Skip to content

From Russia With Love In Helmond! Mystery Cache

Hidden : 01/09/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De cache ligt niet op bovenstaand coördinaat, dit is het Kamerven wat je zult zien als je op pad gaat voor de multi Boris' Boswandeling deel 1 (GC3PVKZ). Tijdens deze leuke wandeling kun je dan meteen deze cache loggen, maar daarvoor moet je nog wel even onderstaande vragen beantwoorden.


LET OP: per 7 april 2014 is de locatie van deze cache gewijzigd, zie ook note op deze datum.

Boris (en varianten als Borys, Barys) is een mannelijke naam waarvan de oorsprong in Bulgarije ligt.

Maar tegenwoordig vind je de meeste Borissen in Rusland en Wit-Rusland. Deze cache gaat over enkele bekende en mindere bekende Russen genaamd Boris.

 

 

De eerste Russische heiligen zijn twee broers en werden geboren aan het eind van de tiende eeuw als zonen van de heilige Vladimir de Grote, de eerste christelijke vorst van Rusland. Zij werden in 1071 heilig verklaard. Hun feestdag is 24 juli. De ene broer heet Boris, maar hoe heet de andere broer? De letterwaarde van de eerste letter plus de letterwaarde van de laatste letter van zijn naam geeft A.

 

broers.jpg

 

Er is ook zeven jaar lang een Boris aan de macht geweest in Rusland. Maar deze Boris leefde niet in een makkelijke tijd. Boeren, uitgeknepen door hun landeigenaren, vormden roversbenden en opeenvolgende misoogsten in 1601-1603 tot een grote hongersnood. En Boris liet weliswaar graan uitdelen, maar dat werd meest achtergehouden door handelaren en grootgrondbezitters. Bovendien waren er geruchten dat deze Boris leden van de oude tsarenfamilie had vermoord. Op 13 april 1605 stierf Boris plotseling, mogelijk door een hartaanval, mogelijk door vergiftiging.

 

 

In de 19e eeuw componeerde Modest Moessorgski een opera over het leven van deze Boris. Hoe heet deze Russische tsaar? Het aantal letters in de achternaam van deze tsaar geeft B.

 

 

In de 18e eeuw ging men over van tsaar naar de titel keizer en Peter de Grote was de eerste keizer van het Russische rijk. Maar ook aan het keizerdom kwam een eind toen Rusland werd verslagen in de Russisch-Japanse Oorlog. Deze oorlog was in 1905 aanleiding tot een revolutie. Als gevolg van die revolutie werd Nicolaas gedwongen de instelling van de Doema, een soort parlement, te accepteren.

jeltsin.jpg

Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Maar sinds 1991 is de Russische Federatie (Rusland) een onafhankelijk land en heeft een president als staatshoofd en een minister-president als regeringsleiders.

Boris Nikolajevitsj Jeltsin (Boetka, 1 februari 1931 - Moskou, 23 april 2007) was de eerste president van deze Russische Federatie. Hij staat in Rusland vooral bekend als 'de sloper van de Sovjet-Unie' . Het aantal jaren dat hij president is geweest minus 1 geeft C.

Jeltsin die in zijn jonge jaren altijd veel aan sport deed, o.a. voetballen, skiën, worstelen en boksen, kreeg op latere leeftijd veel lichamelijke klachten. Maar op sportgebied kent Rusland (en haar voorganger de Sovjet-Unie) diverse kampioenen die Boris heten.

 

Zo zijn er twee Olympische gouden medaille winnaar die Boris Gurevich heten. Beide zijn worstelaars en kwamen destijds uit voor de Sovjet Unie. Stapeltel de jaren waarin zij een gouden medaille wonnen op de Olympische Spelen tot één cijfer en je vindt D.

 

gurevich.jpg

 

Maar ook op veel andere gebieden werden er prijzen gewonnen door Russen met de naam Boris. In 1958 werd aan Boris Pasternak de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend, maar het werd hem door de regering niet toegestaan de prijs te aanvaarden. De Sovjetautoriteiten noemden de prijs “een politieke daad tegen de Sovjet-Unie. Geïntimideerd door een hetze vanuit de Schrijversbond zag hij uiteindelijk “vrijwillig” van de prijs af. Op 25 oktober 1958 stuurde hij nog een telegram naar de Zweedse Academie: Immensely thankful, touched, proud, astonished, abashed. Op 29 oktober stuurde hij opnieuw een telegram waarin hij de prijs weigerde: Considering the meaning this award has been given in the society to which I belong, I must reject this undeserved prize which has been presented to me. Please do not receive my voluntary rejection with displeasure.

 

pasternak.jpg

 

 

Internationale bekendheid verwierf Pasternak met zijn roman Dokter Zjivago, die hij in 1955 voltooide maar die door de Russische autoriteiten werd verboden, zodat het werk pas in 1957 in Milaan gepubliceerd werd.

 

Het aantal letters in de voornaam van de geliefde van dokter Zjivago plus 1 is E.

 

 

De broers Arkadi Natanovitsj Stroegatski en Boris Natanovitsj Stroegatski Stroegatski zijn een beroemd Sovjet-Russisch schrijversduo van met name science fiction-verhalen. Hun beroemdste roman is Piknik na obotsjine, die in veel talen vertaald is en in 1977 werd verfilmd door Andrej Tarkovski onder de titel Stalker.

 

Veel van hun verhalen spelen zich af in hetzelfde fictieve universum, dat onder fans de naam Noon-universum heeft gekregen. Hun werk kenmerkt zich door een verbintenis tussen Russische sprookjes en vertellingen met sciencefiction. Met name hun latere werk bevat verder veel subtiele verwijzingen naar de problemen en eigenaardigheden van het socialistische systeem van de Sovjet-Unie van hun tijd. Daarnaast schreven ze ook humoristische verhalen. In 1977 werd er een asteroïde naar de broers vernoemd.

 

Het tweede cijfer van het getal in de naam van deze asteroïde geeft F.

 

 

Er zijn ook fictieve karakters die Boris heten, meestal is dat de vijand, de slechterik, denk maar aan Boris Boef (Donald Duck). Zo is er in de James Bond film GoldenEye een hacker die Boris heet. Zoals je aan de foto kunt zien is hij op een aparte manier aan zijn einde gekomen.

hacker.jpg

De gestapeltelde woordwaarde van de achternaam van deze Boris minus de letterwaarde van de laatste letter van de achternaam van de acteur die hem speelde is G.

We sluiten deze puzzel af met een Boris wiens naam een Engelse woordspeling is op de naam die je hebt gevonden bij vraag B. Ook deze Boris is een fictief karakter, maar dan uit een Amerikaanse tekenfilm serie.

boris strip.jpg

Een van Boris terugkerende uitspraken is "Raskolnikov!" (uit het boek Crime and Punishment van Dostojevski) en als hij met iemand kennis maakt dan zegt hij "Allow me to introducing myself. I am Boris .. world's greatest no-goodnik."

 

De gestapeltelde woordwaarde van zijn achternaam gedeeld door drie geeft je antwoord H.

 

 

 

De cache vind je nu op het volgende coördinaat:

N 51 2A.BCD E 005 3E.FGH

 

Wil jij met jouw log kans maken op een trackable lees dan de note van 18-5-2014!

Controleer hier je antwoord:

boris checker.jpg

 

Let op: deze cache kun je uitsluitend doen tussen zonsopgang en zonsondergang!

 

Additional Hints (Decrypt)

Npugre obbzfgnz baqre oyvwiraq tebra. Avrg ortenira, qhf cevxxra vf nofbyhhg avrg abqvt!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)