalta löytyy kaksi nuotiopaikkaa ja WC. Varsinainen eventti ja eventtikirja sijaitsevat siis laavupaikalla noin kello kahdestatoista kuuteentoista. Järjestäjät pitävät nuotion tulilla vaeltelijoita varten, myöskin nestehuollosta pidetään huolta eli pistäytyjille luvassa nokipannusumpit ja täydennystä vesipulloihin. Etenkin jos sattuu lämmin päivä, nestettä kannattaa varata reissuun riitävästi.


Grillailun ja rupattelun lisäksi järjestäjät kuskaavat laavupaikalle joitain pihapelejä, josko vaikka vaeltajia odotellessa ja tauolla saataisi pienimuotoista kisaa käyntiin. Rohkeimmat toki voivat vaikka pulahtaa Pihtilampeen vaikkakaan saunaa ei ole kyllä luvassa lämmittelyyn. Vaikka keli sattuisi olemaan huono, joka luonnollisesti vähentää vaeltajien määrää, eventti pidetään. Eli sateen sattuessa kannattaa osallistua vähintään vihreään vaellukseen.


Ei muuta kuin ennakkoasenteet romukoppaan ja haastakaa itsenne vaellukselle! Mainitsethan loggauksessasi mille vaellukselle olet ajatellut osallistua! Vaikkakaan järjestäjät eivät pidä kirjaa vaeltelijoista, niin tämä seikka on tärkeä, jotta osaamme edes arvioida paljonko eri kierroksille on lähdössä porukkaa ja emme turhaa huolestu jos vaeltelijoita joltain kierrokselta ei sitten tulekaan.

Huom! Mikäli käy niin huonosti, että ajankohdalle sattuu metsäpalovaroitus, niin se koskee myös Laipanmaan laavupaikkoja.

Pysäköinti Sekä Rajalan kämpällä (vaeltelijat) että Pihtilammen laavulla (minivaeltelijat) on runsaasti parkkipaikkatilaa. Huomioitavää lienee kuitenkin, että Tampereen suunnasta tultaessa Rajalan kämpälle ajetaan Sahalahden kautta kun taas Pihtilammen laavulle Luopioisten kautta. Laavun ja kämpän välillä risteilee kyllä metsäautoteitä, mutta ei virallisia reittejä ja tiet saattavat olla suljettu puomeilla eli kulkuyhteyttä autolla näiden kahden paikan välillä ei ole ellei sitten lähde kauempaa kiertelemään.

Rajalan kämpän parkkipaikka Pihtilammen parkkipaikka

Kysyttävää Laipanmaasta, kierroksesta tai tapahtumasta? Kysy! /

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

127 Logged Visits

Write note 18     Archive 1     Needs Archived 1     Will Attend 48     Attended 56     Publish Listing 1     Update Coordinates 1     Announcement 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 18 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.