Skip to Content

<

Välikatu - Porvoonseudun alphabet: V

A cache by rat66 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/10/2013
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Alkupiste osoittaa Välikadun loppupäähän mutta kätkö ei ole siellä. Auton voit jättää sinne. Kätkön löytääksesi joudut jalkautumaan Vanhaan Porvooseen ja Välikadulle.

 

Köyhä ja rikas Vanha Porvoo

Porvoon vanhassa kaupungissa on edelleen erotettavissa eri yhteiskuntaryhmien rakennustavat. Jokirannan hyvin rakennetut kauppiastalot, kirkon ympäristön hienot virkamiesasunnot ja köyhempien asuinalue, jossa on käsityöläisten mökkejä. Keskiajalta ovat säilyneet tuomiokirkko ja kellotapuli, muutamia kellareita sekä asemakaavan pohjana oleva katujen ja tonttien sijoittelu. Vanhan kaupungin Välikatu on tiettävästi Suomen vanhin katu ja Raatihuoneentori on pisimpään yhtäjaksoisesti torikäytössä ollut tori.
(http://www.porvoo.fi/fi/palvelut/ymparisto_ja_luonto/puistot_viheralueet_metsat /porvoon_kansallinen_kaupunkipuisto/vanha_porvoo)

 

Vanha Raatihuone

Porvoon uusi kaupungintalo valmistui 1893 ja vanha raatihuone päätettiin hävittää. Purkutuomion saaneelle raatihuoneelle ilmaantui kuitenkin puolestapuhujia, ja kun he saivat kauppaneuvos August Eklöfin joukkoonsa, sai pelastamishanke myös taloudelliset edellytykset. Eklöf halusi perustaa Porvooseen paikallismuseon ja nyt sille saatiin tilat kun kaupunki perui purkutuomion ja raatihuone sekä viereinen Holmin kivitalo siirtyivät Porvoon museoyhdistyksen omistukseen. Holmin taloon tuli Albert Edelfeltin ja Ville Vallgrenin taidetta, raatihuoneeseen historiallinen museo.
(http://www.porvoo.fi/fi/palvelut/ymparisto_ja_luonto/puistot_viheralueet_metsat /porvoon_kansallinen_kaupunkipuisto/vanha_porvoo)

 

Valtiopäivät pidettiin Porvoon Vanhalla Raatihuoneella 1809. Myöhemmin 1800-luvulla syntyneen suomalaisen perustuslaillisen tulkinnan mukaan Porvoon valtiopäivillä perustettiin Suomen valtio.

 

Verotus

Porvoon mitta on ilmaisu, jolla ilmaistaan runsautta tai reilua määrää. Jos jotain tehdään tai annetaan "Porvoon mitalla", tehdään se reilusti, hiukan ylimääräistä antaen.

 

Nimitys juontuu Ruotsin vallan ajalta, jolloin kerrotaan Porvoon kruununvoudin keränneen veroja välipohjallisella mitalla. Verot maksettiin noihin aikoihin viljalla tai paloviinalla. Vouti keräsi verot suuremmalla mitalla, mutta tilitti ne edelleen pienemmällä osalla, jolloin pystyi pitämään erotuksen itsellään.
(http://fi.wikipedia.org/wiki/Porvoon_mitta)

 

Saat loppupisteen selville kävelemällä Välikatua. Siinä missä hiekkatie vaihtuu mukulakiveksi on tolpassa kolme lukua jotka ynnätään latitudiin. Välikatua kävelemällä selviää myös kuinka kauan Louis Sparre asui Porvoossa. Tämäkin luku ynnätään latitudiin. Raatihuonentorilla lähellä opasviittaa on kaksi numeroitua katukiveä vierekkäin. Lisää molemmat longitudiin. Kadun toisessa päässä ensimmäisen rakennuksen nurkalla on soikea, harmaa kyltti jossa toivotetaan 'Hyvää Viikonloppua'. Lisää vielä siitä N:o longitudiin niin sinulla on tarvittava informaatio kätköpurkin sijaintiin.

