Skip to Content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

sprookjes bos 1: De drie biggetjes

A cache by de bosmieren Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/07/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De eerste uit een serie van het sprookjesbos. Hier is een begin gemaakt van het huis van een van de drie biggetjes. Zullen we kijken of we het met z'n allen af kunnen bouwen voor hem? Als iedereen een of meer takken er bij maakt dan wordt het vast heel mooi! Het biggetje zelf heeft zich verstopt...... zoeken maar. Wil je de cache weer precies zo terugplaatsen als je hem vond en weer goed camoufleren?!

De wolf en de drie biggetjes
De wolf en de drie biggetjes is een kindersprookje. Hoewel het mondeling al eerder bekend was, circuleren geschreven versies van het sprookje sinds de achttiende eeuw. Het sprookje lijkt enigszins op Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes.
De achterliggende boodschap is dat luiheid wordt bestraft en ijver wordt beloond.
Walt Disney maakte in 1933 de hierop gebaseerde tekenfilm Three Little Pigs . Hierin maken Midas Wolf (de Grote Boze Wolf) en Knir, Knar en Knor hun intrede.

Het sprookje
Moeder varken stuurt haar drie zonen de wereld in om samen een groot en sterk huis te bouwen. Ze krijgen ruzie en bouwen ieder een eigen huis. Het eerste biggetje is lui en bouwt een huis van stro. Het tweede biggetje is iets ijveriger en bouwt een huis van hout. En het derde biggetje werkt zich helemaal kapot om een stenen huis te metselen. Terwijl het derde biggetje nog aan het werk is maken de andere twee plezier of luieren.
Maar dan komt de grote boze wolf die de biggetjes wil opeten. Hij gaat naar het eerste biggetje, en eist binnengelaten te worden. Het biggetje peinst er niet over en weigert. De wolf dreigt vervolgens het huisje omver te blazen. De wolf ademt diep in en blaast het strohuis zonder moeite weg, waarna hij het biggetje opeet.
Na een tijdje krijgt hij weer trek en gaat naar het tweede biggetje. Een zelfde conversatie volgt, en ook het houten huis wordt weggeblazen, waarna het tweede biggetje eveneens opgegeten wordt.
Bij het derde biggetje lukt het niet zo makkelijk meer. De wolf kan het stevige stenen huis niet omverblazen en kruipt vervolgens door de schoorsteen naar binnen. Het derde biggetje had daar al op gerekend en op het haardvuur staat een grote ketel kokend water klaar. De wolf valt in de ketel, het biggetje doet het deksel erop, en de wolf wordt zelf door het biggetje opgegeten.

Andere versies
Er bestaan verschillende versies van het sprookje, maar meestal wordt de bovenstaande lijn gevolgd, met dien verstande dat het sprookje minder "gruwelijk" wordt gemaakt.
De biggetjes ontsnappen bijvoorbeeld naar het huisje van het derde biggetje of komen na afloop weer uit de buik van de wolf tevoorschijn, terwijl de wolf niet wordt opgegeten maar gevangen.
Het sprookje heeft veel overeenkomsten met Boer Bezems, boer Blaren en boer IJzer uit Antwerpen.
Vergelijk ook Onderdeurtje, hier is het laatste huisje ook erg sterk en de ghouls verbranden door een list.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.