sinds 07/11/2022 zijn er een aantal Waypoints aangepast
wp 19 heeft een nieuwe opgaven
Inleiding:
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) is er heel wat gebeurd in deze streek. De grens tussen het neutrale Nederland en het bezette België werd vanaf 1915 afgesloten door een draadversperring die onder hoogspanning stond, de zogenaamde “dodendraad”. Niettemin passeerden heel wat mensen en goederen op clandestiene wijze deze dodelijke hindernis.
Wil je meer weten over de boeiende geschiedenis van de dodendraad, surf dan zeker eens naar de dodendraad.org website.
Cacheleggers Corke en Yohan nemen je graag mee naar de tijd van toen. In deel 1 kruip je in de schoenen van een onverschrokken “passeur”, die mensen en brieven van België naar Nederland moet zien te smokkelen. In deel 2 breng je smokkelwaar van het neutrale Nederland naar het bezette België. De Duitse bezetters trachten zulke activiteiten uiteraard met alle mogelijke middelen te verhinderen. De DOD3 De Dodendraad fietscaches 3 van 3 - Bonus is de afsluiter. Kunnen wij op jou rekenen om deze drie opdrachten tot een goed einde te brengen?

Nuttige informatie:
- Deze twee fietsmulti’s plus bonus vormen samen een gevarieerde, leerrijke, lusvormige fietstocht van circa 36km. De eerste multicache, die 20km lang is, loopt van België naar Nederland. De tweede multicache is 16km lang en gaat van Nederland terug naar België. Op weg naar de parking volgt nog een bonuscache.
- Je doorkruist de prachtige vallei van het Merkske en het domein Wortel-Kolonie. Je bewondert het pittoreske Baarle en Castelré. Je fietst langs dodendraadreconstructies, schildwachthuisjes, een Schalthaus, de vroegere spoorweg het Bels Lijntje, enzovoorts. Kortom: Er is heel wat te zien en te beleven onderweg.
- Het parcours loopt grotendeels over verharde paden, maar er zitten ook een paar onverharde stukken tussen. Daar kan je in tijden van droogte met los zand geconfronteerd worden of als het geregend of gesneeuwd heeft met modder. Bedenk dat er in de Eerste Wereldoorlog bijna geen verharde wegen bestonden. Zandwegen waren de norm. Deze stukken zijn dus ideaal om je ten volle in te leven.
- Reserveer minimaal 5 uur voor deze fietstocht, als je er rustig van wil genieten.
- Bij elf van de vijftien infoborden langs de fietsroute horen ingesproken verhalen. Deze heb je niet nodig voor de geocache, maar zijn wel zeer de moeite waard. Je kan ze downloaden en op je mp3-speler, smartphone of tablet plaatsen. Onthoud waar de bestanden staan en speel ze af bij het juiste infobord.
- Zowel aan het begin- en eindpunt van de reeks als onderweg kom je drank- en eetgelegenheden tegen.
- De weersverwachting voor Hoogstraten de komende 5 dagen.
- Vergeet je fototoestel niet. Foto's bij je log worden zeer gewaardeerd!
- Alvast veel cacheplezier gewenst en geniet van al het moois in deze regio!

Dankwoord:
De stash- en waypointconstructies zijn volledig te danken aan het vakmanschap van medecachelegger Corke. Tevens dank ik hem zeer voor de productieve samenwerking tijdens het verzinnen van de opdrachten bij de vele waypoints. Dit alles heeft ertoe bijgedragen dat het geheel een boeiend verhaal vormt.
Dankzij de aangename samenwerking met gedreven geschiedkundige, archiefonderzoeker en schrijver Dhr. Herman Janssen van de heemkundekring Amalia van Solms (Baarle-Hertog-Nassau) kreeg deze cache een interessante geschiedkundige meerwaarde. Een speciaal woord van dank aan gaat naar Coachy voor het inspreken van de Duitse stem. Tevens dank aan D_Jakke voor de eerste proeffietstocht van de eerste multi. Last, but not least, dank aan Rabbits voor de finale proeffietstocht. Bovendien dank aan DanPan voor het samen verkennen van dit gebied en het verbeteren van het oorspronkelijke traject.