Gram-havet: Fra hvaler og kæmpehajer til plankton og ormelort.
Gramhavet fandtes for ca. 10 mill. år siden, og i dag kan vi gendanne et billede af datidens dyreliv, ved at finde og bestemme det utal af fossile "spor", som leret rummer.
I Gram Lergrav (gravet af Gram Teglværk i mere end 100 år og lukket i 1988) er Danmarks største fossiler blevet fundet. Blandt fundene findes både tand- og bardehvaler. Den ene art er endda kun fundet her, og er opkaldt efter området: Uranocetus gramensis.
Og nu vi er i den store ende, så har der også været fund af tænder fra Megalodon-hajen (Carcharodon megalodon), som formodes at have været 14 meter lang, - hvor nutidens, Den hvide Haj, højest bliver 8 meter - på en god dag.
I den modsatte ende af størrelsesskalaen, finder vi mosdyr, foraminiferer, snegle og muslinger. Det er typisk sneglehuse og muslinger, der findes i lergraven. Specielt fordi de er nemme at få øje på.
Mosdyr og foraminiferer skal man have under lup eller stereoskop for at se, men gør man det - åbner der sig en helt ny verden, man bare vader rundt i, i lergraven.
Med overskriften: "Lad Jorden være din læremester", vil vi få et stort indblik i datidens liv i Gramhavet, fortalt af Martin Abrahamsson - museumsformidler på stedet.
Hjemmesiden for Gram Lergrav:
Besøg Lergraven på Facebook.
|