Skip to Content

<

Mestari-Heikki

A cache by Karon53 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/02/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Taskulamppu on välttämätön. Ei kätkön etsimistä varten, vaan Heikin kivitaloon kurkkaamista varten.
Tällä kätköllä pitää vierailla ehdottomasti kesäaikaan.

Ilveskorpinen kyläoriginelli Mestari-Heikki, Heikki Kilpua-Myllymäki (1854-1934), rakensi itselleen asunnon kivestä, koska edellinen asunto, monitoimitalo myllyineen, oli palanut. Hän asui talossaan kesät ja vietti talvet kierrellen kylän taloissa. Ilveskorven raivaajat- kirjassa on kuvaus Mestari-Heikin talosta siellä vierailleen Jaakko Verkasalon kertomana. "Ovensuuseinän alaosan muodosti suuri kivi, joka näkyi sekä ulos että sisälle. Kiven vierestä johti ahdas oviaukko sisään. Saman seinän yläosa samoin kuin vesikaton päädyn kohtakin tällä seinämällä olivat lasia. Vesikatto oli hyvin jyrkkä ja kudottu leveistä, pitkistä päreistä kuin pärevakka. Lasiseinän edessä, sen suuren kiven päällä oli soutotooli, jossa Mestari-Heikki mielellään istui ja katseli tien kulkijoita. Heikin kivitalossa oli kaksi huonetta ja kolme tulisijaa."

Vihannin mahtava maanraivaaja, Mestari-Heikki alias Heikki Kilpua-Myllymäki, joka Oulun läänin Talousseuran 100-vuotisjuhlassa 1928 sai palkinnonkin suurenmoisista raivauksistaan, oli paitsi työn jättiläinen, myös tavallaan hengen jättiläinen. Yhtä mahtavia kuin olivat hänen kättensä työt, varsinkin hänen kaivamansa veto-ojat Alpuan järvellä ja molemmilla Vihannin soilla, jotka nyt ovat kauniina asutusalueina, yhtä mahtava oli myöskin Mestarin mielikuvitus. Hän tutki kaikkia asioita maan ja taivaan välillä, mutta varsinkin tähtimaailmaa, josta olikin niin selvillä, että pystyi pitämään siitä pitkiä esitelmiä, tosin omalaatuisiaan, milloin tahansa, kun vain sai ympärilleen kiitolliseen kuulijakunnan.

Talonsa viereen rakensi Mestari tuulimyllyn, jonka siivet olivat vaakasuorassa. Ei Mestarin mylly ollutkaan mikään jauhomylly, vaan pikemminkin huvimylly, ikäänkuin karuselli, jonka vaakasuorassa asennossa olevien siipienpäällä halukkaat voivat ottaa kyytiä Mestarin periessä maksun kyydityksessä. Mutta kerran teki mylly tepposet itselleen Mestarille. Kun hän kiipesi siipien päälle jotain korjausta tekemään, tuli kova tuulenpuuska, riuhtaisi myllyn käyntiin ja alkoi antaa kyytiä Mestarille, jonka takinhelmat vain liehuivat kovassa tuulessa. Mestarille tuli hätä käteen, hän huusi surkeasti apua, mutta kesti melkoisen kauvan, ennenkuin ihmiset kuulivat huudon ja tulivat pelastamaan Mestarin pälkähästä pysäyttämällä myllyn.

Mestari-Heikin Myllymäki talo on vielä melko kopeillaan ja myllystä on muistona sen vieressä myllynkivi.

Kaikkia ajan tapauksia seurasi Mestari tarkasti, Balkanin sodan tapauksia jopa niin tarkasti, että hän ompeli housuihinsa eri värisillä paikoilla Balkanin maiden kartan, jonka avulla hän sitten opetti lähimmäisilleen, miten Balkanin sotatapahtumat kehittyvät.

Lainaukset: kirjasto VIRMA

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.