Skip to Content

This cache has been archived.

Ridler & Cmokica: Čas za arhiv.

Hvala ekipama Tomislav68 ter Pustolovci, za pomoč pri odstranjevanju škatlic, ter seveda hvala vsem ostalim za obisk traila. [^]

More
<

Pot Roparskih Vitezov #5 : Kužno znamenje

A cache by Ridler & Cmokica Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/8/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ta geocache sta postavila člana Geocaching kluba Geosledec.
Obišči našo » spletno stran in se nam pridruži tudi ti!


Geotočka #5 - Kužno znamenje

Sredi 14. stoletja je po Evropi kosila smrtonosna epidemija, znana kot črna smrt. Ime je dobila po črnih lisah, ki so nastajale na telesih obolelih zaradi notranjih krvavitev. Za kakšno obliko okužbe je šlo, danes ni natančno znano, nekateri sodobni epidemiologi pa menijo, da je bila to v resnici epidemija ebole ali vraničnega prisada.

Črna smrt je pobila približno tretjino tedanjega prebivalstva, korenito pa je spremenila tudi tok evropske zgodovine. Zrušil se je družbeni red – prestrašeni in histerični ljudje so se izogibali drug drugemu iz strahu pred okužbo. Obolele so velikokrat prepuščali samim sebi. Zdravniki so poskušali bolezen zdraviti s puščanjem krvi in zelišči, vendar te metode niso bile uspešne.

Ljudje so v tistih časih verjeli, da je izbruh kuge božja kazen za človeštvo, zato je po vsej Evropi vzniknil verski fanatizem. Nekateri so se bičali, da bi se kaznovali, v upanju, da jim bo bog zato odpustil njihove grehe in jih obvaroval pred kugo. Kljub temu je splošna moč katoliške cerkve zaradi kuge upadla, saj so ljudje izgubili zaupanje vanjo. Duhovščini ni uspelo zatreti kuge, čeprav so trdili nasprotno. Tako je kuga pospešila družbene in socialne spremembe v kasnejših stoletjih. Kmetom je bilo omogočeno imeti več zemlje, saj so številni izmed njih pomrli in njihove razmere so se izboljšale.

Po veliki epidemiji v 14. stoletju so se manjši izbruhi kuge pojavljali vse do 17. stoletja.

O kužnem znamenju v Žlebeh je danes znanega bolj malo, postavljeno pa naj bi bilo konec 15. oz. v začetku 16. stoletja.Additional Hints (No hints available.) 

Find...

95 Logged Visits

Found it 92     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 10 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.