Skip to Content

<

Jurmurovan vankileiri

A cache by Amaskak Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/11/2013
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Inarin vankileirit sarjani ensimmäinen kätkö.


Kätkö sijaitsee Inari-Kittilä vanhantien varressa paikalla jossa sijaitsi toisen maailmansodan aikaan saksalaisten rangaistusvankien leiri. Tie erkanee Inari-Kittilä tieltä (955)  n. 5km Inarista länteen.  6,5 km Vanhaa Kittiläntietä, Karipääjärven läheisyydessä. Vankileirin alueella ei ole anää jäljellä rakennuksia. Kohteessa on runsaasti metalli ja lasiromua joten huolehdi lapsista ja koirista. Loggaaminen vaatii kättä pidempää.  Läheisellä Karipääjärvellä on Metsähallituksen ylläpitämä nuotiopaikka. Talvella kätkölle pääsemiseen tarvitset sukset, lumikengät tai moottorikelkan.


”Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksa otti kaikkiaan 5,7 miljoonaa neuvostosotavankia, joista Pohjois-Suomen rintamilla noin 9000. Lisäksi saksalaiset toivat Lappiin 20000 neuvostovankia muilta miehitetyiltä alueilta. Suurin osa saksalaisten leireistä sijaitsi Lapin pääkuljetusväylien läheisyydessä, koska vankeja tuotiin paikalle kaukaakin ja heitä siirreltiin jatkuvasti työkohteesta toiseen.” http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/38880-natsi-saksan-vankileireista-suomessa-uutta-tietoa
Inarissa oli 29 vankileiriä toisen maailmansodan aikana vuosina 1941—44. Lukumäärään sisältyvät myös Organisation Todtin ja saksalaisten rangaistusvankien leirit.
”Ivalon alueella sijaitsi useita sotavankileirejä, joiden tehtävänä oli enimmäkseen huoltaa Petsamon puutonta rintamaa poltto- ja rakennuspuilla. Lähellä Ivalon kylää sijaitsi kolme leiriä: Törmäsen Alajoella lähellä lentokenttää, ns. siltaleiri Ivalonjoen ylittävän sillan rakentamiseksi ja Ivalon metsätyöleiri, joka mahdollisesti sijaitsi Rajankankaan alueella.” (Westerlund 2008, 119).

”Ivalon eteläpuolella oli vuodesta 1942 saksalaisten Palkisojan leiri, jossa oli noin 200 neuvostosotavankia. Läheisyydessä oli myös suomalaisten pienehkö sotavankileiri. Ivalon kylän itäpuolella Nangujärvellä oli kolme leiriä: Nangujärven eteläpäässä, Saiholompolassa ja Kettujärvellä. Petsamoon johtavan Jäämerentien varrella oli leirejä Mustolan Paloselässä ja Nellimössä sekä tiehen liittyvillä lähialueilla Sarminiemessä ja Inarijärven Pienessä Kaamassaaressa. Nellimössä oli vuoden 1943 lopussa 220 neuvostosotavankia.
Inarin länsiosissakin oli useita sotavankileirejä. Juutuanjoen pohjoisrannalla Inarin kirkonkylässä oli siltaleiri. Se sijaitsi Siidan puolella Sarviniementietä. Saksalainen varuskunta sijaitsi vastapäätä tien toisella puolella. Siltaleirin neuvostosotavangit rakensivat Juutuan sillan jänteet puusta ja virtapilarit betonista. Joen toisella puolella kurussa oli kiviveistämö. Leiriä ympäröi kaksinkertainen piikkilanka-aita, ja erään kiven päällä oli iso hakaristi. Sodan jälkeen paikalliset poromiehet pitivät jonkin aikaa poroerotuksia siltaleirin aitauksissa. Inarin kirkolla Ranta-Antin rannassa oli saksalaisten rangaistusvankien telttaleiri.
Inarin kirkonkylästä etelään oli leiri Nukkumajoella ja Inarista Kaarnaseen johtavan tien varrella oli leirejä Luomusojan liepeillä, Hyljelahdessa, Sikovuonossa, Kaamasmutkassa ja Kiellajoella. Kaamasen—Karigasniemen tien varrella oli leiri Muotkanruotkun Peidojoella. Inarin—Kittilän tien varrella oli neuvostosotavankien leiri Pikkupanteenvaarassa, ja Jurmurovassa oli leiri saksalaisten rangaistuskomppanialaisia varten. Illestin kairassa noin 20 kilometriä Inarista oli leiri, ja Mäntyvaaran ja Illestin savotoissa oli useita leirejä. Lisäksi oli leirejä Inarijärven tuntumassa Kankivuonossa ja Mahlatin saaressa.
Toukokuussa 1944 oli aloitettu Kaamasen lentokentän rakennustyöt, ja maannostokoneita oli tasoittamassa kumpareita. Kentän pituus oli noin 1 500 ja leveys noin 400 metriä. Ajotiet kentille oli rakennettu. Puut oli hakattu alueelta pois ja kuljetettu maantien laitaan. Töitä suorittivat muutamat saksalaiset rakennuskommandot, ainakin 50 suomalaista ja tuntematon määrä vankeja. Leiri sijaitsi Kaamasen Haarajärvellä Solojärvellä Inarin kirkonkylän eteläpuolella oli leiri neuvostosotavangeille Haukkapesäojan toisella puolella. Sotavangit olivat metsätöissä ja ajoivat puuta muuleilla.

Osa leireistä oli metsätyöleirejä ja osa liittyi Inarin kirkonkylä—Karigasniemi—Lakselv-maantien rakennustöihin. Kankivuonon Kankiniemen tyven vankileiri oli pienimuotoinen. Kaamasen—Karigasniemen tietyömaalla oli marraskuussa 1942 noin 700 neuvostosotavankia Organisation Todtin palveluksessa. Sen leiri sijaitsi Hanhijärven kohdalla ja päämaja Koppelovaarassa, nykyisen Sevetin tienhaaran kohdalla.” (Westerlund 2008, 118-120).
Lähde: Lars Westerlund 2008. SAKSAN VANKILEIRIT SUOMESSA JA RAJA-ALUEILLA 1941—44. Tammi.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

48 Logged Visits

Found it 46     Didn't find it 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.