Skip to Content

<

Liimatan taival: 57 Seitsemisen kp I

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/20/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Liimatan taival eli Ylä-Keyrityn järven kierto (23 km) sijaitsee Rautavaaralla Metsäkartanon maisemissa. Maisemiltaan monipuolinen polku, joka lähtee Metsäkartanolta ja kiertää järven Holinrotkon kautta. Polun varrella on pitkospuu osuuksia, kapulalossi ja useita taukopaikkoja. Reitti on merkitty punaoranssein pantamerkinnöin puissa, paaluissa ja risteysviitat. Reitti on helppokulkuinen, mutta Hollinrotkossa vaikea.

Kätkösarja on asetettu polun läheisyyteen ja toteutus vaihtelee ympäristön vaatimusten mukaan. Osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii luontoon.fi verkkopalvelu.

Kätkö sisältää vain lokivihkon, joten oma kyna ja teroitin matkaan.
____________________________________________________________________________

Seitsemisen kansallispuisto I

Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee eteläisen Suomenselän karulla vedenjakajaseudulla. Maisemassa vaihtelevat suo- ja metsäalueet sekä harjut. Puiston eliölajistossa tavataan monia pohjoisia lajeja. Suojelun tavoitteena on säilyttää erityinen pienipiirteinen metsä- ja suokokonaisuus.

Kansallispuiston sydän on jo vuonna 1910 suojeltu Multiharjun aarnimetsä. Siellä vanhimmat kilpikaarnaiset männyt lähentelevät 400 vuoden ikää, ja niiden tyvillä on vielä nähtävissä palokoroja - merkkejä aikanaan riehuneista metsäpaloista. Kansallispuiston pinta-alasta yli puolet on suota. Männikköisten rämeiden ja tiheiden korpikuusikoiden lisäksi Seitsemisestä löytyy laajahkoja puuttomia nevoja.

Historia:

Seitsemisen alueen historia on metsien käytön historiaa. Seitseminen on ollut syrjäistä ja harvaanasuttua seutua, jossa asutus vakiintui vasta 1800-luvulla ensimmäisten kruununmetsätorppien perustamisen myötä. Nimensä mukaisesti kruununmetsätorpat omisti valtio - asukkaat olivat torpassaan vuokralla.

Ikaalisten viljavampien rantakylien väki hyödynsi Seitsemisen aluetta erätaloudessa:Juhtimäen erämaissa kalastettiin ja metsästettiin. Vuonna 2007 tehdyssä arkeologisessa inventoinnissa Seitsemisen alueelta löydettiin viisi kohdetta, joiden perusteella voidaan olettaa, että seudulla on liikkunut ihmisiä jo esihistoriallisella ajalla.

Metsätalous savottoineen ja tukinuittoineen on ollut Seitsemisen alueella tärkeä elinkeino. Suurimmat savotat tehtiin 1920-luvulla. Toisen maailmansodan jälkeen 1940-luvulla Seitsemisharjun komeita kuusia on kaadettu sotakorvauksena laivojen mastopuiksi.

Myös tervan- ja hiilenpolttoa on Seitsemissä harjoitettu. Koveron tervahauta on entisöity vuonna 1993 ja nykyään se toimii nähtävyyskohteena. Kansallispuiston länsi- ja itäosissa on toiminut sotavuosina hiiltämöitä, joissa tuotettiin polttoainetta häkäpönttöaitoihin.
____________________________________________________________________________

HUOMIO. Kaikilla kosteilla osuuksilla ei ole pitkospuita. Reitin varrella osa pitkospuista ja silloista ovat huonokuntoisia, joten varovaisuutta.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

178 Logged Visits

Found it 176     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.