Skip to Content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
<

Nivalasta poikki

A cache by Scound Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/18/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö on melko helppo peruskätkö. "Purkki" on pienehkö, mutta sen alusta huomattavasti isompi. Myös logivihko on vähän omanlaisensa. Matkailijoita kätkö ottaa vastaan pienellä varauksella. Kätkö on paikan ja teemansa mukaan Suomirock-henkinen. Älä riko mitään, äläkä tunge kätköä liian syvälle piiloonsa, että sen irrottaminen on helpompaa. Pieni työkalu voi olla tarpeen - pihdit tai ruuvimeisseli tms. voimaa irrottamiseen ei juuri pitäisi tarvita.


Kätkö on nimetty Juice Leskisen kiertueen ja YLE:n arkistoista (ja Youtubesta) löytyvän konserttitaltioinnin mukaan ja se sijaitsee Nivalan Tuiskulassa.

Kätkö sijaitsee suhteellisen avoimella paikalla, joten jästivaara on ilmeinen. Suosittelenkin lähestymään kätköä esim. pysäköimällä auton loggaamisen suojaksi. Tuiskula on kätköpaikkana melko altis vandalismille, joten olethan erityisen huolellinen välttäessäsi jästejä.

Tuiskula on entinen Nivalan urheilijoiden toimitalo. Tontilta löytyy yleisurheilukenttä, vanha ja rapistunut, osittain suojeltavaksi määritelty elokuvateatteri, varastorakennus sekä itse Tuiskulan päärakennus, jossa on kaksi grilliä, iso sali ja disco-sali, sekä esiintyjien ja urheilijoiden käyttämät takatilat. Tuiskula on ollut vuosikymmeniä paikkakunnan urheilun keskipiste.

Legendaariseksi Tuiskulan tekevät kuitenkin  siellä järjestetyt huvi-illat. Huveja Tuiskulassa järjestettiin  1960-luvulta saakka ja menojen kulta-aika sijoittuu 80-luvulle, jolloin huvejen keskimääräinen kävijämäärä oli 1500 juhlijaa. Huveissa esiintyi viikoittain kotimaisia huippubändeja ja disco-salissa tanssittiin.Tuiskula tunnettiin laajalti koko maakunnassa ja valtakunnallisestikin. Musiikkipiireissä näin on edelleen. Parhaimmillaan Tuiskula veti juhlijoita bussilasteittain Oulusta ja Raahesta saakka. Esimerkiksi Juice Leskinen nimesi  sen suosikkikeikkapaikakseen. Myös Nylon Beat, Popeda ja Eppu Normaali ovat kertailleet keikkoja Tuiskulassa muistelmissaan.

 Yleisöennätystä pitääkin hallussaan Juice Leskisen ja Eppu Normaalin tähdittämä lauantai-ilta vuodelta 1984, jolloin Tuiskulassa oli 3182 lipun maksanutta asiakasta. Osittain yleisömenestys selittyy juhlatauosta, joka johtui samana vuonna tapahtuneesta tulipalosta missä tuhoutui iso osa rakennuksesta. Vuonna 1984 vieraili talossa myös eräs marginaalimetallia soittanut bändi nimeltä Metallica.

1990-luvulla Tuiskulan huvit olivat edelleen voimissaan, mutta vuosituhannen vaihteessa menot pikkuhiljaa hiipuivat. Edelleen huippubändit vetivät kuitenkin salit täyteen. Vuonna 2006 järjestettiin myös kertaluonteinen Tuiskurock, jolloin esiintymislava oli urheilukentän puolella ja pääesiintyjänä oli juuri Euroviisut voittanut Lordi.

