Skip to Content

<

Poron vuosi

A cache by pi-ta Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/24/2013
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Poronhoito on vanhastaan Lapin pääelinkeino. Tämä Mustavaaran kämppä on vanha porokämppä, nykyään se on paljolti turistien taukopaikkana. Poroja näkyy kämpän lähimaastossa jonkin verran.

PORON VUOSI
Poron kevät
Poron vasat syntyvät keväällä huhtikuun lopussa, toukokuussa tai kesäkuun alussa. Vasat ovat syntyessään 4-6 kilon painoisia. Vasat ovat hyvin kehittyneitä ja nousevat jaloilleen jo puolen tunnin ikäisinä. Emä imettää vasaa korkeintaan puoli vuotta.
Keväällä porojen on vaikea kaivaa jäkälää kovettuneiden lumihankien alta. Porot siirtyvät syömään luppoa, joka on puissa kasvavaa jäkälää. Porot saattavat myös vaeltaa tuntureille, joissa tuuli on pitänyt lumipeitteen ohuempana ja ruokaa on helpompi löytää. Kun lumi sulaa, porot etsivät uutta vihreää ravintoa. Ne syövät maasta paljastuvia heinien versoja, puiden ja pensaiden silmuja, sekä nuoria lehtiä ja meheviä juuria.

Poron kesä
Kesällä poroille on paljon hyvää ravintoa tarjolla. Porot syövätkin kesäaikaan paljon ja lisäävät painoaan nopeasti, jotta ne selviäisivät paremmin tulevan syksyn ja talven koitoksista. Alkukesästä porot viihtyvät soilla, kosteikko- ja vesistöalueilla ja koivikoissa, joissa vihreää ravintoa on saatavilla. Poro valikoi ravinnokseen aina tuoreimmat, kasvavat osat kasveista. Suosituimpia ovat suokasvit ja puronvarsilla kasvavat heinä- ja ruohokasvit. Maitohorsma on myös mieluisaa poroille.

Aikuinen hirvas painaa kesän lopulla 90-180 kiloa ja vaadin 60-100 kiloa. Poro tarvitsee ruuasta saatavaa energiaa myös uusien sarvien kasvattamiseen. Sarvet voivat kasvaa jopa 1-2 senttimetriä yhdessä päivässä. Kesällä poro uusii myös karvapeitteensä. Poron vanha talvikarva irtoaa kesällä ja uusi talviturkki alkaa kasvaa elokuussa.

Itikat kiusaavat myös poroja
Kesällä porot ovat jatkuvasti liikkeellä tuntureilla, soilla, avohakkuualueilla, jokivarsilla ja niityillä. Porot vaeltavat suurina laumoina eli tokkina tuulisille paikoille pakoon kuumuutta ja verta imeviä hyönteisiä eli räkkää. Hyttyset, paarmat, mäkärät ja polttiaiset saavat porot levotto-miksi, joskus jopa vauhkoiksi.

Poron syksy
Loppukesästä ja varsinkin syksyllä porot syövät mielellään sieniä. Suurikokoiset tatit ovat poron herkkua, mutta se syö myös muita sieniä aina lumen tuloon saakka.
Loppukesällä poron sarvet ovat kasvaneet täyteen mittaansa. Sarvien kasvuaikana niitä peittää nahka. Syksyllä hirvas keloo eli poistaa nahan pois sarvistaan hankaamalla niitä puiden runkoihin. Vaadin keloo sarvensa paria viikkoa myöhemmin.

Syksyllä porot rykivät
Syksyllä poroilla on kiima-aika eli rykimä. Silloin hirvaat ottavat mittaa toisistaan ja taistelevat suurilla sarvillaan. Vahvimmat hirvaat kokoavat kukin itselleen haaremin eli joukon vaatimia, joita ne puolustavat muilta hirvailta. Osa hirvaista menehtyy kiima-ajan rasituksiin. Joskus hirvaat voivat jäädä sarvistaan toisiinsa kiinni tai loukkaantua taisteluissa ja kuolla. Rykimän jälkeen hirvas pudottaa sarvensa. Kiima-aikana vaatimet tulevat tiineiksi eli raskaaksi.

Poron talvi
Syystalvella porot joutuvat poroerotuksiin. Niissä porot kootaan isoihin aitauksiin. Osa poroista teurastetaan ja osa jätetään eloon. Erotusten jälkeen porot pääsevät vaeltamaan talvilaitumille. Poron talviravinto on pääasiassa jäkälä. Poro haistaa jäkälän paksunkin lumikerroksen alta ja kaivaa sen koparoillaan eli jaloillaan esiin. Koska vaatimilla eli naarailla on talvella sarvet ja hirvailla eli uroksilla ei, vaatimilla on porolaumassa korkeampi arvoasema. Ne puolustavat sarvillaan omia ruokapaikkojaan.

Talvella poro laihtuu ja menettää monta kiloa painostaan. Varsinkin pienille vasoille ja nuorille poroille talvi on vaikeaa aikaa, koska silloin on vain vähän ruokaa saatavilla. Onneksi kesällä ja syksyllä syöty ravinto on varastoitunut poron elimistöön rasvaksi, jota se voi käyttää talvella hyväkseen.
Talvella poro joutuu kestämään jopa -50 asteen pakkasia. Paksun turkin ansiosta se kuitenkin pärjää. Kovassa tuulessa poro kääntää selkänsä tuulelle suojatakseen päätään, jossa on ohuempi karva.
Lähde: (visit link)

PURKKI EI OLE linnunpöntössä eikä sen päällä!
Talvisin kämpälle pääsee hyvää latua pitkin ja jästejä on paikalla usein paljon.
Kesäreitti lähtee hiukan eri paikasta kuin talvireitti, katso lähtöpaikka waypointista.

Kätkö on kansallispuiston virkistysalueella, joten liiku lähinnä poluilla äläkä roskaa tai vahingoita luontoa.

IN ENHLISH:

Reindeer herding is an old Lapland's main livelyhood. This Mustavaara cabin is an old reindeer hut, it is now largely used as a skiers resting place. Some reindeers can be seen around the cottage.

The CACHE IS NOT in the bird house or on top of it!
In winter, there can be a lots of mugglers so stealth is required. In summer the trail starts in a slightly different position than the winter trail, look for it from the Waypoint.

The cache is situated at Ylläs-Pallastunturi National Park in western Lapland, so you have to follow the rules of the national parks. (visit link: (visit link)Additional Hints (Decrypt)

xbexr/nyyn
uvtuhaqre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

103 Logged Visits

Found it 92     Didn't find it 5     Write note 4     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.