Skip to Content

<

Titan

A cache by ATT02 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/09/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Täytyyhän Janakkalan kunnan alueella traktorisarja olla. Kätkön FTF-löytäjä voi halutessaan jatkaa sarjaa seuraavalla traktorimerkillä mikä mieleen tulee, mitään velvotteita ei ole.

Sarjan kätköt:
1. Zetori by Lumikki10 - arkistoitu
2. Case by Prynde
3. Titan by ATT02

Titan (myöhemmin Valmet H800)

Traktorisarja sopii mainiosti juuri Janakkalaan. En tiedä tiesikö sarjan aloittaja janakkalalaisesta traktorihistoriasta, vai tuliko sarja sattumalta juuri tänne. Sarjan kakkoskätkön tekijä ei ainakaan tiennyt, että kätköltä olisi saattanut olla näkymät traktoritehtaalle. Varsin traktorivetoiset ovat näkymät kyllä nytkin Metsäiselle alhaalla näkyvälle tontille oli aikoinaan suunniteltu ja kaavailtu traktoritehdasta. Hieman Matti Sammon suunnitelmat valitettavasti muuttuivat matkanvarrella ja hieno aikaansa edellä ollut keksintö joutui laman - ja suuryrityksen - kourissa vaikeuksiin ja unholaan.

Titanina tunnetun traktorin historia alkoi vuonna 1983. Idean takana oli tunnettu janakkalalainen konekeksijä Matti Sampo. Protokoneet kasattiin Tmi Kone-Sammon tiloissa Turengissa, missä aiemmin oli kehitetty mm. nestevetoinen runko-ohjattu Hiisi-kiinteistöhuoltotraktori. Sittemmin sama kone kehittyi Joutraksi, myöhemmin Valmet 240:ksi.

Uuden linkkuohjatun ja niin ikään hydrovetoisen Titanin ensimmäistä prototyyppiä päästiin kokeilemaan elokuussa 1984,  loppuvuodesta Matti Sampo kuitenkin myi traktorikeksintönsä Valmetille, joka tarvitsi jatkoa taajamatraktorisarjaansa. Myös maataloustraktoripuolelle kaivattiin uutuuksia, joten Titanista tehtäisiin myös peltoversio.

Jatkokehitystä varten vuokrattiin Ylöjärveltä tilat nimenomaan Titan-projektia varten, siellä valmistui 5 esisarjan traktoria vuoden 1986 aikana, joulukuussa luovutettiin ensimmäinen kone asiakkaalle. Tuttua Valmetia uudessa traktorissa oli oikeastaan vain turbo-moottori, ohjaamoergonomia, konepelti ja väri, kaikki muu oli uutta ja mullistavaa. Voimansiirto oli kokonaan hydrostaattinen ja toteutettu kaikkien neljän vetopyörän napoihin sijoitetuilla nestemoottoreilla.

Valmetin johto luotti koneen tulevaisuuteen, runko-ohjatulla nelivedolla kun tuntui olevan kysyntää. Englannista oli alettu uittaa käytettyjä Massey-Ferguson 1200-traktoreita, tyyppimerkin H800 saanut Valmet oli lähes yhtä tehokas, mutta paljon kevyempi ja ketterämpi. Suurilla maatiloilla oli jatkuvasti kuormattavaa ja siinä H800 olisi parempi kuin yksikään normaalitraktori. Kevyiden harvestereiden alustakoneenakin sillä uskottiin olevan mahdollisuuksia, Suomen metsissä kun riitti harvennettavaa. Oma lukunsa oli sitten taajamakäyttö, mihin uusi kone oli alun perin tarkoitettukin. Valmistuksen uskottiin nousevan aina viiteensataan koneeseen vuodessa.

Toisin kuitenkin kävi! Valmetin taloutta rassasi traktorimarkkinoiden romahtaminen 90-luvun alussa. Linkku-Valmetin kehittäminen piti tässä tilanteessa unohtaa ja keskittyä olennaisimpaan. lähdeartikkeli

Kätkön alkuperäiseltä paikalta (N 60° 55.049, E 024° 36.713) näkyy Titan-traktorin syntymäpaikka.  T:mi Kone-Sampo toimi aikanaan Iso-Hiiden vanhassa navetassa!

Kätkö siirretty joulukuussa 2014 urbaanimpaan ympäristöön.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

474 Logged Visits

Found it 452     Didn't find it 10     Write note 5     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.