Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More

Multi-cache

Het Goud van de Bokkenrijders

A cache by Sinvida Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/22/2014
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het goud van de Bokkenrijders

‘Hier kom ik nooit meer uit’, moet de beruchte gouddief Jan-Antoon Corts, alias 'Toon', verzucht hebben. Hij hoorde op dat moment de deur van het cachot onder het Nederweerter raadhuis met een harde klap achter zich dichtvallen. Het was het jaar 1752...

Het bokkenrijdershol

Het was de tijd waarin de Bokkenrijders - allerhande gespuis dat voor galg en rad was opgegroeid - de omgeving onveilig maakten. De sage wil dat de rovers een pact met de duivel hadden gesloten en zich 's nachts op bokken voortbewogen. Men vertelde dat ze door de lucht vlogen als ze de volgende spreuk opzegden: 'Over huis, over tuin, over staak, en dat tot Keulen in de wijnkelder!'

Corts was lid van zo’n regionale Bokkenrijder bende. Toen in de zomer van 1752 in de Ospelse Peel een grote klopjacht op vagebonden en criminelen werd georganiseerd, trof men naast Corts nog 12 andere personen aan die zich daar verborgen hielden. Het liep niet goed met Corts af; hij werd veroordeeld, levend geradbraakt en na met gloeiend hete tangen gruwelijk verminkt te zijn aan zijn bovenlichaam, met rad en al op een brandstapel verbrand.

De reputatie en het gruwelijke levenseinde van Jan-Antoon hebben na zijn terechtstelling nog lang nageklonken in Nederweert. Een krantenartikel dat in 1921 gewijd was aan de ontdekking van de oude gevangenis onder het raadhuis, rept over herinneringen van bejaarde inwoners. Zij wisten nog dat ze als kind te horen kregen ‘Jan-Antoon zal uch krieëge’, als ze niet wilden luisteren naar hun ouders.

Maar ook op andere manieren heeft 'Toon' zijn sporen tot in onze tijd nagelaten. Tijdens ongetwijfeld weinig zachtzinnige ondervragingen gaf hij de geheimtaal van de Bokkenrijders prijs. Zo werd door taalkundigen de volgende termen uit het schelmenbargoens al ontcijferd: jug=zuid, lindje=oost, mokum=noord, knol=west, mita=meters en gallach=graden. Ook bleek dat de Bokkenrijders een buitengewone interesse hadden voor symbolen en cryptografie. Zij versleutelden bijvoorbeeld vaak informatie in chronogrammen. Bij Corts arrestatie werd een oud stuk perkament ontdekt met daarop twaalf in oud-middeleeuwse cijfers genummerde waypoints, twaalf symbolen en een mysterieuze coderingstabel.

De Bokkenrijders Symbolen
Het stuk perkament met in oud-middeleeuwse cijfers genummerde waypoints, twaalf symbolen en een decoderingstabel

De goudschatten die 'Toon' tijdens zijn rooftochten buit heeft gemaakt zijn nooit terug gevonden. Naar verluidt is de buit nog steeds verborgen in het vroegere Merefelt. Vermoed wordt dat het perkament de sleutel vormt tot de ontdekking van de geheime vindplaats.

Al eeuwen proberen gelukszoekers het goud van de Bokkenrijders op het spoor te komen door de verborgen symbolen te ontdekken en in de juiste volgorde te plaatsen. De waarden voor I, II en III bleven tot nu toe echter een raadsel.

Maar er schijnt licht in het duister: onlangs werd bij het Bokkenrijdershol (wp 6) een oude plattegrond van Nederweert gevonden waarop de geheime locaties voor de waarden I, II, en III worden getoond. Verdere informatie ontbreekt, maar het ligt voor de hand dat aanvullende instructies kunnen worden gevonden in de nabijheid van het Bokkenrijdershol.

Plattegrond
De plattegrond uit 1752 met de geheime locaties voor I, II en III

Durf jij de geheimzinnige zoektocht naar het goud van de Bokkenrijders aan? Koppel het juiste symbool aan het juiste waypoint en ga nabij het Bokkenrijdershol (WP6) op zoek naar de eeuwenoude overblijfselen van een historische waterput voor verdere instructies. Maar zelfs al zou dit je allemaal lukken, dan is het nog maar de vraag of er geen andere valstrikken zullen wachten, immers: ‘Jan-Antoon zal uch krieëge’!

Voordat je aan je zoektocht begint, moet je eerst de routebeschrijving downloaden:
Download hier de Routebeschrijving! (Laatste wijziging 23-06-2015)

Handige hulpmiddelen voor onderweg:
Verrekijker, spiegeltje, magneet, smartphone om foto's mee te nemen.

* Het Goud van de Bokkenrijders is een dorpscache van ongeveer 5 à 6 km door Nederweert en is grotendeels berust op historische feiten. Als bron voor de anekdotes en het fotomateriaal is er gebruik gemaakt van de website van Nederweerts Verleden. Bij mooi weer leent de route zich prima om een terrasje mee te pikken.

Podium:


Banner voor de goudzoekers:


Bannercode:
<a href="http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp= GC4xzk6" target="_blank"><img src="http://logi-x.nl/bokkenrijders/banner.jpg"></a>


Additional Hints (Decrypt)

- Cevag qr ebhgrorfpuevwivat ra yrrf mrre anhjxrhevt!
- Abgrre ovw ryx jnlcbvag urg whvfgr flzobby va qr vaihygnory.
(arcregftrj gahx errj ergny anq rw rvq ,arssregann rerqerrz er rw ahx fzbf)
- An JC6 mbrx wr ovw qr uvfgbevfpur jngrechg anne rra zntargvfpur gnt (qeborvgnzebsav gru erqab) zrg vasbezngvr bire V, VV ra VVV. Qr bcybffvatra ihy wr va obira qr 12 tribaqra flzobyra ra troehvx wr yngre ovw urg bcybffra ina qr rvaqsbezhyr.
- Ovw JC12 mbrx wr anne rra gnt zrg rkgen vasbezngvr.
(rwxano gru erqab)

(tvehrxjhna yrru gfxrg rq errqhgfro ,rwcbq areroohe gru ergupn :rynavs rq ebbI)

Ra naqref: fvaivqn@ubgznvy.ay bs jungfncc ahymrfivregjrrmrfahyivwsqevrnpugivre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

131 Logged Visits

Found it 94     Didn't find it 2     Write note 7     Archive 1     Temporarily Disable Listing 8     Enable Listing 7     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 4     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 13 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 2/4/2017 11:16:41 AM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (7:16 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page