Skip to Content

<

Kunstig Nijkerk 600

A cache by boldyteam Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/20/2013
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Met deze Multi ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van de stad Nijkerk, wordt geprobeerd meer bekendheid te geven aan de in de kern Nijkerk  langs de openbare weg geplaatste kunstwerken.  


In 1412 werd Nijkerk wederom verwoest door een oorlog tussen de Hertog van Gelre en de Aartsbisschop van Utrecht. Al eerder was Nijkerk oorlogsgebied, omdat het precies op de grens ligt tussen het hertogdom Gelre en het bisdom Utrecht. Herhaaldelijk heeft dit tot leed en verderf geleid voor de inwoners van Nijkerk.

Dit maal was Nijkerk het slachtoffer geworden van de Gelders-Arkelse oorlog. Omdat de Hertog van Gelre zich verantwoordelijk voelde voor deze verwoesting, schonk hij Nijkerk op 27 maart 1413 stadsrechten. Niet omdat het zo’n prachtige stad was met stadsmuren en –poorten, maar puur als compensatie voor het geleden leed. Het hebben van stadsrechten had voor een plaats vooral financiële voordelen. Zo kon een stad rechten heffen zoals marktrecht en tolrecht. Daarnaast kreeg de stad het recht om stadsmuren te bouwen, maar dat is er in Nijkerk nooit van gekomen.

Het 600 jaar geleden verkrijgen van deze stadsrechten wordt door de huidige inwoners van Nijkerk in 2013 uitbundig gevierd.
Dit eeuwfeest is aanleiding geweest voor het uitzetten van deze multicache

In de kern Nijkerk staan zo’n 20 kunstwerken langs de openbare weg ter verfraaiing van het dagelijks aanzicht. Niet iedereen is zich bewust van de schoonheid en de culturele waarde van deze kunstwerken.
Met deze Multi wordt geprobeerd aan de bewustwording hiervan een positieve bijdrage te leveren en voert de geocacher langs een negental kunstwerken. Van deze negen kunstwerken worden de coördinaten (A tot en met I) gegeven.
De te volgen route is volledig zelf te bepalen en heeft geen enkele invloed op het eindresultaat
De kortst mogelijke route is iets minder dan 5 kilometer. Op zich goed te lopen, maar kan ook per fiets worden gedaan.

Niet alle kunstwerken kunnen per auto worden bereikt en wordt daarom afgeraden. In Nijkerk zijn verschillende (betaalde) parkeermogelijkheden. Er kan o.a. vrij worden geparkeerd in de omgeving van het NS-station (coördinaat N 52°13.328' - E 005°29.605' ). Maar denk erom, op werkdagen is daar tijdens de werkuren beperkte parkeergelegenheid beschikbaar.

Wanneer je hier de auto parkeert, kan de bovenstaande coördinaat het begin zijn van je wandeling. Hierin ben je volledig vrij, omdat je de route volledig zelf kunt kiezen.

De bedoeling is dat de hierbij gegeven detailfoto’s met bijbehorende waardes bij de negen coördinaten (A tot en met I) worden gezocht.

De Cache

Met behulp van de gevonden waardes kan de eindcoördinaat voor het vinden van de cache worden berekend.

Wees voorzichtig bij het zoeken van de cache, want er is geen gebrek aan dreuzels in deze omgeving!

De cache ligt in de directe omgeving van enkele woonhuizen.
De bewoners vinden het niet fijn als er mensen in het donker rond hun huizen komen spoken.
Hou daar alsjeblieft rekening mee!

TIP !

Plan wp 4 als laatste !!!!!
Er is ruimte voor enkele kleine trackables en of coins.
De finders worden verzocht de cache weer zorgvuldig toe te dekken, zodat we er lange tijd plezier van blijven houden

Bij het samenstellen van deze multicache is gebruik gemaakt van de informatie die bereidwillig beschikbaar is gesteld door de Gemeente Nijkerk.

A
N 52°13.452' - E 005°29.053'
Dit beeld dateert uit 1981 en is gemaakt door Julia van Verschuer. Het is geplaatst ter herinnering aan de lange periode dat op maandagmorgen op deze plaats de veemarkt werd gehouden. De veemarkt is in 1980 afgeschaft

B
N 52°13.342' - E 005°29.579'
Dit kunstwerk dateert uit 1969 en is van de hand van Inka Klinckhard. Het symboliseert de toekomst en groei van de stad. De kunstenares heeft een groot gedeelte van haar leven in Nijkerk gewoond en gewerkt.

C
N 52°13.741' - E 005°29.476'
Dit kunstwerk heeft geen naam en dateert uit 1996. Het is gemaakt door Rob Schreefel en symboliseert de verbondenheid tussen de oudere en de jongere generatie, de wederzijdse steun en de continuïteit van het leven.

D
N 52°13.391' - E 005°28.970'
Dit beeld is van de hand van Gerard Overeem en dateert uit 1975. Het is geïnspireerd op een eeuwenoud verhaal rondom de zonen van Aymon.

E
N 52°13.637' - E 005°29.475'
In deze serie is dit het jongste kunstwerk (2008) en is gemaakt door Wouter Bouwman. Het moet een blijvende herinnering vormen aan de onderwijsinstelling die voorheen op deze plaats heeft gestaan.

F
N 52°13.380' - E 005°29.415'
Dit kunstwerk dat dateert uit 1949 is een monument ter nagedachtenis aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. In het voetstuk van dit figuur is een loden koker met oorkonde gemetseld waarin de namen van alle oorlogsslachtoffers uit Nijkerk staan vermeld.

G
N 52°13.645' - E 005°29.305'
Het kunstwerk dateert uit 1985 en is van de hand van Linda Verkaaik. Zij werd hiervoor geïnspireerd toen zij lang achtereen in gebogen houding appelen aan het rapen was. Het symboliseert de overvloed die de natuur ons biedt.

H
N 52°13.264' - E 005°29.120'
Net als het kunstwerk E is dit werk van de hand van Wouter Bouwman en dateert uit 1997. Het is geënt op de vroegere, voor Nijkerk heel belangrijke tabakscultuur. Ooit heeft op deze plek een tabaksveld gelegen.

I
N 52°13.723' - E 005°29.743'
Dit kunstwerk is van de hand van Jo Esenkbrink en dateert uit 1987. Het beeld staat symbool voor God de hemelse Vader, die voor ons zorgt en ons beschermt.

A B C D E F G H I
.

De cache is te vinden op: N 52.A+D.(B*G-F)E E 005.FC.C(G+H*I-2)

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

314 Logged Visits

Found it 297     Didn't find it 7     Write note 7     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 30 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.