Skip to Content

<

Turasalon Seita

A cache by Merola Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/26/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Saarikätkö Taipalsaarella Suuressa Turasalossa. Löytyy talvellakin, ei ehkä syvän lumen aikaan.

Erikoinen kivipaasi lie herättänyt muinaisaikojen ihmisissä kunnioitusta. Saamelaiset nimittivät poikkeuksellisen muotoista tai kookasta kallionlohkaretta Seidaksi. Seidassa asuvalle hengelle tai haltijalle uhrattiin ja pidettiin palvontamenoja haluttaessa esimerkiksi kalaonnea. Täälläpäin tunnetumpia ovat hiienkivet. Varsinkin Lemillä ovat hiiet viskoneet kiviä pitkin pitäjää.

Tämä Turasalon kivipaasi on varsin kaunis, joten en osaa ajatella sitä Hiienkivenä vaan mieluumin Seitana. Vielä keskiajalla saamelaisia tiedetään asuneen Keski- ja Etelä-Suomessa ennenkuin suomalainen maanviljelijäväestö levisi seudulle syrjäyttäen aiemman saamelaisen asutuksen. Suuressa Turasalossa on tuskin tehty kaivauksia saati löydetty todisteita uhripaikasta. Helppo on kuitenkin kuvitella asukkaiden kunnioittaneen tällaisen kiven haltijaa.

Nykyajan ihminen ei ole useinkaan käynyt Haltijoitten rauhaa häiritsemässä, mitä nyt moottoriveneiden ääni järveltä kantautuu. Hartaudella voisit sinäkin Seitaa lähestyä. Uhrilahjat ovat nykyään turhia, mutta vältä turhaa melua. Haltijat eivät pahastu nöyrästä kävijästä ja hänen puumerkistään vihkosessa.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

102 Logged Visits

Found it 100     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.