Skip to Content

<

Hempeilyä

A cache by Jariturpeinen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/28/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Pistetään iso kaivostorni ja vettä edustalle, niin saadaan paikka josta sään salliessa saadaan melkoisen mukava kuva keretin tornista.

Jästivaroitus:
Tällä paikalla saattaa olla jästejä liikenteissä, yleisemmin pareittain. Välttämättä he eivät ydinlatausta pienempää häiriötä huomaa toisiltaan ja kerrotaanpa että elämää suurempia rakkastarinoitakin tässä hempeilypaikaksikin kutsutussa kohteessa on alkuun saatettu.
Joten toivon teiltä huomaavaisuutta :-)

Naattien kanssa hieman ongelmia, mutta toivottavasti suurin osa pääsee lähelle purkkia.

Outokummun Seutu uutisoi näin torstaina 8.4.2004

Vasara ei unohtunut kertaakaan alas

Keretin tornista oli poistettava paikoin parinkymmenen sentin linnunlantakerros. Tiistaina kiertelivät yksinäinen mustavaris ja naakkapariskunta etsimässä sisäänkäyntiä kotipaikoilleen, turhaan. Tornin kunnostus alkaa valmistua. Nyt hiotaan ja maalataan portaita. Vastaava rakennusmestari Erkki Kuittinen kertoo, että kolmen - neljän viikon kuluttua pitäisi olla valmista, jos siilojen katoille päästään.

Työt alkoivat 29. syyskuuta tornin ympäristön turvallisuutta varmistamalla. Ulkoalueet olivat täynnä kuiluja ja painaumia, jotka ajettiin täyteen soraa ja tiivistettiin palolaitoksen vesitykkien avulla.

Seuraavaksi poistettiin tornin alaosassa olleet vanhat isot ovet ja ylempänä seinillä olleet teräsrakenteet. Aukot muurattiin umpeen tai varustettiin teräsovilla. Samalla torni varustettiin hälytyslaitteilla.

Ikkunaremonttia varten jouduttiin kaivostorniin rakentamaan 80 metriä korkeat rakennustelineet, hakitelineet. Että kaikki yläosan ikkunat olisi tavoitettu, jouduttiin ylös vielä nikkaroimaan 25 metriä korkeat puutelineet hakitelineiden rinnalle.

Telineiltä korjattiin 260 ikkunaruutua. Uudet ikkunat ovat lankalasia, jota ei saa säpäleiksi samalla tavalla kuin lasiruutuja.
–Työ oli hirmu vaikea. Paikoin jouduttiin rakentamaan sivutasoja, Kuittinen kertoo.
Seuraavaksi alkoi rappujen työstäminen. Niiden hitsaus, puhdistus ja käsittely on vienyt viisi kuukautta.

Kapeiden metalliportaikkojen kaiteet ja tasot käytiin läpi. Uuteen kaiteeseen on mennyt putkea noin kuusisataa metriä. Putket saatiin tornin puretuista putkistoista.
Valtava määrä erilaista romua tyhjennettiin kerroksista työn edetessä ylöspäin. Kuilun seiniltä irroteltiin paksuja kaapelikeskittymiä ja vietiin kierrätykseen.

Kari teki rappujen ylösalasennätyksen

Tämän päivän lääkärit kehottavat ihmisiä kulkemaan työpaikalle rappusia pitkin ja välttämään hissin käyttöä. Keretin tornin kunnostajia ei siihen ole tarvinnut kehotella. 96-metriseen tornin ylätasolle pääsee polkemalla 340 askelmaa. Siitä katolle on vielä 32 rappusta.

Rakentajat kertovat, että kerran tuli kinaa siitä kuinka kauan rappujen ylösnousuun menee aikaa. Urheilumiehenä tunnettu työkaveri Kari Paavilainen päätti testata sen kellon kanssa. Ennätys on nyt viisi minuuttia ylös ja neljä alas.

Vasaraa alhaalta hakemaan ei kenenkään ole tarvinnut kuulemma vielä lähteä. Heikki Pennanen kertoo, että kerran unohtui rälläkkä, mutta ei ole unohtunut toista kertaa. Ylösalaskulkua helpotettiin rakentamalla yhteen sivuhuoneeseen ylös taukotupa.

Jos seuraavaksi Puijon tornille

Kaikki toteavat, että tällaista työmaata ei tule vastaan kuin kerran elämässä.
–Kun ajattelee, millainen työmaa tämän rakentamisessa on ollut, niin hattua nostaa.

Ylätasanteella, isojen näköalojen tornissa kaiteita viimeistelemässä ollut Heikki Pennanen vitsailee, että olisihan se Puijon tornikin parhaillaan peruskorjattavana, että jos sinne seuraavaksi.

Todennäköisempi on kuitenkin joku matalampi kohde. Vastaava mestari Erkki Kuittinen on jo puoliksi siirtynyt hiljattain palaneen Lehmon Kylmäojan koulun tilalle nousevaa rakennusta pystyttämään.

Heikki Pennanen kertoo, että Keretin tornityömaa on ollut hankaluuksista huolimatta hyvä työkohde, etenkin kun pääsi töihin kotikaupungissa. Kohteet ovat yleensä olleet kauempana, Joensuussa, Kontiolahdella. Kaivos on lisäksi omaa ja vanhempien historiaa. Heikki jätti veljeksistä lähtemättä kaivosalalle, mutta päätyi näin kaivoshistorian pariin.

Vastaavia löytöjä kuin Puijon tornista, vanhoja piirroksia piirustuksia ei Keretin tornista ole tehty. Kaikenlaista erikoista kyllä. Esimerkiksi kolmen-neljän sentin vahvuisia lyijykuulia, joiden tarkoitusta on mietitty. Myös löytyneet malmikivet on korjattu talteen.

Kaupungilla mietitty tornin valaistusta

Keretin torni on sen verran sivussa keskustasta, ettei korjaustöihin ole kiinnitetty suurempaa huomiota. Yhtä on kuitenkin kaupungilla kyselty. Miksi tornin kaikista ikkunoista on kajastanut valo pimeällä?

Erkki Kuittinen kertoo, että tämä johtui siitä, että lentovalot ja työmaavalot saivat sähköä saman työmaakeskuksen kautta. Jos lentovalot aikoi pitää päällä, paloivat muutkin valot. Nyt ne on kumminkin erotettu toisistaan.

Tornin valaistuksesta tullaan kuitenkin keskustelemaan edelleen. Tornin parempi valaisu kiinnostaa kaupunkia. Nyt harjalla on vain lentovalot. Näillä tietämillä tornin rappujen kunnostustyöt päättyvät parin-kolmen viikon kuluttua.

Sen jälkeen on isommista ulkotöistä töistä jäljellä vielä siilojen kattojen ja luiskien kunnostaminen. Ne saavat uuden kattohuovan. Tornin ulkokatto on vielä kohtuullisen hyvässä kunnossa ja katteen alta löytyy siellä betoni, joten sitä ei tarvitse korjata tässä puhdissa.

Additional Hints (Decrypt)

Aölevfgryl rv gäffä xbugrrffn ghb ghybfgn.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

167 Logged Visits

Found it 160     Publish Listing 1     Needs Maintenance 6     

View Logbook | View the Image Gallery of 7 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.