Skip to content

<

Matolaatikko

A cache by Ikepa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/22/2013
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkön sijainti on salakirjoitettu Suomen Armeijan käyttämää salkirjoitusviivainta eli matolaatikoa hyväksikäyttäen.

Matolaatikko

Kyseessä on legendaarinen sodanajan ja peräti vielä 1970 luvullakin puolustusvoimissa käytössä ollut salausmenetelmä. Kätkön sijainti on salakirjoitettu ko. menetelmää käyttäen.

Ohessa olevia kirjainkenttiä oli käytössä esim. 5-15 kappaletta, tässä on vain se jota nyt käytetään. Päivämääränä ja kellonaikana käytetään sanoman allekirjoitusaikaa ja tässä tapauksessa se on 23.2.2013 klo 0416. Salakirjoitettava sanoma muokattiin ensin viiden merkin ryhmiksi ja mm. numerot kirjoitettiin vastikkeilla (ett, tva , tre, fyr, fem, seh, sju, aht, nie, nol). Salakirjoitettavassa sanomassa esiintyy usein kaksi samaa kirjainta peräkkäin jolloin jälkimmäinen korvattiin c- kirjaimella. Sanaväli merkittiin x- kirjaimella ja mm. piste w-kirjaimella. Näillä eväillä kätkön paikka pitäisi selvitä.

Olisi tähän voinut laittaa koko salakirjoitusviivaimen käyttöohjeenkin, mutta ei sitä, saati kirjainkenttiä ja siirtotaulukkoa ollut vastapuolellakaan, joka varmasti yritti murtaa ko. menetelmän saloja. Asiakirjaturvallisuuden kannalta oli ensiarvoisen tärkeää, avaimistojen turvallinen säilytys ja käsittely. Yhdenkin ko. salaamisverkkoon kuuluvan joukon menetettyä avaimistonsa vastustajalle, peli oli sen menetelmän osalta menetetty ja käyttö lopetettava. Tuli turvautua varamenetelmään tai vara-avaimistoon, jos sellainen oli. Miten lienee nopesti saatu uusi avaimisto käyttöön joka paikassa esim. rintamalla, koska toimittaminen tapahtui kuitenkin pääasiassa kuriiripostina.

SALAKIRJOITETTU SANOMA
= XX 2223 0416 =
XSQBK GUNMH FWFQD HYTJZ LKUGQ WATJS TJDRW DFCXR EDQFI YBPBW VBRYD PDKPO WNTPI GNGSF DJPHY GCHBK QSGFS ENEVQ QOMRO BWARD SFYFI RLSAV +

Ohjeita:
Sanoman alkumerkintä: = XX 2223 0416 =
xx (kiireysluokka ja salattavuusaste) sekä 2223 (ryhmäluku ja päivämäärä) ovat merkityksettömiä tässä tehtävässä).
Kellonaika (kts siirtotaulukko)
- tulkitse 1. ryhmä ja siirry rivi alaspäin jne. (jätä viiteryhmä väliin)
- kun viimeinen rivi on käytetty, siirry yläriville ja tee vaakasiirto. kts siirtotaulukko.

Kirjainkenttä (tulosta)

Tarkista ratkaisu:

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.