Skip to Content

<

Tintin 85 år

A cache by GuttaPerka Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/03/2014
Difficulty:
4.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

This cache is a tribute to the comic character Tintin, who turns 85 years on January 10th, 2014. The cache description is in Swedish only, but if you want an English translation, please do not hesitate to contact CO.

 

All pictures below are ©Hergé/Moulinsart

Tintin 85 år

Den 10 januari 1929 räknas som seriefiguren Tintins födelsedag. Det var nämligen detta datum som det första Tintinäventyret Tintin i Sovjet började gå som följetong i Le Petit Vingtième, en barnbilaga till tidningen Le Vingtième Siècle. Den tecknade serien Tintins äventyr, skapad av belgaren Hergé (1907-1983) är Europas mest framgångsrika serie. Den har översätts till mer än 60 språk och givits ut i mer än 70 länder. Mer än 200 miljoner Tintinalbum har sålts, världen över. Det är för att fira 85-årsdagen av Tintins (och hans trogne hund Milous) skapelse, som denna cache har lagts ut.

Nedan hittar du 24 frågor, en fråga för vart och ett av de 24 Tintinalbumen. Frågorna är av varierande svårighetsgrad och "nördighet". Ett tips när det gäller riktigheten hos svaren, är att inte förlita sig på uppgifter som bygger på den engelska översättningen, vilken skiljer sig från den franska originalversionen på flera ställen. Björn Wahlbergs svenska översättning från 2004-2005 är dock mycket trogen originalet. Lita inte heller alltför mycket på olika filmversioner av äventyren - i dessa har man tagit sig en hel del friheter, jämfört med albumen.

Svaret på varje fråga nedan är ett tal. När du har besvarat alla frågorna korrekt har du alltså 24 tal, som vi kan kalla för T1, T2, T3, ..., T24. Beräkna därefter

A = summan av de tolv första talen (d.v.s. T1 + T2 + T3 + ... + T12)

B = summan av de tolv sista talen (d.v.s. T13 + T14 + T15 + ... + T24)

C = summan av alla svar till ett album med udda nummer (d.v.s. T1 + T3 + T5 + ... + T23)

D = summan av alla svar till ett album med jämnt nummer (d.v.s. T2 + T4 + T6 + ... + T24)

Genom att sedan beräkna

N =  (A - 13B + D - C) / 6 - 166

och

E = 2(D - A + C + 7B) + 1445

får du två femsiffriga tal som du ska ersätta frågetecknen i N 56o ??.??? respektive E 14o ??.??? med. Om du vill kontrollera din lösning, kan du göra detta här:


Här kommer så de olika frågorna.

1. Tintin i Sovjet

Till skillnad från de övriga tidiga Tintinalbumen tecknades detta album aldrig om till en version i färg, och det gjordes inte heller någon nytryckning av albumet förrän 1969, då en begränsad upplaga (med numrerade kopior) gavs ut med anledning av seriens 40-årsjubileum. Hur många album ingick i denna upplaga?

2. Tintin i Kongo

Innan albumet skulle ges ut i de skandinaviska länderna tecknades en av sidorna om, eftersom handlingen på sidan bedömdes av de skandinaviska förläggarna som alltför våldsam. Vi söker sidnumret på den omtecknade sidan.

3. Tintin i Amerika

Efter att först ha konfontrerats med några amerikanska gangstrar, till och med självaste Al Capone, tar Tintin in på hotell Osborne i Chicago. På vilken våning ligger hans hotellrum?

4. Faraos cigarrer

I detta album debuterar ärkeskurken Rastapopoulos och de fumliga detektiverna Dupond och Dupont. När Tintin utforskar farao Kih-Oskhs grav, upptäcker han till sin fasa att sarkofager har förberetts för hans och Milous räkning: Vilket nummer har Milous sarkofag? (Vi söker här numret i färgversionen av albumet).

