Skip to Content

<

Liimatan taival: 39 Puurijärven ja Isonsuon kp I

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/15/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Liimatan taival eli Ylä-Keyrityn järven kierto (23 km) sijaitsee Rautavaaralla Metsäkartanon maisemissa. Maisemiltaan monipuolinen polku, joka lähtee Metsäkartanolta ja kiertää järven Holinrotkon kautta. Polun varrella on pitkospuu osuuksia, kapulalossi ja useita taukopaikkoja. Reitti on merkitty punaoranssein pantamerkinnöin puissa, paaluissa ja risteysviitat. Reitti on helppokulkuinen, mutta Hollinrotkossa vaikea.

Kätkösarja on asetettu polun läheisyyteen ja toteutus vaihtelee ympäristön vaatimusten mukaan. Osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii luontoon.fi verkkopalvelu.

Kätkö sisältää vain lokivihkon, joten oma kyna ja teroitin matkaan.
___________________________________________________________________________

Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto I

Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto sijaitsee Kokemäenjoen varrella ja se kuuluu osaksi arvokasta Kokemäenjokilaakson maisema-aluetta. Kansallispuistoon kuuluu sekä laajoja suoalueita että matala, rehevä Puurijärvi, joka on kansainvälisestikin merkittävä lintukohde ja ainutlaatuinen, lähes luonnontilainen lintukosteikko Satakuntalaisen kulttuurimaiseman keskellä. Myös kansallispuiston suoalueet ovat linnustoltaan monipuolisia.

450 hehtaarin suuruinen ja lähes umpeenkasvanut Puurijärvi on maamme runsaslintuisimpia järviä. Järvi on lähes kauttaaltaan yhtenäisen saraikon, ruovikon ja kortteikon peitossa. Järven rannoilla on luhtaniittyjä ja kosteita pensaikkomaita.

Historia:

Kansallispuiston alueella lainehti meri vielä noin 7000 vuotta sitten. Jääkauden jälkeen Kokemäenjoen laakson maaperä alkoi kohota, ja mereen laskevat joet muodostivat suuren suistoalueen nykyisen Huittisten paikkeilla. Maan paljastuessa vedet etsiytyivät kohti merta ja murtautuivat viimein moreeni- ja kallioharjujen läpi. Paljastunut merenpohja alkoi vähitellen soistua, ja vuosituhansien kuluessa muodostuivat tuhathehtaariset keidassuoalueet. Maa kohoaa alueella verkkaisesti edelleenkin

Alueella on ollut asutusta jo kauan. Kivikaudella merenranta-alueiden elinkeinona oli hylkeenpyynti. Maanviljely ja karjanhoito tekivät tuloaan jokilaaksoon ns. Kiukaisten kulttuurin aikoihin. Satakunnan pronssikauden (1500 - 1200 eaa) kuivasta ja lämpimästä ajasta muistuttavat useat kivistä ladotut suuret hautarauniot.

Suursoita ympäröivät kylät saivat alkunsa 1200-luvulla. Viljelyskelpoiset maat, luonnonniityt sekä jokien lohi- ja siikasaaliit houkuttelivat uudisasukkaita alueelle. Puurijärven (entisen Jalamuksen) itäpuoliset kylät Jalonoja ja Työtilä (Tondura) ovat syntyneet keskiajalla. Järven länsirannalla sijaitsee ikivanha Kyttälän kylä.
Kansallispuiston lounaisessa kolkassa on 1800-luvun alussa kaivettu Kraviojan kanavauoma Ronkan kylästä Kokemäen Ylistaron kylään. Kanavalla haluttiin oikaista vaikeasti liikennöitävä, koskinen jokiuoma. Suomen sota kuitenkin keskeytti suunnitelmat vuonna 1808.

1900-luvulla Kokemäenjokea alettiin valjastaa energiantuotantoa varten. Kolsin voimalaitoksen rakentaminen Kokemäelle nosti vedenpinnan nykyiselle tasolleen, ja monet mahtavat kosket jäivät vesimassojen alle.
___________________________________________________________________________

HUOMIO. Kaikilla kosteilla osuuksilla ei ole pitkospuita. Reitin varrella osa pitkospuista ja silloista ovat huonokuntoisia, joten varovaisuutta.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

268 Logged Visits

Found it 263     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.