Skip to Content

This cache has been archived.

marep: Zaradi stalnega vandaliziranja s strani geogverliskih geobunjkeljnov, sem na skoraj istem mestu naredil multi, ki bo (vsaj upam) rešil neprijetno težavo. Prosim poglej nov multi: http://coord.info/GC4WQ35

Due to permanent vanadalism at this cache location by mugglers/geoguerillas I prepared new MULTI cache, whic will (hopefully) solve the nasty problem. Please check this multi: http://coord.info/GC4WQ35

More
<

Žalost in veselje / Sadness and Joy

A cache by marep Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/12/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Po sledeh stare, žalostne pripovedke s srečnim koncem ali kako je nastal grad Bajnof, oz. v originalu Weinhof, ki več ne obstaja.

Following the trails of old, sad story with happy ending. It is about old castle Bajnof or Weinhof, which is now gone.

Tole je ljudska pripovedka, ki je nastala po resničnih dogodkih in je skozi čas ponarodela. Priporočam, da jo preberete otrokom, čeprav je malce žalostna zaradi smrti ženina, pa je na koncu vendarle srečen konec in se pogovorite, kako so ljudje živeli v srednjem veku. Tako bo tudi zgodovina postala bolj zanimiva. 

Ljudska pripovedka
 
Na prostranem otoku sredi temne Krke se je šopiril slikoviti grad Otočec. Okoli njega so šumele vitke jelke in se košatile stoletne bukve, po grajskem dvorišču so zvenele ostroge in so rezgetali konji, po obokanih dvoranah se je širil razposajeni smeh vesele gospode. Milanska princesa Stella je bila v gosteh pri svojih sorodnikih in zbral se je cvet dolenjskega plemstva, da občuduje njeno lepoto in njeno duhovitost. Sedli so na iskre konjiče in mogočen splav jih je ponesel preko Krke na suho. V divjem diru so se podili čez drn in strn ob vznožju zelenih vinskih goric tja proti višinskemu Hmeljniku. Stella vedno ob strani svojega ženina, ponosnega kneza Armanda, najboljšega jahača cele družbe.
In ravno njegov konj se je splašil pred jato škorcev, ki so za gozdnim ovinkom nepričakovano puhnili v zrak. Kakor blisk sta zdrvela ob vinogradih. Čez pot je ležal zlomljen trtni kolec, vanj se je spodtaknil podivjani žrebec, se zrušil in pokopal pod seboj drznega jahača. Takoj se je dvignila zvesta žival in mirno obstala ob gospodu, ki se ni več ganil. Zlomil si je tilnik.
Kakor se je bila družba vesela sestala tako žalostna se je razšla, uboga princesa pa je namesto k poroki morala na pogreb.
Ni se hotela vrniti v svojo sončno domovino, zgradila si je na mestu nesreče ličen in utrjen dvorec in v njem preživljala svoje dni v žalosti in spominih. Okoličanom je bila dobri angel, družbe se je izogibala. Leto dni je že tugovala plemenita samotarka v svojem dvorcu, ko je potrkal na njena vrata stiški opat Bernard. Prišel si je ogledat obsežne samostanske vinograde na Trški gori in v Grčevju in se ob tej priliki .oglasil še pri veliki dobrotnici njemu podložnih kmetov, da se ji pokloni in zahvali. Po razgovoru z opatom je zapustila otožna princesa svoj samotni dvorec, prepustivši ga Stičanom, in odšla v samostan.
Novi lastniki so prejšnje bivališče žalosti spremenili v kraj radosti in veselja. Preuredili so obširno poslopje za vinsko shrambo svojih številnih vinogradov in nazvali princesin dvorec »Weinhof«, kar pomeni »vinski dvorec«. Ljudstvo je nemško besedo takratne gospode prikrojilo po svoje in imenovalo gradič »Bajnof«. Ob vznožju vinorodne Trške gore se beli mogočno zidovje(*), ki je medtem spet menjalo lastnika, in nas spominja, da sta žalost in veselje nerazdružljiva v človeškem življenju.
(*) – Gradu v današnjih dneh ni več. V spomin pa je na mestu, kjer je nekoč stal postavljen geocache.
 

This tale started on real facts. Over the centuries it turned into folk tale. The story, as it is sad due to death accident of a prince, has happy ending for all people around the castle. I suggest you read it to your children and talk about old times. 
 
Folk tale
 
Picturesque castle Otocec was standing at the vast island in the middle of dark Krka river. Slim firs and century old bushy beeches were waving around castle. Spurs were tinkling and horse neighing were mixing with frolic laughter. Milan princess Stella was visiting her relatives. The choicest of dolenjska nobility gathered there admiring her beauty and her wit. They all took spark horses and crossed the river with mighty raft. They break into gallop up hill and down dale in a wild chase at the foothills of green wine country toward the peak of Hmelnjik. Stella was riding next to her intended groom, the proud prince Armand, the best rider around.
And it was his horse shied from a flock of starlings unexpectedly puffed in thin air just around the corner of the forest path. They rushed off like greased lightning at the vineyards. The horse stumbled upon the vine stake lying across the way and the princes came to a bad end lying immovably under the horse. He had broken his neck. As the gathering started with happiness  the graze ended in sorrow. Instead of the wedding, the poor princess should go to the funeral.
She did not want to her sunny homeland. She fortified the manor house at the site of the accident. The princess spent her days alone in sorrow and memories, being a good angel to neighbours in her vicinity. Noble anchoress spent one year mourning when abbot Bernard of Stična abbey knocked on her door. He came to examine the extensive monastic vineyards on the Trška gora and Grčevje. Visitor expressed great debt of thanks for generosity the princess was giving to subservient farmers. After the conversation, sad princess left and bequeathed the secluded mansion to the abbots of Stična. She took a vow to the monestary.
The sorrow dwelling turned into joyfull and happy place by the new owners. The building was renovated for wine storage. The mansion got the name »Weinhof«, which stands for »wine chateau«. Old german words were tailored by people into popular name »Bajnof«. 
Mighty white walls of the mansion(*) standing at the foot of the Trška gora remind us that joy and sorrow are inseparable in human life.
(*) The old building is gone. The geocache is set in its place to remember the old story. 

Grad Bajnof / Castle Weinhof


Lokacija gradu na stari karti / Castle location
bajnof0004

Stara fotografija gradu / Old castle photo 
bajnof0002

Po požigu leta 1943 / Just Just after the fire in 1943
bajnof0005

Grad je bil požgan / Castle was burned down
bajnof0006

Stare freinsiške karte z gradom / Old Freising map with castle
SI_AS_176_N_N264_g_A07
Večja ločljivost / Higher resolution

Iz gradu se je ohranila napisna plošča iz leta 1591, ki jo zdaj hrani Dolenjski muzej
Old inscription plate(1591) was salvaged from the castle and saved in museum of Dolenjska in Novo mesto
bajnof0001Zakladek je skrit na mestu, kjer je nekoč stal grad. Lokacija je tik ob cesti, ki vodi na vrh Trška gore mimo Krkinega hrama in ostalih zidanic, ki hranijo prvovrsten cviček. Če srečate kakšnega domačina, vas bo gotovo pogostil s kakšnim kozarčkom domačega, le braniti se ne smete preveč. 

Cache is hidden at the location whetre the castle once stood. It is by the road, which leads in to the heart of the wine region Trška gora. You may taste local wine if you are lucky to meet some local grower. Just don't be too shy. 

Additional Hints (Decrypt)

Mntbgbib inf AR OB fgerfyb!
AB uvtu ibygntr!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.