5. Blå lotus

Från och med detta album, vars handling tilldrar sig i 1930-talets Shanghai, blir Hergé mer noggrann med dokumentation och bakgrundsfakta till sina Tintinhistorier. En kinesisk konststuderande vid namn Tchang Tchong-Jen väckte Hergés intresse för den kinesiska kulturen och hjälpte för övrigt till med att skriva de kinesiska tecken som förekommer i albumet. Det tal vi söker här är numret på det hamnmagasin vid vilket fartyget Harika Maru ankrar.

6. Det sönderslagna örat

Hergé använder här sig för första gången av fiktiva länder: San Theodoros och Neuvo Rico i Sydamerika. Vår fråga hör dock till den del av äventyret som äger rum på "hemmaplan": Vilket är egentligen registreringsnumret på den bil med vilken skurkarna Alonzo Perez och Ramon Bada försöker röja Tintin ur vägen genom att köra på honom?

7. Den svarta ön

Detta album existerar i inte mindre än tre versioner: Den ursprungliga svartvita versionen, den färglagda versionen av denna samt slutligen en moderniserad version, tecknad inför utgivningen av albumet i England. (Hergés engelske förläggare tyckte att det ursprungliga albumet blivit föråldrat och innehöll för många faktafel.) Det tal vi söker är summan av utgivningsåren för dessa tre versioner.

8. Kung Ottokars spira

Två nya fiktiva länder fogas till Tintins universum: Syldavien och Bordurien, belägna någonstans nere på Balkanhalvön. Landet Syldavien introduceras för läsaren genom en turistbroschyr. Vi söker det år då kung Ottokar IV besteg tronen, enligt denna broschyr.

9. Krabban med guldklorna

Det här äventyret gick först som följetong i Le Soir Jeunesse, en barnbilaga till tidningen Le Soir. I detta album gör kapten Haddock sin debut. Vi söker det datum (på formen ÅÅMMDD) som kaptenen dyker upp för första gången i följetongsversionen. Med andra ord, vilken är kapten Haddocks "födelsedag"?

10. Den mystiska stjärnan

Hergés kanske underligaste Tintinhistoria, om jakten efter en i Norra Ishavet nedstörtad meteorit med märkliga egenskaper. Det hydroplan som används för att spana efter meteoriten är baserat på ett tyskt rekogniceringsplan som introducerades 1938. Vad heter denna förebild? Om du vet detta, vet du också det tal vi söker!

11. Enhörningens hemlighet

Här förekommer slottet Moulinsart för första gången, liksom dess trogne hovmästare Nestor. Här söker vi ett årtal, närmare bestämt det år som den stolta fregatten Enhörningen gick till botten.

12. Rackham den Rödes skatt

I denna direkta fortsättning på Enhörningens hemlighet görs kärnfamiljen av Tintinfigurer komplett, i med att professor Karl Kalkyl gör sin entré. Vi vill veta vilket datum (på formen MMDD) som våra vänner återkommer hem med fartyget Sirius, efter de gjort en DNF på Rackham den Rödes cache, jag menar skatt.

13. De sju kristallkulorna

Detta album utgör tillsammans med det nästföljande albumet Solens tempel ett dubbeläventyr som hör till klassikerna bland Tintinäventyren. I albumet faller sju vetenskapsmän, den ena efter den andra, offer för inkan Rascar Capacs hämnd. Till slut kidnappas även professor Kalkyl. Vilket datum i den aktuella månaden är det som detta sker?

14. Solens tempel

I upplösningen av detta äventyr har inkakonungen dömt Tintin, Milou, Haddock och Kalkyl till döden; de ska brännas på ett bål, antänt av solens strålar med hjälp av ett brännglas. Men genom att välja klockslaget för antändande av bålet så att det sammanfaller med en total solförmörkelse, lyckas Tintin lura inkaindianerna. Här frågar vi helt enkelt efter detta klockslag (på formen HHMM).

