Skip to content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

De Elfstedentocht 6: Hindeloopen

A cache by hotelpappa Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/17/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Na meer dan 2000 keer gevonden te zijn heb ik toch besloten de 11 steden tocht geocaches off line te halen. Te vaak zijn de caches geript of moet er onderhoud plaats vinden omdat een logboekje nat is geworden of vol is. En om dan maar een paar uur te rijden om een nieuw logboekje neer te leggen…dat wordt me zo langzamerhand te veel werk. Ik wens een opvolger veel plezier toe bij het plaatsen en onderhouden van de Elfstedentocht!

De Elfstedentocht 6: Hindeloopen.

Welkom bij de geocachetrail “De Elfstedentocht”. De Friese Elfstedentocht is een tocht langs alle 11 Friese Steden. De tocht is beroemd geworden als schaatstocht van ongeveer 220 kilometer. Maar ook per fiets, zwemmend en allerlei andere manieren wordt de tocht afgelegd. In elke stad is een geocache geplaatst, met in elke cache een aanwijzing voor een bonuscache.

De tocht kan per auto, fiets, of per boot gedaan worden. Als je de toch per auto doet, zou je het in één dag kunnen doen maar van de andere kant: waarom zou je. Er is genoeg te doen in de prachtige stadjes, dus geniet er van.

Over de cache:

De cache bevindt zich vlak bij het sportveld, net achter de haven.  Het coördinaat van de cache is : N5 256.589 O5 24.252

Over de stad:

Hindelopen (Hylpen in het Fries genaamd) heeft nog geen 900 inwoners. Het is een alleraardigst stadje, dat al in 1225 stadsrechten kreeg. Ooit was het een belangrijke handelsplaats, waar schippers voeren in hun fluitschepen naar de Oostzee om handel te drijven. Ze verkochten in de Oostzeelanden veel Nederlandse producten als jenever en wollen stoffen. Op de terugreis naar Hindeloopen werd altijd hout getransporteerd naar Amsterdam en de Zaanstreek. Uit deze periode stammen ook de bijzondere leefcultuur, het Hindelooper schilderwerk en de prachtige, kleurrijke klederdracht. De grote bloeiperiode van het stadje lag tussen 1650 en 1800, toen Hindeloopen een grote vloot bezat van ruim tachtig schepen. Aan de kapitale 17e- en 18e-eeuwse kapiteinshuizen is nog te zien hoe rijk de Hindeloopers waren. Later, tijdens de Napoleontische tijd werd Hindeloopen arm door handelsbeperkingen en werd het steeds meer een vissersplaats.

Hindeloopen had vroeger zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig toont alleen de folkloristische zang- en dansgroep "Aald Hielpen" de klederdracht nog bij optredens in Hindeloopen of ver daarbuiten, tot Amerika en Japan toe.

De Hindelooper schilderkunst is wereldwijd beroemd. In de 18e eeuw werden meubels beschilderd in de kenmerkende Hindelooper kleuren en motieven. De krullen, bloemen en bladeren in de kleuren rood, blauw, wit en groen, werden in Hindeloopen verwerkt tot een aparte stijl. In platenbijbels en prentenboeken werden de motieven gevonden.

Tegenwoordig is Hindeloopen vooral in trek bij toeristen die in het voorjaar en in de zomer het stadje bezoeken. Ook heeft Hindeloopen een grote jachthaven. De kleinere oude gemeente-vissershaven is thans een passantenhaven van de Vereniging Hylper Haven. De voormalige Zuiderzeesluis (van 1785) wordt nog steeds met de hand bediend.

 

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.