Skip to Content

<

SLON

A cache by Johny;) Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/19/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Najsilnejším zvieraťom je slon, po ňom nasledujú nosorožce, ďalej hrochy a stáda byvolov. Až za ne môžeme zaradiť leva. Najväčší živočích žijúci na súši sa nazýva slon juhoafrický(4 m - výška, 10 m - dĺžka).Kly môže mať dlhé až 3,4 m (ich hmotnosť je vyše 200 kg). V rovníkových lesoch stredoafrickej panvy a v západnej Afrike žije menší druh slon pralesný(2až3 m a hmotnosť do 4,5 tony).

Slon je neskutočne žravé zviera. Dospelý jedinec skonzumuje denne až 150 kg rastlinnej potravy. Najčastejšie žerie listy a vetvy akácií. Mimoriadne mohutné slony dokážu denne vypiť až 360 l vody. Slonie stádo pozostáva obyčajne zo starej múdrej slonice a jej dcér a vnučiek. Dospelé samce sa ku stádu pripájajú iba na krátko v období párenia. Vo voľnej prírode sa slon africký dožíva 60 rokov, ale veľké množstvo slonov bolo v posledných rokoch pozabíjaných pytliakmi. Kvôli klom ich ročne vyvraždili až 100 000.

Mladé slony cicajú až 10 mesiacov a potom sú postupne odstavované. Denne skonzumujú 12 l mlieka. Dospelé sú asi po 10 rokoch. Chobot je najvýraznejším znakom slonov. Je to vlastne predĺžená a spojená horná gamba a nos. Jeho ohybnosť je mimoriadna. Je súborom až 100 000 svalov. Slony chobot používajú pri prijímaní potravy, pití, posypávaní sa prachom, komunikácii a ako obrannú a útočnú zbraň.

Dospelý slon si môže nabrať do chobota až 10 l vody. Smädný slon dokáže vypiť 200 l vody s pomocou chobota za 5 minút. Slon africký má najväčšie ušné boltce zo všetkých zvierat. Ich veľkosť však nesúvisí so sluchom, ale s reguláciou teploty. Popretkávané sú sieťou ciev, v ktorých sa prúdiaca krv ochladzuje až o 19 stupňov celzia. Aby sa chladenie ešte zvýraznilo, slony ušami mávajú, alebo ich držia vztýčené.

Okrem dvoch klov majú slony ešte 12 črenových zubov a 12 stoličiek. Keď sa im niektorý zub obrúsi a vypadne von, je nahradený novým. Tento cyklus prebehne počas života slona šesťkrát. Keď z čeľuste vypadne posledný zub, slon zakrátko umiera hladom. Slon sa pohybuje rýchlosťou 6 až 7 km/h.

7 neuveriteľných faktov o slonoch:

Vedeli ste, že slony majú skutočne sloniu pamäť? Alebo, že smútia za mŕtvymi členmi rovnako ako ľudia? V dnešnom článku vám prinášame tieto i ďalšie zaujímavé fakty o týchto úžasných zvieratách.

1) Slony denne skomzumujú obrovské množstvo jedla – v závislosti od veľkosti, pohlavia a veku slona sa množstvo denného prídelu jedla pohybuje od 70 do 150 kilogramov! Keďže slony sú bylinožravce, je to snáď ešte viac nepredstaviteľné. Veď si len predstavte, zjesť za jeden deň 150 kilogramov šalátu…

2) Slony majú svoj vlastný dorozumievací jazyk. Na bežnú komunikáciu slony využívajú zhruba 70 zvukových a 160 “posunkových” signálov. Slony sú navyše považované za extra spoločenské tvory a nie je nič nezvyčajné vidieť slony ako sa dotýkajú jeden druhého ich chobotom. Práve tento znak sa považuje u slonov za prejav citovej náklonosti.

3) Slony majú city. Slony sa vedia postarať o zranených, slabých či osirotených členov svojho stáda. Ak sa mladé sloníča stane sirotou, zvyčajne je adoptované iným starším členom stáda.  Slony tiež smútia nad mŕtvymi členmi ich stáda či rodiny.

4)  Vedúcu úlohu v stáde slonov majú samice. Najvyššie postavenie má najstaršia samica nazývaná matriarcha. Nižšie postavenie majú jej dcéry a ich dcéry. Samce slonov opúšťajú stádo po dosiahnutí dospelosti, čo je asi v 14.veku života. Mimochodom, priemerná dĺžka života slona je zhruba 80 rokov.

slon1

5) Slony majú skutočne “sloniu pamäť”. Samozrejme, bolo by bláznivé povedať, že slony nikdy nič nezabúdajú… Ale vedecké štúdie skutočne zistili, že slony majú výnimočnú pamäť najmä na spomienky zo svojho života. V roku 1993 vedci študovali 3 stáda slonov v štáte Tanzánia počas obdobia sucha. 2 stáda opustili oblasť po tom, čo jazero vyschlo – obe stáda mali matriarchy vo veku 40 – 45 rokov.  Matriarcha stáda, ktoré oblasť neopustilo, mala len 33 rokov. Práve toto stádo zaznamenalo počas daného obdobia sucha najviac mŕtvych členov. Ako je však možné, že staršie matriarchy vedeli, že majú opustiť oblasť? Ukázalo sa, že medzi rokmi 1958 – 1961 bolo v tejto oblasti podobné sucho. Keďže tieto matriarchy už mali vtedy okolo 5 rokov, je veľmi pravdepodobné, že si práve túto spomienku uchovali vo svojej pamäti, na rozdiel od mladšej matriarchy, ktorá ešte vtedy nežila.

6) Slony zisťujú polohu iných vzdialených slonov pomocou ich chodidiel. V nich je totiž umiestnený špeciálny typ nervov, ktorý je schopný zachytiť seizmické vibrácie v zemi.

slon3

7) Slony sú na zozname ohrozených živočíchov. Je to spôsobené najmä lovcami, ktorí lovia slony najmä kvôli ich klom. Aj keď je táto prakticka momentálne ilegálna, v niektorých oblastiach je stále bežná. Situácia je o to vážnejšia, že najväčšie kly majú práve najstarší členovia stáda, ktorí majú najlepšiu pamäť, najviac spomienok, skúseností a zastávajú vedúcu úlohu v stáde.

 

Additional Hints (Decrypt)

160pz, cbq qynmobh, zntarg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

176 Logged Visits

Found it 171     Write note 2     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 7 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.