15. Det svarta guldet

Bland de debuterande figurerna i detta album märks speciellt Emir Ben Kalish Ezab och dennes son, den utpräglade busungen Abdallah. Som förebild till Abdallah använde sig Hergé av ett fotografi som visar en irakisk kronprins. Vilket regentnummer hade denne prins, när han väl blev kung?

16. Månen tur och retur, Del 1

Detta är den första delen av det dubbelalbum som handlar om Tintins och hans vänners färd till månen. Här söker vi den siffra som ingår i namnet på den försöksraket, som lyckas runda månen för att ta fotografier av dess baksida, men som sedan kapas av en okänd makt.

17. Månen tur och retur, Del 2

I denna fortsättning på månäventyret blir Tintin den första människan som landstiger på månen (16 år före Neil Armstrong!). Återresan till jorden blir dramatisk, eftersom syret är på bristningsgränsen, men givetvis slutar det hela lyckligt. Vad vi undrar över här, är hur många minuter efter kl 12:00 det aktuella dygnet som återfärden till jorden påbörjas.

18. Det hemliga vapnet

Hergés noggrannhet när det gäller realism ställs på sin spets i detta album. Till exempel återges den del av detta äventyr som utspelas i Schweiz med närapå fotografisk exakthet. Bland annat finns det hotell som professor Kalkyl tar in på i Genève (Hotel Cornavin) i verkligheten. Hergé själv bodde på detta hotell i samband med att han skaffade sig underlag till den schweiziska delen av äventyret. Vilket nummer hade Hergés hotellrum?

19. Koks i lasten

Detta album vimlar av återvändande bifigurer från tidigare äventyr. Inte minst gör skurken Rastapopoulos come-back (senast han var med var i Blå lotus). Under täckmanteln markis de Gorgonzola bedriver han slavhandel i Röda havet. Markisens lyxjakt har ett namn som för tankarna till ett tal. Vilket?

20. Tintin i Tibet

Detta album tecknades medan Hergé genomlöpte en djup personlig kris; han drömde mardrömmar om snö och laviner, och om vita skelett som jagade honom. I albumet letar Tintin efter sin gode vän Tchang, som tros ha omkommit i en flygolycka i Himalaya. Vi vill veta antalet personer som fanns ombord på det förolyckade flygplanet.

21. Castafiores juveler

Det här är en historia som saknar egentlig intrig - hela albumet utspelar sig på slottet Moulinsart eller i dess närmaste omgivningar. Ett trasigt trappsteg ställer till förtret genom hela albumet; nästan alla av huvudfigurerna snubblar på det vid något tillfälle. Vilket trappsteg rör det sig om?

22. Plan 714 till Sydney

Detta äventyr tillkom med kort varsel. En tidningsartikel som antydde att Tintins glansdagar var förbi väckte Hergés revanschlusta. Resultatet blev detta äventyr om kapningen av miljardären Carreidas' flygplan. Vi söker kort och gott det tal som ingår i beteckningen på detta flygplan.

 

23. Tintin hos gerillan

I detta album, som blev det sista fullbordade Tintinäventyret, får vi stifta bekantskap med general Alcazars fru, Peggy. I ett tidigt utkast till äventyret avslöjar Hergé vem som är Peggys far, en uppgift som inte kom med i det färdiga albumet. Peggys far (och alltså Alcazars svärfar) visar sig vara en figur som dock varit med i ett tidigare Tintinäventyr. Vilket? Albumets nummer (i kronologisk ordning) efterfrågas!

24. Tintin och alfakonsten

Vid sin död 1983 efterlämnade Hergé ca 150 sidor med skisser och manusutkast till ett tjugofjärde Tintinäventyr, som aldrig kom att bli fullbordat. De skisser som utgör själva intrigen samlades inom samma pärmar och gavs ut postumt 1986. Handlingen slutar i ett dramatiskt ögonblick, när Tintin är mycket illa ute. Hur (eller om) han klarade sig ur knipan får vi aldrig veta. Vi undrar över sidnumret på den skiss-sida där historien avbryts.

Additional Hints (Decrypt)

Tbqn tena(a)ne?

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.