Skip to Content

<

Kolodejska skala

A cache by Herbert007 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/06/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[CZ] Dřívější obecní skládka za Kolodějemi dnes rekultivovaná na veřejný park. Cache se nachází nedaleko od vrcholku "skály".

[EN] The former municipal landfill near Koloděje recultivated as a public park. Cache is located near the top of the "rock".


Czech:

Na skládku komunálních odpadů za Kolodějemi se dříve vyvážela především stavební suť z východních částí Prahy a přilehlých obcí. Zábavný na tom byl mj. fakt že skládka byla situována jen několik stovek metrů od kolodějského zámku, který tehdy patřil českoslovernské vládě a kde se s velkou pompou vítaly významné zahraniční návštěvy. Původně zde opravdu stála skála, ze které se naopak těžil kámen, čímž vznikl malý lom a na jeho dně jezírko. Vzniklý tvar byl využit jako základ umělého dvojnávrší, které bylo realizováno spolu s jeho parkovou úpravou, v letech 2004-2006. Ve východní části vznikla napodobenina keltské modlitebny s kamennými menhiry. To že se za několik málo let jejich počet dramaticky snížil, vypovídá o faktu že zvyk jezdit si z okolí na skálu pro kámen přetrval i do dnešních dob. Na vyšším návrší měla původně stát kamenná rozhledna, ale k její realizaci nakonec nedošlo. Ale i bez rozhledny je z vrcholu skály mimořádný výhled a za příznivého počasí je vidět až na Krkonoše. Začátkem roku 2012 bylo na východním svahu dokončeno dubové sousoší akademického sochaře Jaroslava Dvořáka, které se stalo výraznou dominantou celého komplexu a od roku 2013 je součástí parku i rozsáhlá přírodní posilovna.

English:

The landfill of municipal waste in Koloděje was previously used for storage of rubble from the eastern parts of Prague and the surrounding communities. The funny thing was the fact that the landfill was located just a few hundred meters from Koloděje castle, which belonged to czechoslovak government and where the important foreign visits were invited. Originally there really was a rock, where the stone was mined, thus creating a small pond on the bottom of the quarry. The resulting shape was used as the basis of artificial hill, which was implemented together with its park-like setting, in 2004-2006. In the eastern part was an imitation of the Celtic chapel with stone menhirs. The fact that just in a few years their number has dramatically decreased, approves the fact that the habit of riding around on a rock for stones persists until today. On the top of the hill should be originally a stone tower, but its implementation did not happen. But even without the tower is on top of the rock extraordinary view and sometimes even Krkonoše can be seen. In early 2012, the big oak sculpture was finished on the eastern slope by the sculptor Jaroslav Dvorak, which has become a prominent feature of the complex and from 2013 is a part of the park also the extensive outdoor fitness area.

Additional Hints (Decrypt)

[CZ] Cbq iryxlz arwwvmarwfvz (arav geron avp ebmroveng n cbxhq cerzvfgvgr arwnxl xnzra, ienggr ub cebfvz an chibqav zvfgb)
[EN] Haqre gur ovt zbfg fbhgurea bar (abg arpprffnel gb qvfnffrzoyr nalguvat nas vs lbh zbirq nal fgbar, cyf. erghea vg gb vgf bevtvany cynpr)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

1,062 Logged Visits

Found it 1,019     Didn't find it 22     Write note 9     Publish Listing 1     Needs Maintenance 6     Owner Maintenance 5     

View Logbook | View the Image Gallery of 102 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.