Skip to Content

<

Aerocache - Duitse WO2 Radarpost

A cache by LMDB12 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 1/18/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Bezoek het Belgische Luchtvaarterfgoed

Dit is een oppikker die je naar een interessante site uit WO2 brengt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit de locatie van een Duits radarstation, waarvan de restanten vandaag nog goed zichtbaar zijn.

Geniet van de historie en de vergezichten, maar betreed de akker of site aub niet.


Geschiedenis van de site

Deze cache brengt je naar een zeer interessante plaats waar verschillende redelijk goed bewaarde restanten te zien zijn van de Duits Radarpost “Goldammer”. Dit station deed dienst van 1941 tot en met 1944 en diende om geallieerde vliegtuigen op te sporen. Op de site is één sokkel te zien van een Freya type radar dat diende om de vliegtuigen van ver op te sporen (zichtbaar ten noordoosten van de cache tussen de wildgroei), en twee sokkels van Würzburg-Riese type radarschotels die dienden om de vliegtuigen te tracken (zichtbaar ten noorden en noordwesten, midden in de akker). Daarnaast is er een bakstenen bunker die diende voor stroomvoorziening (zichtbaar ten oosten). Er was ook een Flak-afweer en een munitiekelder voorzien op de site.

De radarpost stond bij de Duitse bezetter gekend onder de codenaam "Goldammer". De Duitse troepen die de radarpost indertijd bezetten, maakten deel uit van het "Luftnachrichtenregiment 52". Op de kaart met Duitse radarposten ten tijde van de Atlantic Wall kan met met het rode pijltje duidelijk de radarpost zien staan onder zijn designatie "Goldammer".


Duitse radarposten horende bij de Atlantik Wall

Freya radar

Wurzburg-Riese radar

Würzburg is een Duits type van doelvolgradar die gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een doelvolgradar (reikwijdte ongeveer 35 kilometer) draait niet permanent rond maar volgt een gedetecteerd doel. Uit de Würzburg die geschikt was om klein luchtafweer te sturen (1939) werd in 1941 de sterkere Würzburg-Riese ontwikkeld. Voor de eigenlijke detectie van het doel werd een rechthoekige Freya-antenne gebruikt. Dit soort radar werd reeds in 1938 operationeel en had een bereik van zo’n 150 kilometer. Nadat de Freya de richting en afstand bepaald had, gaf hij de informatie door aan de Würzburg-Riese. Die gaf op zijn beurt informatie door aan de luchtafweer (Flak).

Hieronder ziet u nog twee foto's van de site zoals deze er uitzag kort na de bevrijding. De radarposten waren vernietigd. Links ziet u allicht de radar het verst van de Oudenaarseweg verwijderd, totaal vernield. Rechts een tweede foto van het terrein. Achteraan links de neergevallen radar, het dichtst bij de Oudenaardseweg. Het gebouw vooraan rechts is heden afgebroken. Vermoedelijk stond dit waar heden de verwilderde stukjes terrein zijn op deze site.


Beschadigd radarstation

Op deze locatie kan je zien hoe goed gekozen deze site is: hoog geleden, met vrij uitzicht naar het westen, alwaar de bezetters de geallieerde vliegtuigen verwachtten.

Voor meer info, voor meer erfgoed, en met dank aan de volgende bronnen (waaruit we mochten kopiëren):
Bunkergordel.be
HangarFlying.be
Luchtvaartgeschiedenis.be

Andere caches in deze reeks

Aerocache - Duits WO1 Vliegveld Kruishoutem
Aerocache - Duits WO1 Vliegveld Scheldewindeke
Aerocache - Vliegveld Kortrijk-Wevelgem

Instructies

We danken de grondeigenaar voor de toestemming voor deze cache. Gelieve wel niet de akker, toegangsweg of de historische restanten te betreden.
Gelieve te parkeren op de aangegeven parkeerplaats. De drukke smalle weg is te gevaarlijk om langs te stoppen, en al zeker niet op het fietspad.
Herstel aub de cache in zijn bedoelde staat: met slotje en strikje, en de kraag naar buiten. Dank.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

  • Beschadigd radarstationDuits WO2 radarstationin Wortegem na de oorlog. De Würzburg-Riese radar is omgevallen en het nutgebouwtje beschadigd. Bron: www.bunkergordel.be
  • Duitse WO2 Freya detectie radarVoor de eigenlijke detectie van het luchtdoel werd een rechthoekige Freya-antenne gebruikt. Dit soort radar werd reeds in 1938 operationeel en had een bereik van zo’n 150 kilometer. Bron: www.bunkergordel.be
  • Duitse WO2 Wurzburg-Riese radarWürzburg is een Duits type van doelvolgradar die gebruikt werd tijdens WO2. Hij draait niet permanent rond maar volgt een gedetecteerd doel. Bron: www.bunkergordel.be
  • Duitse WO2 Wurzburg-Riese radarWürzburg is een Duits type van doelvolgradar die gebruikt werd tijdens WO2. Hij draait niet permanent rond maar volgt een gedetecteerd doel. Bron: www.bunkergordel.be
  • Kaartje Duitse radarstationsDit is een Duits kaartje waarop met codenamen hun radarstation uit WO2 stonden aangegeven. Het radarstation in Wortegem had codenaam "Goldammer" en is met een rood pijltje aangegeven. Bron: www.bunkergordel.be
  • Stampe & Vertonge SV4 OO-SVS
  • Vernielde Würzburg-Riese radar met gebouwAchteraan links de neergevallen radar, het dichtst bij de Oudenaardseweg. Het gebouw vooraan rechts is heden afgebroken. Vermoedelijk stond dit waar heden de verwilderde stukjes terrein zijn op deze site. Bron: www.bunkergordel.be

204 Logged Visits

Found it 197     Didn't find it 1     Write note 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 4     

View Logbook | View the Image Gallery of 18 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.