Vuosien saatossa Tuiskulassa ovat esiintyneet kotimaisista artisteista mm. HIM, Eppu Normaali, Danny, Popeda, Yö, the Rasmus, Kolmas Nainen, Miljoonasade, PMMP, Hanoi Rocks, J. Karjalainen, Dingo, Kwan, Egotrippi, 22 Pistepirkko, Juliet Jonesin Sydän, Sig, Tehosekoitin, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Amorphis, Bomfunk MC´s,  Sonata Arctica, Apulanta, Anssi Kela, Dave Lindholm, Peer Günt, Nightwish, Nylon Beat, Hurriganes, CMX, Stratovarius, Zero Nine, Nightwish, Lordi, MC Nikke T, Leningrad Cowboys, Taikapeili, Raptori, Stam1na, Children of Bodom, Klamydia, Movetron, Sakari Kuosmanen, XL5, Gimmel, Suurlähettiläät, Sunrise Avenue, Pauli Hanhiniemen Perunateatteri, Mikko Kuustonen, Neon2, Ressu Redford, Paul Oxley´s Unit, Toinen maanantai, Jussi Raittinen & the Boys, Hevisaurus, Sepi Kumpulainen, Sielun veljet,  Neljä Ruusua,Verjnuarmu, Stone, Nypykät, Bat & Ryyd, Bogart Co., Pelle Miljoona, Sleepy Sleepers, Negative, Robin sekä lukuisat muut kotimaiset esiintyjät, jotka olivat uransa aallonharjalla. Käytännössä siis lähes kaikki merkittävät keikkailevat kotimaiset artistit. Ulkomaisista vierailijoista mieleen tulee ainakin Metallica, Nazareth, Uriah Heep, Motörhead, Joan Jett and the Blackhearts, Pandora, Omar and the Howlers, Dr. Feelgood ja Fabulous Thuderbirds.

Tällaisesta artistikattauksesta voi nykypäivänä vain haaveilla isommissakin kaupungeissa. On sääli, että huvikulttuuri on Pohjanmaalta lähes kadonnut. Monien ”entisten nuorten” nostalginen tanssipaikka Tuiskulakin on kovaa vauhtia rapistumassa ja kätkön julkaisun aikaan myynnissä. EDIT: Vuonna 2013-14 Tuiskulan toimintaa on jälleen elvytetty ja esiintymässä ovat käyneet mm. Robin ja Peer Günt. Käykääpä paikalla, kun tilaisuus tulee! EDIT II: Tuiskula sai uuden omistajan loppuvuonna 2015. Rakennusta on tarkoitus remontoida muutaman vuoden kuluessa. Tuiskulasta tulee uuden omistajan hallussa viihdekeskus, joka tarjoaa viihdettä niin nuorille kuin aikuisillekin. Keväällä 2016 Tuiskulassa esiintyvät mm. Elastinen, Mikael Gabriel, Diablo, Klamydia, Teflon Brother ja Stig

Lähteet:

Juice & Grand Slam - Nivalasta poikki: http://www.youtube.com/watch?v=-j8kGzWORZQ

http://www.kaleva.fi/uutiset/kulttuuri/metallica-parjasi-pyyhkeitta-tuiskulassa/280671/
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/lehti-nivalan-tuiskula-myyntiin/619186/
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/dingo-villitsi-jalleen-tuiskulassa/167019/
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/pelastuuko-tuiskula-rockilla/288965/
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/tuiskulan-suosio-kestaa/99527/
http://www.iltasanomat.fi/musiikki/art-1288464658491.html
http://www.anssikela.com/arkisto/keikkapaivakirja-2001-2007/16-03-2002-nivala-tuiskula/
http://www.kaleva.fi/viihde/robin-esiintyy-nivalan-tuiskulassa-kesakuussa/629487/
http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/359419/Peer-G%C3%BCnt-palaa-Tuiskulaan-20-vuoden-j%C3%A4lkeen http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/nivalan-tuiskula-myytiin-uusi-omistaja-aikoo-perustaa-viihdekeskuksen/709643/

Additional Hints (Decrypt)

Yrtraqn xregbb, rggä Whvpr xnqbggv ihbaan -84 xrvxna wäyxrra Avinynffn wbgnva xhhyhvfnn wn vgfryyrra xhhyhahggn, rvxä fvgä xbfxnna yölglalg... ...äyä ylö ineinfgn xlaalxfrra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

370 Logged Visits

Found it 333     Didn't find it 20     Write note 3     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 6     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.