Halutessasi voit tarkistaa laskelmat tsekkerillä:Briefly in english: To solve the end point of the cache you have to take a walk thru Välikatu. Where the dirt road turns to cobblestones, stands a pole with three numbers in it. Add them up to the latitude. Keep walking and you'll find out how many years Louis Sparre spent in Porvoo. The number of years will also be added to the latitude. At Vanha Raatihuoneentori, near to guide, you can find two numbered street stones side by side. Add both numbers to the longitude. At the end of the street, on the wall of the first building, there's an oval shaped, gray sign which says 'Hyvää Viikonloppua' (Happy weekend). Add the 'N:o' to the longitude. Now you have information enough to find the cache. To confirm your calculations you can use the GeoChecker above.

--------------

Seuraava teksti tulee kopioida jokaisen Porvoonseudun Alphabet -sarjan kätköön!

Porvoonseudun Alphabet on siis Suomessa yleistyneen Alphabet-sarjan yksi osa. Ideana on esitellä aina seuraavana vuorossa olevan kirjaimen avulla joku lähipiirissä oleva kiinnostava paikka. Kun ollaan päästy Ö:hön asti, kätkösarja on valmis. Seuraavassa muutamia ohjeita:

1. Ensimmäisenä kätkön löytäneellä (FTF) on etuoikeus tehdä seuraava osa kätkösarjaan (poikkeus, ks. kohta 3.). Mikäli hän käyttää oikeuttaan, siitä ilmoitetaan loggauksen yhteydessä. Jos hän ei sitä halua käyttää, kirjataan sekin loggaukseen. Viimeksi mainitussa tapauksessa seuraavat löytäjät ilmoittakoon oman halunsa tehdä uusi osa kätkösarjaan. Tällöin se, joka ensimmäisenä ilmoittaa (loggausjärjestys) oman vapaan halunsa tehdä uusi kätkö, tekee uuden kätkön kätkösarjaan.
2. Etäisyys tulisi olla maksimissaan 25 kilometriä Mannerheiminsillasta (Vanhan sillan ja kävelysillan välissä), mutta tämä ei ole niin tarkka, jos nyt pari kilometriä lipsuu, niin ei haittaa.
3. Viiden kätkön välein saman kätköilijän ei tulisi tehdä sarjaan kätköä, jottei tämä menisi liian yksitoikkoiseksi. Eli jos kätköilijä tekee B:n, hän ei tekisi C-, D-, E-, F- eikä G-kätköä. Viisi kätköä tulisi olla yhden tekijän kätköjen välissä.
4. Kätkön koon pitäisi olla small tai suurempi. Tämä siksi, etteivät kätköt menisi puskaan nakelluiksi mikroiksi ilman ajatusta. Tehkäämme tästä hieno Alphabet!
5. Kätkö saa olla mitä tyyppiä tahansa, kunhan ei mielellään miittiä tai CITOa!
6. Toisin kuin joissakin Alphabeteissä, sinun ei tarvitse etsiä edellisiä purkkeja löytääksesi uusimman. Eli voit aloittaa vaikka kirjaimesta H kiertämisesi.

Kätkösarjan purkit:
A: Ammattiopisto (visit link)
B: Bengtsby (visit link)
C: Chapel in Fagersta (visit link)
D: Dinkelsbühlinaukio (visit link)
E: Empty (visit link)
F: Fredrika 2 (visit link)
G: Go Forest! (visit link)
H: Huuvari (visit link)
I: Iso Tammi (visit link)
J: Järnböle Beacon (visit link)
K: Kultakaivos! (visit link)
L: LeBron James Ilolassa? (visit link)
M: Moss Brown (visit link)
N: Näkymiä Ruskikselle (visit link)
O: Oili Nesteisen matkassa (visit link)
P: Piknikille (visit link)
Q: Queen Blanka's puzzle (visit link)
R: Ruutia Rakuunoille (visit link)
S: Sakta farten (visit link)
T: Tolkkisten Saha (visit link)
U: Urheilukenttä (visit link)
V: Välikatu
W: Wallgrenit (visit link)
X: X (visit link)
Y: Yli Vekkosken (visit link)
Z: Z Merikartta Pellinki (visit link)
Å: Å-joki-river (visit link)
Ä: Älyn ääripäät (visit link)

Ö: Ö (visit link)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

131 Logged Visits

Found it 128     Write note 2     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.