Skip to content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

De Elfstedentocht 2: Sneek

A cache by hotelpappa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/17/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Na meer dan 2000 keer gevonden te zijn heb ik toch besloten de 11 steden tocht geocaches off line te halen. Te vaak zijn de caches geript of moet er onderhoud plaats vinden omdat een logboekje nat is geworden of vol is. En om dan maar een paar uur te rijden om een nieuw logboekje neer te leggen…dat wordt me zo langzamerhand te veel werk. Ik wens een opvolger veel plezier toe bij het plaatsen en onderhouden van de Elfstedentocht!

De Elfstedentocht 2 Sneek.

Welkom bij de geocachetrail “De Elfstedentocht”. De Friese Elfstedentocht is een tocht langs alle 11 Friese Steden. De tocht is beroemd geworden als schaatstocht van ongeveer 220 kilometer. Maar ook per fiets, zwemmend en allerlei andere manieren wordt de tocht afgelegd. In elke stad is een geocache geplaatst, met in elke cache een aanwijzing voor een bonuscache.

De tocht kan per auto, fiets, of per boot gedaan worden. Als je de toch per auto doet, zou je het in één dag kunnen doen maar van de andere kant: waarom zou je. Er is genoeg te doen in de prachtige stadjes, dus geniet er van.

Over de cache:

De cache bevindt zich een eindje uit het centrum, maar goed bereikbaar per boot. Sterker nog, de jachthaven is vlakbij en de openbare toiletten voor de watersport zijn 100 meter van de cache. Toch handig als je nodig moet.

Het coördinaat is: N53 01 872 O5 40 256

Over de stad:

Sneek (of Snits op zijn Fries) heeft ongeveer 33.000 inwoners, en is de hoofdstad van de gemeente Súdwest-Fryslân.  Sneek ligt vlak bij het Snekermeer, en daar wordt jaarlijks in augustus een groot zeilfeest gehouden met allerlei wedstrijden.

Ooit in 1500 was Sneek zelfs even de hoofdstad van Friesland, en het lijkt vwel alsof de inwoners dat nu nog een beetje denken. Anyway, Sneek is ontstaan in de tiende eeuw op een hoger gelegen zandige landtong (Sneek = Ter Snake = op landtong) en is tot ontwikkeling gekomen na de aanleg van de zuidelijke dijk langs een groot kanaal. Deze vaarweg naar het noorden was nodig geworden omdat de Middelzee door dichtslibbing verloren was gegaan.

In 1295 vond in Sneek een grote brand plaats, waarbij een deel van de stad verloren ging. Sneek verkreeg vanaf de 13e eeuw diverse stadsrechten, die in 1456  officieel werden vastgelegd. Sneek werd daarmee een van de Friese elfsteden. In  1492 werd met de aanleg van een gracht en stadsmuur begonnen. Vanaf die tijd was Sneek de enige ommuurde stad van Friesland. Van de oude vestingwerken van Sneek kun je nog een paar bewonderen: De Waterpoort (daar ligt ook een cache trouwens) en het Bolwerk.

Enkele dingen te zien of om te doen:

Om eerlijk te zijn: het belangrijkste aan Sneek is dat ze daar de enige echt lekkere Beerenburg maken (weduwe Joustra). Maar goed, kijk om je heen zou ik zeggen.

 

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.