Skip to Content

This cache has been archived.

RaittiusEno: Kiitos kaikille tämän kätkön hakeneille. Tämän tarina päättyy tähän . Tähän voi nyt joku muu laitytaa kätkön. Terv. RaittiusEno

More
<

Vehmaisten Rautatieasema

A cache by RaittiusEno Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/15/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö sijaitsee vanhan Vehmaisten aseman välittömässä läheisyydessä. Asema on ajat sitten purettu ja alue metsittynyt, mutta aikanaan paikka oli tärkeä pysäkki Tampereelle junalla asioiville paikallisille asukkaille. Ei muutakuin kätköä etsimään ja aimo annos rautatieromantiikkaa kyytipojaksi..


(Kuvassa Vehmaisten aseman uudempi rakennus 1900-luvulta)

Vehmaisten pysäkki perustettiin vuonna 1883. Asemaksi se kohotettiin 1888, mutta palautettiin pysäkiksi 1895. Pysäkkirakennus rakennettiin 1883 Pohjanmaan radan tyyppipiirrustusten mukaan. Rakennusta laajennettiin 1908 ja laajennuksen yhteydessä läheisyyteen rakennettiin kaksi asuinrakennusta ulkorakennuksineen. Asemalla oli merkitystä lähinnä Tampereen itäisen esikaupunkialueen asemana. Liikennepaikka muutettiin miehittämättömäksi vuonna 1976.

Vehmaisten liikennepaikka oli henkilöliikenteen käytössä 29.5.1988 asti. Tavaraliikenteen käytössä liikennepaikka oli 1990-luvulle asti.

Rautatieasemalla toimi myös postitoimipaikka (Tampere 73) 1980-luvun alkuun asti. Tämän jälkeen asema on ollut tyhjillään, ja asema oli paikallisen nuorison suosiossa. Aseman tiloja vandalisoitiin, mm. ikkunoita särjettiin, jolloin kylmä ja kosteus pääsivät entistä voimakkaammin sisätiloihin.

Vehmaisten aseman ympärillä oli kulttuurihistoriallisesti arvokas rautatierakennusympäristö aina 1990-luvulle asti, jolloin rakennukset muutamaa asuinrakennusta lukuun ottamatta purettiin huonokuntoisina. Huonokuntoinen asemarakennus purettiin vuonna 2000 vuosien julkisen keskustelun jälkeen, jolloin myös liikennepaikka lakkautettiin poistamalla sivuraiteet ja Kuusakosken romuttamolle vienyt pistoraide.

Sisällissodassa kevättalvella 1918 ylipäällikkö Mannerheim käytti Vehmaisten asemaa päämajanaan Tampereen valtauksen aikana, eli paikalla on myös sotahistoriallista merkitystä.

Paikkaa kannattaa lähestyä esim. Lastikankadun ja Kauppilaisenkadun kautta. Rataa ei saa ylittää. Talvella kätkö on löydettävissä. Vehmaisten asemalta Tampereen rautatieasemalle on matkaa 7129m. Vehmaisten asema on Tampereen paikallista rautatieromantiikkaa esittelevän kolmi-osaisen sarjan ensimmäinen kätkö.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.